Nätneutralitet och moderat nätverk

PTS ser ett behov av regler som skyddar nätneutraliteten. Små marginaler för teleoperatörerna i kombination med bandbreddskrävande tjänster ger ett incitament att strypa vissa typer av tung trafik, som torrenttrafik och streamad video. Operatörer som erbjuder egna innehållstjänster kan dessutom ha ett intresse av att blockera konkurrenters tjänster.

Det här är naturligtvis ett potentiellt problem, men jag har själv inte tagit ställning till i vilken mån statlig reglering är önskvärd. Å ena sidan har kunden friheten att byta bort en operatör som blockerar tjänster. Å andra sidan är det svårt för konsumenter att veta vad deras operatör har för policy. Beror långa laddningstider för en viss webbplats på att webbplatsen har dålig kapacitet eller på att den egna operatören stryper överföringshastigheten? Någon typ av konsumentskydd – i form av lagkrav på nätneutralitet eller i form av tydlig information – kan bli nödvändigt.

Och så något helt annat.

Jag planerar att starta ett nätverk för moderater – både medlemmar och sympatisörer – som tror på ett fritt och öppet internet. Mitt tankearbete har inte kommit så långt, så idéer och förslag är mycket välkomna. Är en Facebook-grupp en bra plattform eller finns det andra alternativ? Vad ska nätverket heta?

Advertisements

19 thoughts on “Nätneutralitet och moderat nätverk

 1. Jag tror det är en väldigt bra start! Jag är med! Bestäm en tid och plats då vi ses och diskuterar igenom formerna. Någonstans handlar det här mer om att sprida kunskap i frågan än att “ta fram en ny politik”. Vi vet ju redan vad lösningen på det mesta är, det handlar mer om att få alla andra moderater att hålla med oss samt att visa att det finns frihetvänner även inom vårt parti. Hur gör vi det?

 2. >Jag planerar att starta ett nätverk för moderater – både medlemmar och sympatisörer – som tror på ett fritt och öppet internet.
  >Vad ska nätverket heta?

  MUF?

 3. Jag vill vara med. Definitivt behövs en nätverk inom (m) så att vi ställa oss rätt inför 2010. Och vi behöver prata kanske mest med den 55+ generation så att börja förstå.

 4. Oavsett den fria marknaden bör marknaden inte få bestämma över nätet.

  Tänk dig att du använder ett bussbolags tjänster för att komma någonstans. Du kan betala extra för att åka en snabbare buss. Men ett bussbolag börjar helt plötsligt sätta upp stängsel på platserna, och ta extra betalt av de som vill komma förbi stängslena. Vore det rätt? Nej. För bussbolaget ska inte bestämma över platsen.

  Tänk dig att du använder en internetleverantörs tjänster för att komma till Internet. Du kan betala extra för att få en bättre uppkoppling. Men en nternetleverantör börjar helt plötsligt sätta upp stängsel på Internet, och ta extra betalt av de som vill komma förbi stängselna. Vore det rätt? Nej. För internetleverantören ska inte bestämma över Internet.

  Även om min liknelse inte stämmer – vilket jag dock anser att den gör – är värdet av ett fritt Internet större än värdet av en fri marknad. Jämför med allemansrätten, som anses ha ett större värde än en fri marknad.

 5. Nu börjar det verkligen hända saker och ting, men varför sitta på olika kamrar? “If you can´t beat them, join them!”.

  Pirater, moderater, centerpartister, socialdemokrater, folkpartister m.fl.

  I´m in! (65+)

  • Je4tte fin bild med blommorna o tre4le5dan med tgnnidiar var je4tte fin o rustik! Inte konstigt att du har me5nga besf6kare, du bjuder pe5 se5e5e5e5 mycket fint!Mysig beskrivning du ger av din ledighet :-) Te4vling pe5 G? spe4nnande!!Ha en underbar helg o spe4nnande att se om det blir ne5gra fynd!Kram Maria

  • Ser underbart ut! Bara att kunna sitta ute och e4ta fsurokt e4r ljuvligt! Har man sedan nybakat brf6d e4r det inte precis se4mre…Jag bakade ett fyllt brf6d som vi tog med till havet ige5rkve4ll… Ganska mysigt det med, faktiskt!! Hihi..Jag har mailat dig, vet inte om du sett det, se5 he4r i semestertider?Kram Camilla

 6. Vad som visat sig i Sverige är ju att de som erbjuder snabbast och billigast samt med högst skydd för användaren gynnas. Att öka konkurrensen ytterligare genom att tvinga operatörer att dela nät med andra kan nog vara bra.

  Sen morfargunnar:
  Internätverk utan gränser
  Internetverk utan gränser
  Verk utan gränser, din värk?
  I världen för tiden.
  Bara några spån.. Fler äldre på nätet!

 7. En Facebook-grupp är bra att ha som en integrerad del av plattformen, men det ska inte vara den enda delen i plattformen. Helst ska det vara en variant där man samlar flera olika plattformar för samverkan på något sätt så att man får bredd i kommunikationen.
  Vet inte riktigt hur man ska koda det rent praktiskt (eftersom jag inte har kodat på länge), men jag vill se en variant där man istället för att ha tio olika kommunikationsplattformar (facebook, wiki, forum, irc, msn, skype, mejl, etc) samlar ihop allt på ett enda ställe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s