Ingen kommer undan den belgiska rättvisan

Yahoo är ett amerikanskt företag med huvudkontor i Sunnyvale, Kalifornien. De har ingen verksamhet i Belgien, men eftersom tjänster som Yahoo Mail är öppna för vem som helst med tillgång Internet kan de användas av bland annat belgiska invånare. Eller av andra personer som de belgiska myndigheterna vill samla in uppgifter om.

Det står den belgiska staten fritt att vända sig till andra stater för att ansöka om hjälp att inhämta information. När de, som i detta fall, ville ha identiteterna bakom ett antal e-mailadresser hade de kunnat kontakta den amerikanska staten. Istället går åklagaren till belgisk domstol och hävdar att Yahoo har förpliktelser att lämna ut kunduppgifter under belgisk lag. Inte för att de kan visa att invånare i det egna landet stod bakom e-postadresserna utan därför att Yahoo Mail är tillgängligt i Belgien.

The public prosecutor responded that Yahoo! was also a Belgian company as its services are available in Belgium, stressing that there had never been such problems with American rivals Google and Microsoft.

Nyhetsbyrån AFP

Domstolen höll med och dömde Yahoo till 55 000 euro i böter.

Jag undrar om domstolen riktigt förstår implikationerna. Vad de säger är att varje tjänsteleverantör på internet har att rätta sig efter lagarna i varje land varifrån tjänsten kan nås.

Advertisements

6 thoughts on “Ingen kommer undan den belgiska rättvisan

 1. Nåja, det finns ju goda aspekter också, ta till exempel Litauens nya lag mot homosexpropaganda som väl rimligtvis måste betyda att de får dra sig ur melodifestivalen, att deras befolkning får helt nya radiovanor och att deras motsvarighet till STIM inte längre får betala ut royalty till Alexander Bard. ;-)

 2. Omvänt skulle annars webbtjänster kunna gömma sig på lämpligt juridiskt paradis om det är bara lagarna i det land där de har sina servrar som gäller.

  Svårt område.

 3. @ Ulf

  Det är då bra mycket bättre än att alla länders lagar ska gälla ett och samma företag som erbjuder en tjänst på Internet. Tänk vilka komplikationer det kan innebära. För att inte bli stämd av en massa olika länder så måste företaget ha speciella rutiner för enskilda länder.

  Sådana här saker är bäst att lösa genom samarbete länder emellan, något som Belgien inte gjort. Dessutom har Belgien i det här fallet inte ens lyckats bevisa att de email-adresser som de vill ha ut uppgifter om används av Belgiska medborgare. Det här är bara fult.

 4. @kras

  Nå, för att göra det lite mer konkret, då:
  http://www.usatoday.com/sports/2006-07-18-online-gaming_x.htm

  Den amerikanska regeringen tycker alltså inte bara att de har rätt att döma utländska nätföretag för brott mot amerikansk lag. De arresterar folk dessutom, oavsett nationalitet, åtminstone om de sätter sin fot i USA.

  Amerikanska medborgare har nog goda chanser att komma undan den belgiska rättvisan, men ingen kommer undan den amerikanska… ;-)

  FWIW, så håller jag med om att sådant här bör lösas med samarbete länder emellan. Internationella fördrag och handelsavtal bör nog kunna tillämpas i hög grad även på nättjänster.

  Det finns åtskilliga nättjänster som har olika rutiner för olika länder. Spotify är ett sådant exempel. Google tycks i alla fall göra diverse undantag för Kina.

 5. Pingback: Ingen kommer undan den belgiska rättvisan « Karl Sigfrid

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s