Ytterligare en dag i hädarnas tjänst

Efter min artikel i EU Observer om Irlands hädelselag har jag blivit intervjuad av irländska tidningar, och medverkat i irländsk radio och tv.

Jag har stor förståelse för de irländare som ogillar att utomstående lägger sig i deras inhemska lagstiftning. Samtidigt är det ett faktum att även vi svenskar lyder under EU:s fördrag och har ett intresse av att veta hur fördragen ska tolkas. Är ett förbud mot hädelse förenligt med “principerna om frihet, demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna” som slås fast i EU-fördragets artikel 6.1?

Dåliga lagar har en tendens att sprida sig, och i Expressen kan vi redan läsa om en svenk politiker som föreslår att även vi ska införa hädelselagar. Det är ett kvitto på att min anmälan till EU-kommissionen faktiskt är relevant ur ett svensk perspektiv.

Tuve Skånberg, som vill ha svenska hädelselagar, inspireras inte i första hand av Irland utan av Norge.

Den norska blasfemiparagrafen stipulerar att den som “på ett kränkande och sårande sätt visar ringaktning för någon trosbekännelse” kan dömas till upp till sex månaders fängelse.

Sex månaders fängelse är enligt Skånberg ett lämpligt straff för den som samlar in namn mot ett moskébygge.

Därför bör det inte vara tillåtet med organiserade försök att mota tillbaka en specifik religion, exempelvis genom att samla in namnunderskrifter mot ett moskébygge i en stadsdel.

Plötsligt är det inte bara yttrandefriheten utan även rätten att organisera sig politiskt som ska urholkas.

Dagen Nonicoclolasos Johanna Graf

Advertisements

6 thoughts on “Ytterligare en dag i hädarnas tjänst

  • Haha e5e5h de le5ter som en riktigt nice kf6rning. Bara chlila och ta det lugnt de5 med andra ord haha. Vi har ju se5 att vi jobbar tills vi e4r klara och me5ndagar och fredagar e4r det le5e5nga dagar de5 e4r jag glad om jag hinner till dagis innan dom ste4nger 18.00. :SKram.

 1. 2010:

  Fianna Fáil går ut i ett pressmeddelande: “Vi styrs inte längre av vår ideologi, utan vår tro på Den Rätta Vägen och Det Rätta Styret. Vi är övertygade om att den enda sanningen är den att Fianna Fáil ska styra i all evighet. Detta är vår allas religiösa uppfattning.”

  Och rättegångarna påbörjas… Oppositionspolitiker efter oppositionspolitiker spärras in för att de kränker en tro som delas av ett stort antal religionsanhängare. Och det leder förstås till att debatten blir vassare, för nu slipper en höra på alla de där jobbiga oppositionspolitikerna som vill förändra samhället i grunden.

  Eller…?

 2. Calandrella,

  Du har helt rätt. Religion kan aldrig helt skiljas från politik, och ett förbud mot religiös kritik är ett förbud mot att kritisera vad som i praktiken är politiska uppfattningar.

  Det var trevligt att ses på Juliagruppen.

 3. Jo nu blir morgnarna i stasalve laget. Se5 mysigt att ta pe5 dem mf6ssor nu.Tycker det e4r desto sve5rare med vad man ska se4tta pe5 dem pe5 kroppen. Men tror jag kf6r med te4ckve4starna uppe pe5 fleece och ser hur det funkar.Hoppas du har en fin kve4ll! Kramar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s