“Oacceptabelt” att kritisera Berlusconi

Jag har förståelse för att Berlusconi ogillar att tidningar skriver om hans privatliv. Mer oroande är det att han beskriver den statliga televisionens kritiska nyhetsrapportering som “oacceptabel”:

– Jag har kunnat säga vad en majoritet av italienarna tycker, att det är oacceptabelt att statlig television, betalad av alla, ska vara den enda kanalen som alltid är emot regeringen, sade han i en intervju i Rai radio.

Styrelsen för den statliga tv-stationen Rai utses av Berlusconis parlamentsmajoritet, så det är svårt att inte se kommentaren som ett försök att styra nyhetsrapporteringen.

Den som hört politiker uttala sig om medier vet att alla partier anser sig ha medierna mot sig. Bland svenska allianspolitiker talas det om “vänstermedia” så fort de riktar kritik mot regeringen. Socialdemokraterna anser å sin sida att “de borgerliga tidningarna” driver kampanj mot vänsterblocket.

Att alla klagar tyder på att situationen är ganska bra. Det hade varit betydligt värre om ett enat politiskt etablissemang var nöjt med hur de blir granskade.

Advertisements

5 thoughts on ““Oacceptabelt” att kritisera Berlusconi

 1. Jag fattar inte hur italienarna kan hänga upp sig på hans privatliv när han med sitt ägandeskap i opinionsbildande medier och tystande av kritiker är en skam för demokratin.

 2. Jag håller med Berlusconi!

  Jag tycker OCKSÅ att det är “oacceptabelt att statlig television, betalad av alla, ska vara den enda kanalen som alltid är emot regeringen”!

  Den borde inte vara “den enda” – FLER KANALER borde säga sanningen!

 3. Det kanske finns ett värde av att ha public service ändå trots dess något rostiga finansieringsmodell och personalpolicy? Även om möjligheterna för folkvalda att styra innehåll och inrikning skall vara uteslutet kunde man önska att SVT/SR i varjefall fick ett finger i ögat av Riksrevisionen eller andra på hur man administrativt bedriver verksamheten.

 4. @Hans J

  Kruxet är att Berlusconi och hans kompisar också äger majoriteten av de största privata kanalerna i Italien.

  Berlusconi lovade att sälja av de privata kanalaerna när han tillträdde som statschef. Men det har han märkligt nog glömt bort.

  Något som många i Sverige inte tänker på är också att i Sverige kontrolleras mediaerna av några få. Bonniers/SBS, MTG och statens radio o TV kontrollerar över 90% av alla radio och TV-kanaler.

  Denna s.k konsolidering har motiverats med att det är fullt på frekvensbanden. I verkligheten är det inte det, utan nyttjas som argument sedan 1920-talet för att utestänga andra ev. kritiska röster.

  Sverige som Italien har en tafatt Konkurrensmyndighet som vet med sig när de skall titta åt det andra hållet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s