Du kan straffas för Youtube-länk

En av de svenska specialåklagarna för upphovsrättsbrott – de som nu får nya polisresurser – har just väckt åtal mot en man i Hälsingland som länkat till en videosändning av en hockeymatch.

Enligt åklagaren visar tingsrättens dom mot the Pirate Bay att länkning kan vara straffbart.

Vad vi bevittnar är en otidsenlig upphovsrättslagstiftning som steg för steg urholkar yttrandefriheten. Många bloggare och andra som regelbundet lägger upp material på nätet kommer nu känna att de utsätter sig själva för fara om de är oförsiktiga med hur de länkar. Det är allvarligt eftersom länkar är grunden för bloggandet, och för hela webben.

Det är inte bara bloggare och bloggläsare som drabbas. I stort sett alla publicerar länkar till strömmande video på sociala sajter som Facebook. Varje publicering av en Youtube-länk är enligt åklagaren ett potentiellt brott eftersom det är mycket svårt att veta vilka videoklipp som är upplagda utan upphovsmannens tillstånd.

Advertisements

13 thoughts on “Du kan straffas för Youtube-länk

 1. Om jag var upprörd efter TPB-domen finns det inte i världen hur upprörd jag blir över detta. Internets grundfundament bygger på länkar och mitt SEO-hjärta blöder av sorg pga. detta.

 2. Pingback: Åklagare Henrik Rasmussen = dagens länkhatare | joinsimon.se

 3. 2004 röstade ditt parti enhälligt för den viktigaste förändringen som grundlägger eländet. De enda partier som röstade nej var C och Mp. Hur kan du sitta kvar?

 4. Sluta trakassera Sigfrid. Att våga avvika från partilinjen överhuvudtaget i ett parti som moderaterna kräver stort mod.

  • “Tingsre4ttens dom e4r enligt en annan artekil formulerad se5 att Black Internet iste4llet ff6r att ste4nga av all trafik skulle kunna ve4lja att filtrera bort en del av trafiken, vilket ff6r oss som konsumenter skulle vara minst lika illa”Till saken hf6r ju att det inte ge5r att filtrera bort den del av trafiken som tingsre4tten meddelat kre4vs. Det som e4r illa e4r alltse5 att tingsre4tten inte har ff6rste5tt detta och de4rff6r inte tagit med det i sin proportionalitetsbedf6mning. Det e4r ockse5 illa att inte Black Internet ff6rklarat hur det ligger till.Black Internets nonchalanta inste4llning fe5r mig ne4stan att undra om saken e4r uppgjord bakom kulisserna och vi ser ett spel ff6r gallerierna ff6r att inte Black Internet ska tappa ansiktet och ff6r att skiv- och filmbolagen e4ven ska kunna anve4nda detta som ett propagandaverktyg. Inte en enda lagparagraf e5beropar Black Internet till stf6d, vad jag kan se. Det kan i och ff6r sig bero pe5 en i backspegeln sett omotiverad segervisshet, men vem vet…Jag har ingen juridisk skolning och jag tror att jag le4tt skulle kunna komma upp med ett be4ttre ff6rsvar. De som skriver mest intressant om saken tycker jag e4r och .

 5. Tingsrättten kan av goda skäl inte sätta prejudikat. HD tar till och med upp fall om parkeringsböter, om det är en ny och oprövad vinkel. Domen har inte vunnit laga kraft. Hade domen varit ett prejudikat, så hade vi haft stora problem. Med nuvarande formulering är internet (hela internets struktur) olaglig.

  Ska polisen jaga brotslingar utifrån tingrättsprejudikat, borde de jaga personer som säger “nöff nöff” och andra allvarliga brott. Det enda sköna med det här är att det visar hur polisen inte behöver mer pengar. Så länge de har råd att jaga personer som länkar, har dem för mycket resurser eller resurser som behöver omprioriteras innan de kan visa ett underskott jag bryr mig om.

 6. @Peter: Som man bäddar får man ligga? Visa oss när Sigfrid har avvikt från partilinjen i handling och inte bara fagra ord.

 7. Pingback: Världen som vi känner den … | Dexion

 8. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Lagen måste ändras, men det räcker inte

 9. Pingback: Världen som vi känner den … | Dexion Opinion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s