Amerikanska staten släpper rådata

Jag har tidigare klagat över att Obama inte har levt upp till sina löften om att förbättra insynen i statsförvaltningen.

Men nu händer det saker.

För några dagar sedan lanserade Obama-administrationen webbplatsen data.gov, som tillgängliggör statlig information i form av rådata. Format som erbjuds är exempelvis XML och text/csv(kommaseparerade värden). Än så länge innehåller inte webbplatsen någon enorm mängd information, men tanken är att den ska fyllas på.

Poängen med att släppa rådata – något som vi bör göra även i Sverige – är att programmerare enklare kan använda informationen i nya projekt. Den svenska sajten Citizen’s Intelligence Agency presenterar till exempel information om riksdagsledamöters omröstningar på ett sätt som riksdagen egen webbplats inte gör. Projektet hade underlättats om riksdagsdministrationen hade tillhandahållit voteringsdata i format som är lätthanterliga för en dator. Men den hjälpen gavs inte så Pether Sörling, som står bakom sajten, fick skrapa informationen från riksdagen.se.

Att släppa rådata är ett naturligt steg mot en starkare offentlighetsprincip. Det ska inte bara vara enkelt att få ut information från staten, utan det ska också vara enkelt att bearbeta informationen för att presentera den på nya, innovativa sätt.

Obama-administrationen organiserar även ett interaktivt brainstorming-möte där alla som vill kan bidra med idéer om hur öppenheten kan öka ytterligare.

I första fasen kan allmänheten skicka in förslag och rösta om andras förslag. I ett andra steg ska förslagen diskuteras på en blog-plattform. I ett tredje steg ska de mest intressanta förslagen vidareutvecklas och preciseras på en wiki-sajt.

Advertisements

3 thoughts on “Amerikanska staten släpper rådata

 1. Karl: I mina ögon framstår du som den i särklass mest intressanta riksdagsledamoten. Frågorna du driver och debatterar är så viktiga och du gör det mycket bra!

  Jag har läst ditt blogginlägg “Voteringsmatematik, partilinje och samvete” flera gånger och undrar om situationen skulle se annorlunda ut om du vid valet 2010 skulle få många personkryss. Skulle det då finnas ett större utrymme för dig att rösta avvikande från partigruppen i dina profilfrågor?

  Blir det förresten något nytt projekt på din wiki igen snart?

 2. Klockrent Karl, som vanligt!
  Rådata är mkt viktigt för att vi ska kunna bilda oss en uppfattning om hur våra pengar och makt används i statsapparaten.
  Tyvärr är det nog långt kvar tills betonghäckarna i riksdgakansliet inser vilka som betalar deras löner.
  Jag undrar om du verkligen ser en framtid i Moderaterna, ett av flera mkt cementerade partier, hoppas du på en comeeback ala reinfeldt en dag kanske?
  Skulle det gå så kan jag bara önska lycka till (du är en av mkt få yrkespolitiker jag verkligen respekterar!), även om jag misstänker att du i det läget kanske inte är lika pigg på direktdemokrati som för ett år sedan..?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s