Sverige måste villkora sin medverkan i ACTA-förhandlingarna

I DN skriver jag och ett antal moderata riksdagskollegor om vilka villkor som bör vara uppfyllda för att Sverige fortsatt ska medverka i ACTA-förhandlingarna.

Resultatet av ACTA-förhandlingarna kan bli ett nyinrättat ansvar för internetleverantörer att övervaka sina kunder. Det är en idé som Sverige på hemmaplan redan har avvisat genom att skrota den så kallade Renforsutredningen. Att göra varje internetleverantör till en brottsbekämpande myndighet är ett säkert sätt att skapa ett slutet, otillgängligt internet. En internetleverantör som ansvarar för innehållet i kundernas kommunikation tvingas vidta åtgärder för att hålla otillåtet material borta från sina nät.

I praktiken innebär det att de måste stänga av användare och blockera material. I den processen kommer även stora mängder tillåtet material att censureras eftersom internetblockering är ett trubbigt verktyg.

Dagens Nyheter

Advertisements

15 thoughts on “Sverige måste villkora sin medverkan i ACTA-förhandlingarna

 1. Pingback: State of the state | Jonas Enander

 2. Pingback: Varför inte? » Moderat utspel om ACTA

 3. Pingback: ACTA: “Svenska principer står på spel” « projO's/gothbarbie's blog

 4. Pingback: Ett öppet internet är en självklarhet « Kent Persson (m) blogg

 5. Hatten av!

  Jag trodde att det var helt kört men ett fladdrande stearinljus i stormen är ändå ljus det också.

 6. Tycker att ni tjorvar till det. De flesta inser inte faran med den formulering ni valt, försök använda bättre klarspråk i fortsättningen. Det är ju budbärarimmuniteten ni talar om, skriv då på ett sätt som gör det tydligare, så att folk lättare inser att det handlar om att skjuta budbäraren.

  Så här: “… så kallade Renforsutredningen. Att göra varje internetleverantör ansvarig för innehållet i vår kommunikation är att avskaffa budbärarimmuniteten. En internetleverantör tvingas bedöma innehållet i både privat och publik kommunikation och preventivt utöva censur baserat på sin egen tämligen summariska bedömning.”

  Den formuleringen blir dessutom kortare. Formuleringen “att skjuta budbäraren” skulle också vara bra att klämma in någonstans eftersom det är ett uttryck folk förstår.

 7. Äntligen! Grattis Karl! Jag har roat mig med att kolla att det tog drygt ett halvår från ett av dina inlägg innan jag fattade vad som var på gång och skrev mitt första inlägg. Sedan dess har det gått ytterligare sju månader ;-) Mary XJ har rätt – det är alltid för tidigt att ge upp.

 8. Pingback: Paramilitär polis och säkerhetspolis – Moras för rättssäkerheten « Nemokrati

 9. Man måste i alla fall försöka. Det är glädjande att du fått med så många moderata riksdagsmän Karl. Om man inte gör något så har man accepterat, men i och med att man fortsätter argumentera så har man i alla fall försökt. Jag blir ilsken på dem som säger att det inte är någon idé, för det är det.

  • Daniel: Jag vet att man hoppas in i det sista, men om man vet med sig att man gjort vad som ste5r i ens makt ff6r att pe5verka, fe5r man ff6rlika sig med negreladet ff6r stunden, men inte ge upp. Ne4r det ge4ller politiken, me5ste vi nog rf6sta med ff6tterna oftare e4n vi gjort hittills. De syndar alltff6r ofta pe5 ne5den.Gf6ran: Isle of Man-exemplet e4r utme4rkt, men det ste4ller nog inte dessa branscher upp pe5. Stims alternativ visar hur obene4gen man e4r att sle4ppa kontrollen, de vill kunna registrera vilka le5tar som det lyssnas pe5 – provlyssning, som tidigare skedde i skivbutiken finns inte i deras ff6reste4llningsve4rld.Lake: Har lyssnat och med tanke pe5 att Te4ppas e4r en rabiat motste5ndare till fildelning klarade du debatten riktigt bra, e4ven om jag personligen har sve5rt ff6r att man je4mste4ller upphovsre4tt med e4gandere4tt. Vad som skiljer dessa re4ttigheter e5t har Daniel Rhodin och en del andra rett ut pe5 ett ff6redf6mligt se4tt.Sigrinn: Tack ff6r rosorna, de gf6r mig varm i hje4rtat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s