Sarkozy presenterar Hadopi 2

Franska Författningsrådet underkände Hadopi-lagens bestämmelse om att misstänkta fildelare skulle kunna stängas av från nätet utan rättsprocess.

Men president Sarkozy ger sig inte.

Nu lägger han fram en ny version av Hadopi – Hadopi 2 som lagförslaget har kommit att kallas. Beslutet om att skicka Hadopi 2 till parlamentet har redan fattats av regeringen.

Kärnan i Hadopi 1 var att missstänkta fildelare skulle få sin internetanslutning avklippt utan rättslig prövning i domstol. Ett rättssäkert förfarande skulle ta för lång tid, ansåg Sarkozy. Författningsrådets invände att bara en domare kan fatta beslut om en så långtgående åtgärd som internetförbud.

Innebörden i det förslag som regeringen nu lägger fram är att avstängningsbeslutet ska fattas av en domare. Men inte efter en domstolsprocess utan genom ett enkelt strafföreläggande. För att få en domstolsprövning måste den drabbade överklaga beslutet.

Samtidigt lär den franska regeringen planera en lag som slår fast att en internetabonnent med ett oskyddat nätverk automatiskt blir ansvarig för olaglig fildelning som sker genom nätverket.

Fler kontroverser om fildelning är alltså att vänta i Frankrike, och eftersom dålig lagstiftning har en tendens att inspirera politiker även i andra länder finns det all anledning att följa den franska utvecklingen. Kanske kan vi stoppa Sarkozys planer genom skrivningar i telekompaketet. Åsa Torstensson får i det avseendet en central roll som ordförande i EU:s ministerråd för transporter, telekommunikation och energi.

Advertisements

6 thoughts on “Sarkozy presenterar Hadopi 2

  1. “Samtidigt lär den franska regeringen planera en lag som slår fast att en internetabonnent med ett oskyddat nätverk automatiskt blir ansvarig för olaglig fildelning som sker genom nätverket.”
    Vilket bara är ett sätt att komma runt Författningsdomstolens kritik att bevisbördan ligger på den anklagade. “Nääädå, vi har bevisat att personen inte hade övervakning av sin anslutning!” kan de triumferande säga när folk påpeka principen om oskyldig tills motsatsen bevisats. Det är ungefär som att göra det olagligt att inte kunna bevisa sin oskuld och sedan fälla massor av personer för det brottet och hävda “Nääädå, vi har bevsat att personen inte kunde bevisa sin oskuld!”…

  2. Det vill säga, i och med den brottsrubricering Sarkozy vill ha blir det är upp till den anklagade att bevisa att ingen nedladdning skett från sin uppkoppling=omvänd bevisbörda.

  3. Allvarligt; vi kan inte stoppa Sarkozy med hjälp av telekompaketet! Han har meddelat sin avsikt (under sitt tal i Versailles) att “gå hela vägen” med det här kosta vad det kosta vill. Den franska regeringen struntar högaktningsfullt i EU om något går stick i stäv med dess, eller presidentens personliga, intressen. Sarkozy ignorerar sin egen Författningsdomstol, sitt eget parlament, fyra nedröstningar i EU-parlamentet…osv. Inte en chans att någon liten skrivning i telekompaketet får honom att tänka om. Bortslängd tid, anser jag.

  4. Det enda som saknas på den mannen är en liten svart fyrkantig läppgarnering.
    Jag fattar inte varför Frankrike inte har nånting motsvarande den svenska Misstroendeförklaringen, och om dom har det så fattar jag inte varför dom inte andvänder den?

  5. Wow, Sarkozy verkar ju till och med värre än Bodström. Med Bodström kunde jag aldrig riktigt bestämma mig för om han var korkad eller ond när han införde/ändrade lagar med ganska uppenbara bi-effekter (som den totala övervakning och åsiktsregistrering som gjorts möjlig). Sarkozy är gift med nöjesindustrin ganska bokstavligt och hymlar inte ens med att han tänker införa totalitär övervakning och pervertera lagar tills han kan sätta dit folk för nöjesindustrins räkning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s