Moderat internetpolitik i Fokus

Lagom till den moderata arbetsstämman i Västerås publicerar Fokus en artikel om partiets relation till internet. Mary X, som är artikelns huvudperson, tror inte att det blir någon snabb förnyelse av internetpolitiken. Niklas Wykman är mer optimistisk och tror att EU-valet har väckt en insikt om att vi måste ta internetsamhällets värderingar på större allvar.

Både Mary X och Niklas har rätt. Insikten finns, men det kommer knappast att bli några snabba, omvälvande förändringar. Några snabba vändningar finns det inte heller anledning att göra. Politiska förslag måste föregås av en ordentlig analys om ambitionen är att de ska vara genomförbara.

De väljare som vi just nu har problem med är unga storstadsväljare, som traditionellt har varit en av våra starka väljargrupper.

Vi kommer aldrig att vinna stöd från de vänstersympatisörer som utgår från att allt – på och utanför nätet – ska vara gratis. Det stödet ska vi inte heller söka. Däremot borde vi – om vi lyckas anpassa vår politik för entreprenörskap till internetmiljön – kunna bli det naturliga valet för Stockholms unga marknadsliberaler.

Advertisements

7 thoughts on “Moderat internetpolitik i Fokus

 1. “Internetsamhällets värderingar”. Personlig integritet? Brevhemlighet? Frihet? Det borde inte vara några okända värderingar för Moderaterna? Har jag missat något?

  Borde inte behöva vara frågan om några “omvälvande snabba förändringar”, det BORDE REDAN VARA moderaternas kärna.

 2. I Moderaternas fall räcker det inte med fagra ord längre, det förtroendet har ni förbrukat. Det enda som hjälper nu är en pudel av kolossalformat och reell handling! Riv upp, gör om, gör rätt. Detta gäller då i alla frågor. FRA, IPRED, Datalagringen, förändingar i upphovsrätten, förändringar i PUL, e-handlesfrågor, inställningen i patentfrågor, polisens övervakningsfrågor, registrering av resande osv… Det handlar nog om att tiva upp ett 20-30-tal lagar.

  Vet du vad? Det kommer ni inte att göra, antagligen inte i ett enda fall. Därför är ni bara luft och tomma ord. Ni sitter i regeringsställning, det är ni som har makten. Men faktum är att ni nyttjar till rakt det motsatta. Ni döms för vad ni har gjort, det ni lovar bedöms också emot det. Därför krävs det handling och det vet vi redan att vi inte kommer att se, därför är ni ett helkört pensionärsparti som dör ut allt eftersom gamlingarna dör bort. Jag tror att du vet detta någonstans, men alltjämt försöker du rättfärdiga dig själv för att inte tappa din tro, precis som den religiöse.

 3. De omvälvande, snabba förändringarna är ju att vi har förlorat alla våra fri- och rättigheter på Internet under er regeringsperiod. Varför har inte det analyserats?

 4. Bosse och Mikael har helt rätt: Övergången till ett nytt medium har bisarrt nog lett till att man anser sig ha rätt att inskränka fullständigt självklara och hävdvunna rättigheter som aldrig skulle angripas någon annanstans. Rättigheter som moderaterna borde vara bland de första att försvara. Istället tappar man fullständigt fotfästet ideologiskt. Jag har aldrig sett ett parti genomgå en så sorglig utveckling.

 5. Förtroende för ungdomsväljarna??? Om detta “förtroende” innebär att M ska slumpa ut hela nöjes- och kultursektorn till nätpiratsmaffian på den illegala fildelningens heliga altare är det bara att konstatera att partiet inte förtjänar ett uns av trovärdighet längre.

  För självklart ska upphovsrätten bevaras och inte förvandlas till en pappestiger alla kan skita i. Därför är det lika självklart att samhället ger signaler att det inte är acceptabelt att paraisterandet fortgår som det gör nu.

  En fråga att ställa sig – som aldrig ställs – i sammanhanget är varför internet ska vara en fredad zon, ett vilda western utan regler när det inte är så någon annanstan? Det finns ingen anledning.

  En annan fråga är varför värderingen att allt som kan förvandlas till ettor och nollor inte är värt något överhuvudtaget ska tas på allvar. Detta argument för illegal fildelning är ju alldeles enastående korkat.

  M-folk som du och Wykman får mig följaktligen att skämmas över att jag varit moderat överhuvudtaget.

  I egenskap av journalist har jag på nära håll kunnat följa resultatet av den illegala fildelningen. Därför är det en ren skam att de etablerade partierna har valt att ligga i samma säng som PP istället för att sätta ner foten och förklara livets realiteter. Att så många av själviska själ röstat på ett skamlöst enfrågeparti säger mer om de enkelspåriga motiven hos bratsen som röstat på dem än om bristen på kunskap hos moderatfolket.

  Integritetsargumentet då, kvider kanske en del. Visst, integritet är viktigt, men människor som missbrukar sin frihet genom att begå olagligheter förtjänar inte integritet i samma omfattning som en hederlig medborgare.

  Självklart krävs det morötter för att folk ska välja legala alternativ, men det behövs en piska också, och den stavas bland annat en Ipredlag som operatörerna inte tillåts sabotera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s