Riksdagsledamot vill avskaffa fria val till Europaparlamentet

Håkan Juholt är riksdagsledamot och tidigare tillförordnad partisekreterare för socialdemokraterna. I riksdagen tillhör Juholt den grupp ledamöter som följer principen om att partiet alltid har rätt. Och om medborgarna byter bort socialdemokraterna mot nya partier bör de fråntas sin rösträtt, anser Juholt. Därför vill han avskaffa de fria valen till Europaparlamentet, berättar han för tidningen Östran.

Ett alternativ är att låta varje parlament utse dem som ska representera sitt land i Europaparlamentet. På så sätt blir det 100 procent demokratiskt förankrat i stället för för kanske 15-20 procent som valdeltagandet ligger på i vissa länder nu.

Ett annat problem är att väljarna röstar på partier som Juholt tycker illa om.

Det är partier som aldrig skulle ha en chans att komma in i riksdagen. Junilistan är ett rent missnöjesparti och Piratpartiet tycker att det är okej att stjäla det någon annan äger. Det är väldigt många som inte tar det här valet på allvar.

Den som inte röstar på socialdemokraterna tar inte valet på allvar. Och om tillräckligt många röstar på något annat än socialdemokraterna ska rösträtten avskaffas, och politiker får istället uppgiften att utse andra politiker.

Kanske är Juholts misstro mot väljarna ett utslag av att han allt för länge har tillhört en politisk adel och nu identifierar sig med makten snarare än med de väljare han representerar.

Det blir intressant att se om den socialdemokratiska ledningen tar avstånd från Håkan Juholts angrepp mot de fria valen eller om de ger sitt tysta stöd.

Hittat genom Henrik Alexandersson. Även Erik Laakso, berinder, Otyget och Kent Persson kommenterar.

Uppdatering:

Nu skriver även Expressen

Advertisements

22 thoughts on “Riksdagsledamot vill avskaffa fria val till Europaparlamentet

 1. Karl: Jag ställde en fråga till dig i en tidigare kommentar. Möjligen missade du den:

  “I mina ögon framstår du som den i särklass mest intressanta riksdagsledamoten. Frågorna du driver och debatterar är så viktiga och du gör det mycket bra!

  Jag har läst ditt blogginlägg “Voteringsmatematik, partilinje och samvete” flera gånger och undrar om situationen skulle se annorlunda ut om du vid valet 2010 skulle få många personkryss. Skulle det då finnas ett större utrymme för dig att rösta avvikande från partigruppen i dina profilfrågor?

  Blir det förresten något nytt projekt på din wiki igen snart?”

 2. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Val-U á là Livbåten 1: Resultatet

 3. Det är en mycket intressant fråga som ställs till dig här ovan. Sedan undrar jag om moderaterna i likhet med andra partier tecknar personliga avtal med sina kandidater om partilojalitet före eller efter valet.

 4. Pingback: Vilka fler val vill sossarna avveckla? « Kent Persson (m) blogg

 5. @Anonym 1:11 pm,

  Den stora fördelen med många kryss är att det sänder en signal till partikollegor om att moderata väljare stödjer den enskilde ledamotens politiska linje. I praktiken avgörs inte frågor vid voteringstillfällen utan när vi argumenterar för vår sak inför propositionerna.

  Jag vet inte om det blir fler projekt på just den wikisajten, men jag funderar över hur jag kan använda en wiki-process för att utforma förslag till förnyad moderat internetpolitik.

  • Tack för svar, Karl. Det var inte riktigt det svar jag hoppades på.
   Nu när vår demokrati glider ifrån oss (FRA, ACTA, IPRED) blir dessa frågor viktigare än fördelningspolitiska frågor och jag tror säkert att ett icke försumbart antal liberaler inser att de 2010 blir tvungna att sträcka sig ganska långt åt vänster efter ett parti som lovat att göra något åt saken. Att vänsterblocket lovar är så klar bara makthunger, det inser även jag. Måste det verkligen till ett regeringsskifte för att högern ska ta dessa frågor på allvar? 91-94 var det ekonomin man inte fick ihop. 2006-1010 har man lärt sig och sköter ekonomin utmärkt. Istället verkar det bli något så fundamentalt som grundläggande demokratiska rättigheter och frihetsfrågor man inte klarar av. Det är ganska sorgligt. Och det är därför jag desperat söker en högerpolitiker som uttryckligen LOVAR

   • .. mig att har man många personkryss så är det väljarnas åsikter som ska komma först. Inte partiets.

    En kommande wiki hjälper jag gärna till lite på dock. Ring ett Internethotell (Lopia?), registrera en domän och säg att du vill ha en mediawiki där. De kan säkert hjälpa till. Sedan är vi igång.

   • HejHelt underbara biledr,,,dom har otroligt mycket fint..Din ve4nninas hus le5ter ju se5e5 fint ,Vi kommer mer e4n ge4rna;) Det e4r bara till att hf6ra av sig ne4r hon e4r redoKraaaam

 6. Pingback: fetsmart » Blog Archive » Demokrati? Bara om dom röstar på oss…

 7. Vad exakt spelar det för roll i så fall? Vad har det så kallade EU-parlamentet att säga till om och hur mycket för ledamöterna sina väljares talan? Parlamentet är en komplett odemokratisk institution, dit valen är än mer teater än det är till Sveriges riksdag som bestämmer precis så mycket som marknaden tycker är okej.

  I EU är det markanden som styr ALLT. Lägg ner dockteatern, era taskspelare!

 8. Pingback: EU-val avskaffas p.g.a. dumhet « Badlands Hyena

 9. Detta bevisar bara min tes att “röstskolk” i EU-parlamentsvalet är ett synnerligen effektivt protestvapen. Med ständigt sjunkande valdeltagande i EU och numer klart under hälften inser alltfler att EU-parlamentet saknar verklig legitimitet. Så tillvida har Juholt helt rätt, i längden kan inte ett parlament utan legitimitet få fortsätta ta beslut.

  Det verkligt intressanta då man insett legitimitetsproblemet är hur man vill lösa det. Då måste man obevekligt bekänna färg i frågan hur man ser på förhållandet mellan politiker och väljare. Och ingen behöver efter detta heller tvivla på Juholts demokratisyn.

  Men frågan inställer sig då hur du själv, Karl Sigfrid, vill lösa detta problem? Det är dags även för dig att bekänna färg…

 10. Pingback: Anonymous

 11. Jag noterar att jag inte fick något svar på min fråga. Det leder mig till den förväntade slutsatsen att herr blogginnehavaren ingalunda är den demokratins förkämpe som han vill utge sig för utan ännu en i raden av politiska broilers som bara är ute efter att plocka billiga poäng genom att kverulera över motståndarnas klavertramp.

  Trist, men inte oväntat.

 12. Minns så väl Göran Perssons snacka om att folket röstade “fel” när de röstade nej till Emu.

  Fast vad kan man förvänta sig av en totalitär religion som utger sig för att vara en ideologi.

 13. “Minns så väl Göran Perssons snacka om att folket röstade “fel” när de röstade nej till Emu. ”

  Ungefär som EU när irländarna och holländarna röstade nej! Eller som USA och Israel när Palestinas folk valde fel i ett demokratiskt val, SixDays.

  Skulle nog inte öppna käften fullt så stort om jag var du ser du…

  • Terje :Fordi man kan slenge dritt om FRP pga det.Da fe5r ukelrtrynkdese ve6re ukelrtrynkdese. Burka ve6re burka. Dritt om FRP er viktigere.Er det noen som tror at Burka er noe kvinner f8nsker e5 ge5 med?Ja hehe det er jo det ellers blir hun jo straffet. Men, ideelt sett ? Med en gang FRP kom med dette se5 forsvant kvinners rettigheter. Kvinners rett til egen kropp. Ha pe5 seg hva de ville.Med en gang FRP kom pe5 banen er det mannens rett og mannens sentrale posisjon i religionen som skal beskyttes. For Amundsen er avskyelig som vil dette til livs og da beskytter man undertrykking!

 14. Så vitt jag vet har varken jag eller några andra libertarianer sagt att de röstat fel.

  Min käft är stor och jag kan backa upp det. Så dina förtäckta hot kan du stoppa upp i mumindalen min lilla kommunistvän.

 15. Pingback: Håkan Juholts revansch på Mona Sahlin | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället

 16. Det blev je4ttefint vid er entre9. Min me5rbacka fe5r oxe5 vara kvar lite till. Den blommar se5 fint fordaranfe. Ff6rste5r att det e4r fint ne4r det te4nds i zinkhuset pe5 kve4llen.Kram mamma C

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s