Svenska Dagbladet om ACTA och amerikanska tullens metoder

Svenska Dagbladet har en artikel om den amerikanska tullens befogenheter att genomsöka resenärers digitala lagringsenheter.

Jag betonade i mina kommentarer att alla bör få kännedom om vad de utsätter sig för när de reser med en dator eller mediaspelare. Sedan kan var och en kan fatta ett upplyst beslut.

– Det är svårt för Sverige att påverka hur svenska resenärer behandlas i USA, men vi bör upplysa resenärer om risken för att få datorn genomsökt och hårddisken kopierad. Sedan är det upp till var och en om de vill utsätta sig för det eller om de vill lämna datorn hemma, säger Sigfrid i ett pressmeddelande.

SvD

Advertisements

5 thoughts on “Svenska Dagbladet om ACTA och amerikanska tullens metoder

  1. Många företagshemligheter lär nog läcka ut på detta vis innan folk vaknar, på sikt innebärande många arbetstillfällen. Bara av den här “lilla” aspekten är det fruktansvärt viktigt att folk görs medvetna.

  2. INDUSTRISPIONAGE?
    Hur skall företrädare för industri, politik och handel våga ta med sig material i sina portföljer vid affärsbesök till USA? Lagen lämnar öppet för blatant dustrispionage inom ramen för tullprocedurer. Accepterar EU detta är det hjärnsläpp. .

  3. Jag skulle inte känna mig bekväm med att min bärbara dator skulle kopieras. Man har ju privata bilder, mail, text loggar, arbete mm. Att man tillåter ett sådant allvarligt ingrepp i en människas liv för att göra musik och film lobbyn på gott humör är ju helt befängt. Någon gräns måste ju dras. Vad ska komma härnäst?

  4. Nicke, Ett stort svenskt telecombolag t.ex. tillåter inte sina anställda att lagra företagskänslig information på sina datorer av flera orsaker, stöld, backup, andra former av dataförlust och även industrispionage. Att få datorn genomsökt i tullen räknas som en form av industrispionage då man omöjligen kan veta vad som sker med datan efter att den kopierats. Bara för att en person jobbar för staten så innebär det inte att den personen kan anförtros med informationen. Vidare har anställda hos TSA (Transport Security Administration) visat sig vara samma pack som de kriminella som anställs av SL som kontrollanter, dvs tjuvar och andra tvivelaktigt moraliska personer.

    Utöver detta så använder Telecombolaget av en fulldisk krypteringsmjukvara som kan administreras centralt från huvudkontoret. Fördelen med detta är att en anställd i fall han blir stoppad i tullen och de vill att han ska öppna disken, helt enkelt bara kan slå fel lösenord tre gånger. Efter detta finns det ingen möjlighet i världen för den anställde att få upp datorn. Företaget kommer enbart att låsa upp disken om den anställde kommer in på det kontor som var destinationen. Så att tvinga resenären att ringa in kommer inte att fungera. Det enda som återstår är då att beslagta datorn eller kopiera disken, vilken man inte kommer att få upp inom överskådlig framtid vilket leder till att den dagen man får upp informationen är den lika aktuell som 1932 års börskurser…

  5. Anders, om du reser rekommenderar jag att du kopierar all information du vill ha kvar till en server i sverige, och sedan wipear disken. Fulldisk-kryptering är att rekommendera.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s