Joel Tenenbaum döms att betala fem miljoner kronor för 30 nedladdade låtar

Jammie Thomas-Rasset var första misstänkta fildelare att utmana skivindustrin i rätten. Hon dömdes att betala $222 000, och i en andra rättegång höjdes summan till $1 920 000.

Nu har ett andra fall avgjorts i domstol, med liknande resultat. Fysikstudenten Joel Tenenbaum får betala $675 000, vilket motsvarar ungefär fem miljorner kronor, för 30 låtar som ska ha laddats ned och tillgängliggjorts via Kazaa. Det blir drygt 160 000 kronor per låt.

The RIAA was pleased with the verdict. “We are grateful for the jury’s service and their recognition of the impact of illegal downloading on the music community,” the RIAA said in a statement.

ars technica

Musikindustrin hävdar att skadeståndsnivån är motiverad på grund av den skada som Tennenbaum och andra fildelare har åsamkat dem.

Anta att skivindustrin har rätt i att Tennenbaum har åsamkat dem skador som motsvarar 160 000 kronor för varje låt som han laddat hem via Kazaa. Hur stor är då den sammantagna skadan av all otillåten fildelning?

Enligt IFPI kopierades 40 miljarder musikfiler olagligt via fildelningsnätverk under 2008. Om skadan för varje nedladdad låt är 160 000 kronor blir den totala skadan 6 400 000 000 000 000 kronor. 6,4 miljoner miljarder alltså. När cd-försäljningen stod på sin topp såldes i hela världen skivor för något mindre än 200 miljarder kronor per år.

Slutsatsen blir at skivindustrins påstådda förluster till följd av fildelning är drygt 30 000 gånger så stora som försäljningsintäkterna när de var som störst.

Samma förhållande kan även uttryckas på ett annat sätt:

Skivindustrins marknad för skadestånd är mer än 30 000 gången så stor som marknaden för att sälja musik. Att lobba fram vansinnig upphovsrättslagstiftning är en mycket lönsam affärsmodell.

Uppdatering:
Nu skriver DN om ärendet.

Advertisements

23 thoughts on “Joel Tenenbaum döms att betala fem miljoner kronor för 30 nedladdade låtar

 1. Pingback: Joel Tenenbaum döms att betala fem miljoner kronor för 30 nedladdade låtar

 2. Är det inte snart dags för dig att göra ett rejält politiskt statement som verkligen skakar om och gör skillnad. Bli politisk vilde i riksdagen och deklarera samsyn med PP. Det skulle vara ryggrad det.

 3. Pingback: Enligt Min Humla » Gyllene tider

 4. Mycket träffsäkert skrivet!

  Värt att notera är även att “kampen mot piratkopieringen” nästan alltid får negativa följder för band och artister som sprider sin egen musik genom laglig fildelning. Kazaa och Napster var båda fantastiska verktyg för laglig fildelning en gång i tiden. TPB är det fortfarande. När gamla MP3.com, världens genom tiderna bästa sajt för spridning av gratis musik, köptes upp och sedemera stängdes ner så var det en följd av samma “piratkopiering”.

  Av en ren slump så minskar det den konkurrens som de stora kommersiella bolagen får från billigare och mer lättillgänglig musik. Det glöms ofta bort i diskussionerna och ännu oftare i media.

 5. Bra med lite aritmetik, Karl Sigfrid! Kommer att tänka på Frank Zappas låt “Flakes” från Sheikh Yerbouti skivan (1979). Skivindustrin kanske inte kan räkna, helt enkelt. Befolkas av “flakes”.

  För övrigt håller jag med Anton S. Förstår inte vad du tjänar på att vara med i moderaterna. De tjänar å andra sidan på att du är med i deras parti, men riksdagsledamöter är ju med i riksdagen för att rösta. Varför röstar du mot ditt förstånd och mot dina väljares vilja? Du har blivit vald inte av partimedlemmar utan av medborgare. Alltså bör du representera deras intressen. (men oavsett hur du röstar gillar jag din blogg, dock.)

 6. Marita från Skurup har gjort en solcell av hemlagad sylt. Den ger ut 3.28V. Mätt mellan folien och teflonbotten på plåten! Hon går ut med en fråga och får svar från studenten Azziz i Kairo som också blir nyfiken! Ahmed från Rosengård frågar sin fabror i fjärran land hur odlingen av vindruvan går till det karga bergklimatet. Ahmed har planer på att odla samma druva på flickvännens gård på Österlen! Internet är fantastiskt! Men det måste vara som ett fritt samvetande nätmedvetande utan ofrivilliga registreringar. Allt annat verkar omöjligt i framtida praktik! Nätjurister som skall kontrollera att dom miljontals ettorna och nollorna är i godkänd sortering och antal i följd? Absurt! Tacksam att realistiska framtidspolitiker vågar ifrågasätta den pågående asfalteringen. Karl Sigfrid verkar vara en av dom!

 7. Det skulle vara glädjande om du blev nominerad till valbar plats i kommande riksdagsval, även om du inte får min röst. Hur som helst får man hoppas att du blir personröstad av moderatsympatisörer. Har du pratat med Freddan på sistone?

 8. Jag tror inte att det är sa enkelt att du bara kan multiplicera med 40 Miljarder. Det finns knappast 40 miljarder _unika_ latar och jag antar att 160000 är för en unik lat. Antalet nedladdningar finns nog inbakat pa nat sätt, de 30 utvalda latarna är säkert fran topp-listor. Men priset för en nedladdning är knappast 160000kr…

 9. “Slutsatsen blir at skivindustrins påstådda förluster till följd av fildelning är drygt 30 000 gånger så stora som försäljningsintäkterna när de var som störst.”

  Hmm.. man undrar ju nästan hur juryn inte kunde se det där uppenbara sambandet. Man behöver knappast en miniräknare för att inse att proportionerna är helt upp åt väggarna.

 10. Micke,

  De låtar som Tenenbaum påstås ha laddat hem och tillgängliggjort är knappast unika den mening att han ensam har tillgängliggjort dem för ett stort antal personer. Var och en som bidragit till att framställa kopior av de 30 låtarna i fråga skulle, med samma regelverk och jury, kunna dömas till lika stora skadestånd.

 11. Hahaha, den amerikanska juristokratin överträffar sig själv återigen.

  6,4 miljoner miljarder är för övrigt storleksordningen 500 ggr USA:s BNP..

 12. Pingback: 166 666,50:- per låt « Pirathotten's Blog

 13. Pingback: Gryningsräd » Blog Archive » Helt utanför alla rimlighetsgränser

 14. Pingback: Horribla straff för nedladdning | Törnebohms Hotspot

  • e5e5h jag har alltid velat blir le4rare =). Men efter ett par e5r pe5 ff6rskola, se5 e4ndras den pnelan lite . Se5 ff6r hoppningsvis se5 kommer jag in pe5 hf6gskolan ne4sta hf6st. Men jag e4r som du, ett jobb som funkar e5h man trvis se5 man fe5r mat e5h klara sig, funkar bra ff6r min del oxe5!SV: de de4r med majskrokor 4 me5nade va Arvid ne4r han smakade sin ff6rsta, se5 testa du pe5 Viggo. DOm sme4llter ju i munnen, se5 de ge5r ju knappast inte se4tta i halsen =).

 15. Micke: Nej, du har rätt i att det inte finns 40 miljarder unika låtar, men dock tycker jag att du antar för mycket i övrigt. Tex att “antalet nerladdningar säkert finns inbakat” och att de 30 låtarna är från topplistor. Jag tror att detta bara är upphovsrättslobbyn som vill skrämmas med gigantiska skadestånd som ska få andra att tänka efter innan de laddar ner, samt att jag inte tror att de bryr sig om eller ens kan kontrollera hur många nerladdningar de haft.

 16. Pingback: Fildelning stjäl 48,8 ggr världens BNP? « Traditio et renovatio

 17. Pingback: Musikindustrin förlorar 6,4 miljoner miljarder på fildelningen.

 18. Ett annat sätt att räkna på är att jämföra skadeståndet med hur mycket skivindustrin anser sig förlora på piratkopiering (vilket visserligen kanske är överskattade belopp med tanke på hur de räknar), och jämföra den siffran med antalet piratkopierare (exempelvis från enkätundersökningar)…

  Någon som har lust att räkna?

 19. Pingback: Enligt Min Humla » Måste jag stämma Madeleine Sjöstedt nu?

 20. Pingback: Tenenbaum-ekonomi | Sagor från livbåten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s