Etiken formas av den tekniska verkligheten – inte av politiker

1987 började TV3 att sända från London. Politiker som var vana vid att staten kontrollerade tv-utbudet ville stoppa satellitsändningarna. Om ett förbud mot parabolantenner hade införts – skulle då medborgarna börja betrakta satellit-tv som något suspekt och omoraliskt? Kanske några, men de allra flesta skulle se lagen som orättfärdig och teknikfientlig.

2009 infördes en lag för att identifiera och stämma internetanvändare som utan tillstånd kopierar information av varandra. Enligt foskare vid Lunds universitet har de skärpta lagarna mot den nya tekniken inte förändrat internetanvändarnas attityder. Tekniken besegrar politiken, som Stenbeck sa.

Advertisements

5 thoughts on “Etiken formas av den tekniska verkligheten – inte av politiker

 1. Pingback: FRA-lagen kränker fortfarande mänsklig rättighet « Calandrellas blogg

 2. Karl. Jag har alltid gillat vad du skriver på den här bloggen. Den 14 Oktober kommer FRA lagen upp för omröstning i riksdagen igen. Då måste du och 3 andra bogerliga politiker bestämma er om ni skall rösta för ett fritt och öppet Sverige eller om det är övervakning och diktatur som gäller. Jag hoppas på dig!

 3. Jerker,

  Om du läser den gemensamma motionen från s, v och mp ser du att deras alternativ inte handlar om att slopa signalspaning i kabel. Det handlar enbart om att de vill ha en ny process, som ska leda bland annat till att fler myndigheter får möjlighet att beställa uppdrag från FRA.

  Min bedömning är att den kompromiss som gjordes för ett år sedan är bättre än socialdemokraternas FRA-lag.

 4. Patetiskt Karl!

  Du kommer alltså att rösta Ja med movitveringen att en kompromiss, som egentligen inte är en kompromiss eftersom ni som var tveksamma till lagen i praktiken inte får igenom ett endaste dugg av era krav, är bättre än sossarnas FRA-lag. Fy f-n vilket löjligt argument!

  Lagen är skräp och hör inte hemma i en demokrati! Det luktar dessutom väldigt mycket Stalin och Nordkorea om den vilket gör det än svårare att ta in att frihetsälskande och integritetsförespråkande liberaler ens vill ta i skiten. Majoriteten av den svenska befolkningen vill inte ha en FRA-lag. Det borde väga betydligt tyngre för en “riktig” politiker än prestige och “kåranda”.

  Men det är ditt val och du lär få leva med det resten av ditt liv och förmodligen bli påmind om det lite då och då. Så om du vill gå till historien som en smygkommunist så är det din sak. Men snälla, lägg av med alla löjliga bortförklaringar! Din trovärdighet när det gäller teknik- och integritetsfrågor är lika med noll i samma stund som du röstar för FRA. IPRED var ju också en skitbra lag! Det kryllar ju verkligen av lagliga och konsumentvänliga fildelningstjänster på Internet numera, not!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s