Pia Kinhult bäst i test

Sami, intresseorganisationen för svenska artister och musiker, har ställt frågor till kandidaterna i Europavalet.

Även om flera av frågorna är felaktigt formulerade ger svaren en någonlunda bild av vad kandidaterna anser om fildelning och upphovsrätt.

Jag noterar ett par saker.

Miljöpartiets kandidater, som försöker framställa sig som framtidsoptimister, resonerar i själva verket utifrån premissen att fildelning är ett stort problem. Problemet vill de lösa genom nya statliga ersättningssystem.

Om någon från miljöpartiet läser den här bloggen rekommenderar jag Chris Andersons artikel Everything in the music industry is up! (except those plastic discs).

Pia Kinhult, som står på plats nio på moderaternas valsedel, ger det bästa svaret på frågan om hur fildelningsfenomenet ska betraktas.

Det handlar om att modernisera upphovsrätten och se till vad som egentligen är affärsidén. Spridningen på nätet är av godo och har samtidigt gett många nya aktörer en möjlighet som skivbolag och andra aldrig gett dem. Att tekniken ger nya möjligheter måste accepteras. Det är bara en tidsfråga för de gamla strukturerna att stå emot en strukturomvandling som nu sker i musikvärlden igen och det kommer inte att vara sista gången. Musikbranschen måste tänka igenom vad som verkligen är syftet med verksamheten. Inte annorlunda än det som fordonsindustrin går igenom.

Advertisements

7 thoughts on “Pia Kinhult bäst i test

  1. Hmm, Pia verkar mest tala om att marknaden måste anpassa sig… Borde inte lagarna helt enkelt ändras?

  2. Jag tolkar Pias svar som att hon vill modernisera upphovsrätten, och att en sådan modernisering ska utgå från att människor använder teknikens möjligheter, dvs kopierar material från varandra. Och i likhet med lagen måste även affärsmodellerna anpassas till verkligheten (om de nu inte redan gjort det).

  3. Även Gunnar Hökmark vill förändra/modernisera upphovsrätten. Pia är ett toppennamn som också bör kryssas. Tyvärr så har man bara ett kryss att sätta. Annars skulle hon givet få mitt. Det finns flera och det finns de som jag skulle vilja stryka också…

  4. Jo tjena! En röst på en moderat i frågor som dessa är en röst för Ipred, FRA, teledatalagringen, ACTA och andra repressiva lagar. Hon kommer att rätta in sig i ledet precis som alla andra moderater, liberaler och socialister. Hon är placerad en bit ner på listan så hon gör väl vad hon kan för att fiska röster. Att hon medvetet ljuger spelar ju inte så stor roll eftersom de flesta politiker sällan håller sig till sanningen.

  5. Jag tror inte att Pia ljuger, men det är ju synd att om hon kommer in inte kommer att kunna föra denna politiken. Moderaterna sitter nämligen i den konservativa gruppen EPP, den är extremt hårt styrd och centraliserad. Jo och just det, konservativ, så det är nog tyvärr kört för Pias politik även om hon vill väl. I EPP återfinns bland annat Berlosconis parti (för tillfället det gmla Forza Italia, men efter valet även hans nyare allians med fascisterna, Frihetens Folk). Ett annat problem med EPP, som inte har ett dugg att göra med fildelning men som är en stor anledning att inte rösta på Moderaterna i just EU-valet är att gruppen förutom Berlusconi-anhängarna också innehåller en ganska gedigen arsenal av homofober, arbortmotståndare, kvinnoförtryckare och liknande. Varför Moderaterna vält att alliera sig med dess är för mig en gåta och det gör det, som sagt helt uteslutet att rösta moderat i EU-valet

  6. Det svaret är för mycket fluff och för lite klara besked. Jag kommer ALDRIG mer låta mig luras av en politiker (Reinfeldt) som säger att man inte ska “kriminalisera en hel ungdomsgeneration” och sedan efter valseger står i en debatt (partiledardebatt i agenda) och försöker krånga sig ur löftet med “Ja, men vi använder ju inga polisresurser. Det var ju det jag lovade.” Skärpning politiker!

    Och skärpning journalister! Ni sviker ert uppdrag när ni låter er snackas bort av politiker. Se till att få raka svar på era frågor!

    Piratpartiet har ett tydligt manifest för sina frågor och det finns ingen anledning att tro att de skulle kompromissa bort dem för att vinna makt. För att få min röst ska det vara klara och konkreta löften.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s