Skolan bör lära eleverna att använda sina digitala rättigheter

I dagens DN skriver jag om skolans ansvar för att lära medborgare vilka rättigheter de har på internet.

I den fysiska världen vet alla hur de skyddar det privata genom enkla åtgärder som att låsa dörren till bostaden. I den digitala världen är det mer komplicerat, men med rätt krypteringsverktyg kan var och en skydda känsliga uppgifter och kommunikationskanaler mot obehöriga.

Att lära elever att använda sina grundläggande fri- och rättigheter på internet borde i dag vara lika självklart som att lära dem hur de använder sin rösträtt.

DN

Advertisements

8 thoughts on “Skolan bör lära eleverna att använda sina digitala rättigheter

  1. Om alla ska kunna bli anonyma. Hur har du då tänkt att skolan ska kunna jobba mot mobbning?? när det har inträffat.

  2. De flesta färdigheter kan användas i goda och dåliga syften. Skrivkunnighet innebär att du kan skriva hotbrev, men det betyder inte att skrivkunnigheten bör hållas tillbaka. Kunskaper om hur du skyddar din identitet på nätet kan användas för att skicka anonyma kränkande meddelanden, men det problemet är knappast så omfattande att vi bör eftersträva digitalt illiterata medborgare.

  3. Heh… Blotta tanken på att lära mig något så avancerat rörande datorer som kryptering (jag vet ungefär vad det är, men kan det inte själv) i skolan är skrattretande… Men idéen är bra (lärarna kommer dock då behöva utbildas).

  4. Pingback: Ett bra förslag och en dålig lag « Calandrellas blogg

    • diras:Ryska tidningar se4ger att han syns ringa pe5 sin mobil i f6vervakningskamerorna. Han skall ha ringt till sin filkcve4n innan spre4ngningen. Samtalet skall se5 ha spe5rats och ff6rf6varen identifierats.

  5. Problemet med kryptering är att det finns bra och dålig sådan. Många snackar om att den och den algoritmen är säkrare än den och den. Det två stora problemen med kryptering är nyckelhantering och felaktiga/dåliga implementationer.

    Ett program kan snacka om att använda 1 miljard bitars kryptering, har de gjort fel nånstans så kan det om det vill sig illa leda till att deras fina kryptering är ungefär lika säkert som ett lås från medeltiden.

    VIsst att folk behöver lära sig att skydda sitt digitala privatliv,men att låta staten göra det är helt enkelt bara ruskigt fel då staten i sig alltid handlar i någons särintresse. Staten skulle säkert rekommendera ex. Microsoft Bitlocker och ännu hellre ett kryptosystem/program utvecklat av FRA med så gott som patenterade bakdörrar.

    USA försökte med att förstatliga kryptering förut och det sket sig. Så lär även ske i sverige.

    Bättre då att du fixar mig en liten summa pengar så kan jag dra upp en portal för kryptering.

  6. Jag e4r ge4rna med! I slutet pe5 juraani kommer storken med en av mina be4sta ve4nners ff6rstff6dda, se5 det vore skoj att fe5 ge dem en present som kan komma till bra nytta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s