7 200 filmer på en skiva – hur ser den framtiden ut?

Forskare vid Swinburne University of Technology har utvecklat en skiva som rymmer 1,6 terabyte data. Med förfinad teknik kan skivan, som har samma dimensioner som en cd-skiva, rymma 7,2 terabyte. En skiva på 7,2 terabyte kan innehålla 1 600 dvd-filmer. Den som nöjer sig med traditionell divx-kvalité får plats med ungefär 7 200 filmer på en skiva.

På en enda skiva går det alltså snart att lagra en betydligt större filmsamling än vad som erbjuds hos filmbutiker som Film2home.

Kanske slår detta nya skivformat igenom om några år. Kanske är det förlegat redan innan det når marknaden. I vilket fall som helst påminner det oss om vad som komma skall – en verklighet där praktiskt taget obegränsat digitalt lagringsutrymme kan köpas till en försumbar kostnad.

1956 kostade en hårddisk på 5 megabyte omkring 400 000 kronor. Det blir 80 000 kronor per megabyte. 1980 kostade 26 megabyte 40 000 kronor, det vill säga 1 500 kronor per megabyte. 1990, tio år senare, kostade varje megabyte drygt 70 kronor. År 2000 fick du en megabyte för 8 öre. En typisk hårddisk kostade mellan 2 000 och 2 500 kronor och rymde 30 gigabyte. Ytterligare fyra år senare kunde du för samma pris köpa en hårddisk på 250 gigabyte.
(Historical Notes about the Cost of Hard Drive Storage Space)

I dag kostar en hårddisk på 1 terabyte lite mer än 700 kronor. Alltså 0,07 öre per megabyte.

Eventuellt kommer vi till en punkt där vi inte längre bryr oss om att kolla hur mycket den nya hårddisken rymmer – vi förutsätter att den aldrig blir full hur mycket vi än lagrar. Detsamma gäller minnet i mobiltelefonen.

Plötsligt är inte internet som distributionskanal lika viktig. Istället för att leta på nätet efter en film letar du upp den lokalt på din telefon – där du har alla filmer som någonsin spelats in. De miljontals fildelare som söker material på internet är utbytta mot ett mindre antal personer som anonymt och krypterat utbyter enorma mängder kulturella verk på nätet. Den stora massan fildelar vid sidan av nätet genom bluetooth-liknande protokoll.

På gatorna, i tunnelbanevagnarna och på skolgårdarna patrullerar Antipiratbyråns kontrollanter för att avlyssna medborgarnas trådlösa närkommunikation.

Eller så reformerar vi upphovsrätten.

Advertisements

5 thoughts on “7 200 filmer på en skiva – hur ser den framtiden ut?

 1. På skolgården (redan idag):

  Wow, har ru den låten?
  -Visst, ska ru ha den?
  Givet!
  -Håll upp din telefon så blåtandar jag över den.

  Steget till att detta går automatiskt utan någon som helst interaktion har dessutom varit tekniskt möjligt i ett antal år nu. Ungar som “seedar” bara genom att finnas inom radioavstånd. Vi väntar bara på att det blir faktum, då har vi vips ett “seakernet” av oerhörda proportioner. Det sägs ju att exakt hela världen bara är 7-8 handslag bort. Förr omöjligjordes detta genom att information alltid förändrades på vägen, det vet alla som lekt den där leken där ett stycke information skall vidarebefodras muntligt från person till person, redan efter 3 steg så börjar viktiga bitar falla bort.

 2. Oops… När denna 1.6TB skiva kommer så försvinner väl brevhemligheten.
  För tänk dig att du får en skiva varje vecka på posten med alla filmer (i HD format) som har getts ut under veckan: TheWeeklyPirateBay

 3. Med en sådan skiva går överförinngshastigheten upp betydligt, bara det att posten fortfarande har en så usel pingtid. Jag kommer fortsätta föredra internet för kommunikation, men till skillnad från blue-ray och hd-dvd, är det här en tillräcklig kapacitetsökning för att vara värt ett teknologibyte. Nu hoppas vi bara att inga usla patent hindrar teknologin från att ha ett konkurrenskraftigt pris, så att teknologin kan få blomstra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s