Vad ska poliserna göra?

Fler poliser ska anlitas för att utreda upphovsrättsbrott.

Låt oss se till att de i så fall koncentrerar sig på kommersiella upphovsrättsintrång och inte på enskilda fildelare.

För att försäkra oss om att satsningen inte leder till mer omfattande husrannsakan i internetanvändares privata hem kan vi göra två saker.

Vi kan skärpa villkoren för husrannsakan så att misstänkt icke-kommersiell fildelning blir ogiltigt som skäl för polisen att bryta sig in i ett privat hem.

Vi kan sänka straffvärdet för icke-kommersiell fildelning så att inga andra straff än böter kommer ifråga. Då försvinner polisens möjligheter att göra husrannsakan eftersom detta endast är tillåtet om det misstänkta brottet ger ett förväntat straff som är högre än böter.

Advertisements

27 thoughts on “Vad ska poliserna göra?

 1. Vilka “vi” är det du pratar om? Trots opinion så är det ju bara MP och PP som på allvar tyckt att det här har varit vansinne. Vilket förtroende har t ex M i den här frågan tycker du?

 2. Sammanfattning:

  Innan valet 2006:

  Reinfeldt: “Vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”

  Efter valet:

  Reinfeldt: “Vi har med ipred inte brutit vallöftet eftersom att vi har lagt ut jagandet av ungdomsgenerationen på entrepenad”

  Några dagar senare:

  Reinfeldt: “Vi ska skicka fler poliser på ungdomsgenerationen”

  Galet!

 3. Hur känns det att tillhöra ett parti som ser det som sin uppgift att jaga en hel generation?
  Hur känns det att ganska så ensam värna om individens integritet i ett parti som förr ansåg frågan som viktig ?

 4. Pingback: Nu får det fanimig vara nog! @ Tomas Sida

 5. Värt att nämna i sammanhanget är att polisens barnporrgrupp består av 4 personer. Till skillnad från detta hemska brott, fildelning.

 6. majestatispluralis: Av den enkla anledningen att jag sett vad Karl Sigfrids ord är värda. Inte mindre än tre omröstningar gällande denna fråga (om vi grupperar lite) har han fegat ur. Om jag säger att jag gillar M, men röstar S tre val i rad, skulle du tro mig när jag sa att jag denna gång tänkte rösta M?
  Han är på intet sätt ensam i detta.

  • O.Som jag ff6rste5r det kommer ve5r mootin ne4r den sle4pps, ff6rhoppningsvis ne4sta vecka, att ste4lla till rabalder. De5 ge4ller det att vi alla trycker pe5.

 7. Vilken rappakalja! Det är den underliggande lagstiftningen (IPRED) det är fel på. Att smeta på lite kosmetika i efterhand för att lagen skall bli mindre “taskig” är ju bara trams. Det är alliansregeringens fullständiga inkompetens i IT-frågor över huvud taget, inte bara integritet på nätet, som behöver åtgärdas. Det kommer vi att göra, senast nästa val.

 8. Jag blir så JÄVLA förbannad!
  Barnporrgruppen har 4 poliser som jobbar deltid… Fildelningspolisgruppen har nu då 15 poliser.
  Och där jag bor har de t.o.m. stängt ner hela poliskontoret HELT.

  VAD I HELVETE!

  Reinfeldt LJUGER oss is ansiktet IGEN!
  Jag är äcklad!
  Jag vet vad jag kommer rösta i riksdagsvalet! Aldrig mer Moderaterna, Jag kommer rösta PiratPartiet 2010, hoppas det svider ordentligt Reinfeldt!
  Landsförrädare är vad han är! Quisling Reinfeldt!

 9. vad sägs om att i stället satsa pa den riktiga brottsligheten (vänsterpack som kastar sten, folk som skjuter raketer in i tunnelbanetag, gruppvaldtäkter, bankran, mord, misshandel etc) Det är inte som att det saknas saker att ta itu med om man nu är i rekryteringssvängen.

  Med nej, vi förstar ju allihop att folk som delar filer, skatteplanerar och inte betalar tv-avgiften är de ondaste av alla människor.

 10. Vilka är det som ljuger egentligen?

  Barnporrgurppen består tydligen av 4 personer. Men de nu tillsatta 15 personerna är INTE en fildelningsgrupp. Det står med önskvärd tydlighet i artikeln för den som orkat sätta sig in i det: “Samtidigt betonar polisen att satsningen inte enbart handlar om fildelning, utan om alla brott mot upphovsrätten, oavsett om det handlar om piratkopierade märkeskläder eller musik och film på internet.”

  Kan vi få tyst på piratlobbyn nu? Eller kan dom åtminstone börja argumentera sakligt? Då vore mycket vunnet för diskussionen.

  Det är väl enklare att bara rapa ur sig hat och okvädesord antar jag liksom att hävda att Reinfeldt ljuger eller vad som helst. Försök att öppna ögonen lite istället och diskutera på ett sansat sätt.

 11. Karl, du verkar en vettig kille – men är det inte dags att komma över till Piratpartiet nu? Du vet att det är där du hör hemma egentligen! ;-)

 12. @Calle; Ja men då så! Fildelning OCH piratkopierade märkeskläder – då blev det ju genast mer angeläget att bekämpa. Betydligt mer angeläget än barnpornografi.

 13. Pingback: Lite länkande före semestern « Calandrellas blogg

 14. Ja, jag håller ju med om hela texten, tyvärr så tror jag inte dina åsikter i frågan är speciellt representativa för resten av partiet, dessvärre.

  Men det är ju bättre med *en* moderat som “tycker rätt” än ingen :)

 15. MathiasH:

  Problemet är att Piratpartiet inte är liberaler. Deras märkliga syn på att staten ska socialisera läkemedelsforskning är rent ut sagt absurd.

  Dessutom tar ju inte PP ställning till något annat, vilket gör att en röst på PP kan innebär en himla massa socialistiska dumheter. Den som är liberal på riktigt borde alltså tänka sig för både en och två gånger innan PP ses som alternativ.

 16. @Calle: den som är liberal kan omöjligen rösta på Alliansen som den ser ut idag.
  Alliansen är för tillfället en skymf mot allt (M) traditionellt stått för. Den som har en enda liberal fiber i kroppen bör inte ens leka med tanken att rösta på dem.

 17. Haha, vi tycker lika allihopa tydligen. Jag håller med om PPs problem, fast det beror lite på vad man prioriterar som viktigt. För mig personligen är det här den viktigaste frågan – det är nu det avgörs, ska vi ha ett fritt internet och samhälle eller ska vi gå till en övervakad demokrati, ett steg närmare ett icke fritt samhälle. Stick i stäv med liberalismen med andra ord. Man kan inte sitta och ro i båten som åker åt fel håll. Om du Karl-Sigfrid skulle byta parti skulle du sabba din politiska karriär inom moderaterna för överskådlig framtid – men vad är meningen att verka i ett parti som motarbetar allt du tror på? Moderaterna är inte ett liberalt parti. De är ett konservativt parti idag. Det enda liberala partiet just nu är PP. Så ser i alla fall jag det.

 18. För att reda ut politisk åskådning, och frågan huruvida Sigfrid är mer liberal än sina allianskamrater, kanske man numera skall använda the Political Compass, se t.ex

  http://rodvinsvanstern.wordpress.com/2009/06/12/piratpartiets-politiska-kompass/
  http://blog.troed.se/2009/06/08/angaende-politikens-framtida-riktning/

  Snabb sammanfattning: Vänster-höger-skalan räcker inte. Låt oss kompettera denna med att även beakta skalan auktoritär-frihetlig. De fyra kvadranterna skulle då bli enligt följande (de namn som nämns är hur jag uppfattar det, det finns kanske bättre exempel)

  o) frihetlig-höger (Falkvinge(PP), Camilla Lindberg(FP), Karl Sigfrid(M))

  o) frihetlig-vänster (Erik Josefsson(V), Erik Laakso(S), Amelia Andersdotter(PP))

  o) auktoritär-höger (Reinfeldt(M), Björklund(FP))

  o) auktoritär-vänster (Stalin, Bodström(S), Morgan Johansson(S))

  Precis som det finns högerpartier med medlemmar som spänner över auktoritär till frihetlig, vänsterpartier med medlemmar som spänner över auktoritär till frihetlig, auktoritära partier (SD?) med medlemmar som spänner över vänster till höger kan vi ha ett frihetligt parti, PP, med medlemmar som spänner över vänster till höger.

  Notera att ordet auktoritär för endel kan ha en negativ klang. Kanske bör det, för den sakliga diskussionens skull, ersättas med “trygghetsivrande” eller något annat mer neutralt. Även “frihetlig” kanske låter negativt för många på vänsterkanten.

  (Ber om ursäkt till er som sett mig posta liknande kommentarer på andra bloggar den här veckan.)

  @Calle: Just läkemedelspatentering tror jag kan bli föremål för intern debatt i PP framöver, tror jag. I övrigt kan jag bara instämma med övriga Anaïs kommentar (6:31 am). Och, som MattiasH är inne på, jag kan för mitt liv inte begripa varför Sigfrid stannar i (M). Icke desto mindre förtjänar han en gnutta cred då och då tycker jag.

 19. Staten finansierar ju redan idag lejonparten av läkemedelsforskningen eftersom läkemedelsföretagen brain-drainar universiteten på de bästa forskarna och deras arbete. Ungefär som att påstå att all mobilrelaterad utveckling skapas hos Sony-Ericsson i Lund utan signifikanta bidrag från universitetet. Knappast en slump att företag vill placera sig runt universitetsstäder trots de höga hyrorna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s