Oj, vilken lögnare

Frankrike har gjort sig kända för Hadopi-lagen, som tvingar internetleverantörer att bevaka och stänga av fildelare. Ett uppenbart hot mot yttrandefriheten, men begränsad yttrandefrihet kanske är en del av poängen i de franska politikernas ögon?

Nu har en fransk bloggare kallats till polisförhör, misstänkt för att ha förolämpat familjeministern. “Oj, vilken lögnare”, skrev hon och fick snart ett brev från polismyndigheten med order om att inställa sig.

Familjeminister Nadine Moranos advokat tycker det är bra att kritiker omhändertas av myndigheterna, och betraktar yttrandefriheten på internet som ett stort problem.

– Nadine Morano vill inte längre bli förolämpad på det här viset. Man kan inte uttrycka sig hur som helst. Det är också fel av sajterna som inte övervakar det som skrivs på bloggarna, säger ministerns advokat Maitre Lataste.

Det vi i Sverige lyfter fram som ett framtida hot mot yttrandefriheten – kontroll av bloggar och sociala medier – förespråkar franska politiker öppet.

Advertisements

14 thoughts on “Oj, vilken lögnare

 1. Pingback: Fransk fascism « Politikerförakt 2.0

 2. Det skulle vara väldigt nyttigt om bloggaren har torrt på fötterna och verkligen driver saken till sin spets med tillhörande mediastorm. Har inte politikern offentligen blivit kallad lögnare förr, så lär de få känna på det då. Den som gräver en grop åt andra..

 3. “Frankrike har gjort sig kända för Hadopi-lagen, som tvingar internetleverantörer att bevaka och stänga av fildelare. ”
  Nja, det tvingar internetleverantörer att stänga av folk som [b]misstänks[/b] för illegal fildelning…

  • I think chess is the most boring thing in the world, but irlnacioly I completely agree with your husband. Same thing with Math. I know someone who put their son in extra-curricular Math and I always think what I treat to have that extra help. I’m so not worried in the logical chess-math way.I would feel the same way about the water. It’s like we want everything for our kids we had, plus all we didn’t. And there’s not enough time!

 4. Otroligt.
  Frankrike tror som vanligt inte att den kan skämma ut sig.
  (Lite svenskt nästan…)
  Och de vill inte ha in Turkiet i EU…
  Kanske de borde kastas ut själva istället.

 5. Pingback: Deepedition » EU-valet 2009 är historiskt. Inget kommer någonsin vara som förut.

 6. Frankrike har kommit att förvandlas till själva definitionen av diktatur och åsiktsförtryck. Det vore på tiden att EU till stöd för demokratin visade sitt missnöje över denna utveckling. En politisk och ekonomisk bojkott vore på sin plats!

 7. “Nja, det tvingar internetleverantörer att stänga av folk som misstänks för illegal fildelning…”

  Nej, det tillåter att man stänger av människor som bryter mot lagen efter att man först varnat dem 2 gånger. Konstig lag, visst, men 1) vi bor inte i Frankrike och 2) Testa att köra i 200 genom Stockholms centrum och kräv sedan att du skall bli varnad 2 ggr innan de drar kortet…

 8. @Christian: Hadopi-lagen använder sig av omvänd bevisföring. D v s att när franska IFPI säger till myndigheten HADOPI att “Vi har upptäckt att Christian har fildelat” så är det upp till dig att bevisa att du INTE har gjort det för att du ska slippa varning och sedermera avstängning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s