EU vill tvinga oss att se mindre amerikansk tv

För lite mer än två år sedan skrev jag och Christofer Fjellner om EU-direktivet Television utan gränser, som detaljreglerar både tv-sädningar och video på nätet.

Vi kritiserade bland annat kvoterna för Europeiska program.

Minimireglerna som kan komma att hamna i slutversionen av direktivet är många och av varierande art. Bland annat rekommenderar EU-kommissionen att medlemsstaterna stiftar lagar som påbjuder TV-bolagen att visa en viss kvot av europeiska program.

Debattartikel i Resumé

Det där med kvotering av europeiska program skulle inte tas på så stort allvar sa en tjänsteman från EU-kommissionen när jag ställde frågor om förslaget. Det var mest en ambition.

Ministerrådet och parlamentet godkände direktivet.

Via HAX ser jag att EU-kommissionen nu börjar fundera på hur reglerna om kvotering ska upprätthållas.

För de flesta Europeiska länder får kvoterna liten eller ingen effekt eftersom invånarna ändå tittar mest på inhemska program. Men för Sverige, där vi gärna tittar på amerikanska filmer och tv-serier är det värre. I dag är 45 procent av det svenska tv-utbudet Europeiskt, vilket protektionisterna i Bryssel tycker är för lite.

EU-kommissionens talesperson i IT- och mediefrågor, Martin Selmayr, låter hälsa via mejl att man är bekymrade över svenska kanalers låga andel av europeisk produktion. Men i dagsläget tänker de inte vidta några åtgärder utan väntar på den rapport som ska komma nästa sommar. Om ingenting har förbättrats då så ser man sig tvungen att kontakta svenska myndigheter i frågan.

Journalisten

En intressant fråga är hur kvotering av Europeiskt material går i hop med principen om yttrandefrihet. Har vi full yttrandefrihet i ett samhälle där det är förbjudet att starta en tv-kanal för amerikanska serier – på grund av att det spräcker den tillåtna kvoten av utomeuropeiskt material?

En annan fråga är hur kvottänkandet fungerar på nätet, där den enskilde användaren väljer vad som ska visas? Kommer varje videosajt att för regelverkets skull ha en sektion med tysk dramaproduktion som ingen tittar på?

Advertisements

10 thoughts on “EU vill tvinga oss att se mindre amerikansk tv

 1. Men tjena… Måste jag flytta till USA nu? Med bara något enstaka undantag (Doctor Who) så kommer inget av det jag tittar på från EU… Eller ska dom upprätta särskilda indoktrineringsprogram för sånna som mig så att vi lär oss kolla på “rätt” TV?

  Tjänster som Voddler kanske blir tvugna att tvinga oss kolla på X minuter europeiskt innan vi kan se senaste holywoodrullen?

 2. På ett sätt kan jag förstå det. Det är inte utan anledning som Hollywood kallas för det “lilla utrikesdepartementet” av amerikanerna själva.. Deras kulturella och politiska påverkan genom undermedveten oppositionsbildning är enorm, mycket av vår åsiktsbildning formas av dem.

  Men om man har problem med det, så är kvoter för europeiska program bara korkat, kortsiktigt och framförallt ett uppgivet beteende. Ett uppgivet “vi klarar ändå inte att konkurrera”, snacka om att nedvärdera sig själv. Det skulle då vara mycket bättre med satsningar för att förbättra vår egen konkurrenskraft på området, på lång sikt skulle det vida överträffa allt vad kvoter någonsin kan åstadkomma i en digitalt uppkopplad värld.

 3. Importkvoter går emot fredstanken. Frihandel skapar incitament för fred. I det här fallet handlar det inte ens att skydda en basindustri som är viktig för civilförsvar eller sysselsättningsgrad. Ren och skär fransk kulturimperialism/protektionism.

  • Om fler röstade, skulle det kanske vara andra parlamentariker i EU-parlamenetet, och de skulle kanske uppskatta yttrandefriheten mer än dagens…

 4. Pingback: Spiken i kistan för TV « projO's/gothbarbie's blog

 5. Vad händer med kanaler som riktar sig till t.ex. turkiska invandrare eller kineser och inte ens är textade på något av EU-språken?

  Vill man begränsa den amerikanska kulturimperialismen är det bättre att ekonomiskt stödja inhemska kvalitetsproduktioner (dvs, program som folk faktiskt vill titta på). Gärna rafflande thrillers där USAs militär-politiska komplex framställs som da bad guys (filmen Syriana är ett bra exempel).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s