Systemet med tv-licens på väg att kollapsa

I dagens Expressen skriver jag om hur nya tekniska förutsättningar gör tv-licensen till en ohållbar konstruktion.

En normalsnabb dator kan utan vidare fungera som en tv. Samtidigt har mobiltelefonerna i praktiken blivit till minidatorer, och även de kan användas som portabla små tv-apparater. Den här tekniska utvecklingen innebär att systemet för tv-licens är på väg att kollapsa helt. Sambandet mellan tv-tittande och betalningsskyldighet har suddats ut, en förödande licensplikt för datorer är på väg att införas och konsumenter kan framöver tvingas betala upphovsrättsorganisationer flera gånger om för samma material.

Advertisements

10 thoughts on “Systemet med tv-licens på väg att kollapsa

 1. Systemet med tv-licenser kollapsade för länge sedan; om inte redan med satellit-tv och kabel-tv så åtminstone när vi gick över från analog till digital tv. Det skulle därmed vara enkelt att låta de som vill ha SVT också betala för det.

  Som borgerlig väljare (och för all del fritidspolitiker, men det är inte relevant i det här sammanhanget) är jag lite besviken att vi haft en borgerlig regering i snart tre år utan att det hänt någonting på det här området.

 2. Jag hoppas helt klart att SVT lyckas få in en lag om obligatorisk datorlicens. En sådan lag skulle säkert kunna gynna Piratpartiet väldigt mycket!

 3. Driv public service TV i stiftelseform, liknande Svenska Akademien. Varför har inte den här borgerliga regeringen eller den förra borgerliga regeringen genomfört en sådan reform? Utvecklingen var ju lätt att se redan 1994.

 4. Pingback: Vad sa jag, internet blir betaltjänst snart! « www.internetwebb.com

 5. HUR KAN DU MED FORNTIDA NAMN KOMMA PÅ EN SÅDAN HÄR ABSURD TANKE…LILLA SIGFRID…POLERA HJÄSSAN ISTÄLLET..ELLER SKAFFA LÖSPERUK…WHAT YOU WANT….MEN KONCENTRERA DIN HJÄRNA PÅ DESSA SAKER I STÄLLET…………….MATS

 6. Det är kanske läge för att konkurensutsätta SVT och sälja ut skiten.
  Att SVT väljer att publicera sina ynkliga program på Internet är inget skäl till att licensbelägga PC beståndet i Sverige. Det är ett val ledningen för SVT gjort. Vi som valt att avstå från TV och inhämtar den information vi önskar från det FRIA utbudet straffas därmed.
  Östtyskland släng er i väggen, det här fixar Sverige mycket bättre med Ipredlagen och straffskatt på PC.
  SÄLJ.

 7. Men om vi inte tvingas betala upphovrättsorganistationer flera ggr om hur skall då upphovsmännen kunna leva? Menar du att vi skall avskaffa all kultur och leva som tjyvar?
  Nej vi behöver en lag som tvingar alla att logga sitt tv tittande (det kan ske automatiskt)

 8. “Hear hear!” för din utmärkta krönika igår!

  mats: Ingen gillar människor som skriver med caps-lock och mycket punkter. Din dumhet lyser igenom, klarare än dina intellektuella komplex.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s