Antipiratlagarna kostar mer än den olagliga fildelningen

John Petter, chef för konsumentfrågor på British Telecom, bedömer att föreslagna antipiratlagar skulle kosta de brittiska telekombolagen 365 miljoner pund om året. Det är omkring 4 miljarder kronor, vilket innebär att kundernas internetanslutningar blir hundratals kronor dyrare varje år.

De årliga förluster som skivbolagen hävdar att den illegala fildelningen medför är drygt hälften så stora som lagstiftningens kostnader.

Siffrorna är bara uppskattningar, men de visar att de antipiratlagar som vi stiftar sannolikt är en ren förlustaffär. Det gäller även i Sverige.

Det finns ingen svensk sammanställning över vad våra antipiratlagar kostar. En sådan sammanställning skulle kunna visa hur mycket dyrare interneträkningen blir varje månad på grund av lagstiftningen, något som internetanvändarna borde ha rätt att veta.

IDG
Nyheter24 Projo

Advertisements

12 thoughts on “Antipiratlagarna kostar mer än den olagliga fildelningen

 1. Det vore kanske på sin plats med specificerade fakturor:

  Internetaccess 200;-
  Integritetskränkande kostnader 150:-
  varav:
  Kostnad för datalagring: 50:-
  Kostnad för avlyssning: 50:-
  Kostnad för åtgärder mot illegal fildelning 50:- (varav upphovsmän och artister tillgodo: 0:-)

 2. Med tanke på att fildelningen inte ens kostar någonting — vare sig för mediaglomeraten eller upphovsmännen — utan enbart ger positiva effekter, så vore det verkligen på sin plats att samhällsmedborgarna får de rätta siffrorna serverade för sig.

  Hmmm…. Ännu bättre vore det förstås om de 349 extremt överbetalda personerna i vår riksdag fick dessa siffror serverade för sig. Fast därvidlag lär det väl tarvas tvångsmatning á là gåslever för att de skall anamma dem.

  Med ett fåtal undantag då alltså — kudos Karl för att du fortfarande orkar kämpa emot. När skall du äntligen inse att det är hos oss i piratpartiet som din rätta ideologi hör hemma? :)

 3. “De årliga förluster som skivbolagen hävdar att den illegala fildelningen medför…”

  Nyckelordet är ‘hävdar’, alla ingående analyser av förlusterna har visat att de är rena fantasisummorna. Skivbolagen kan helt enkelt kasta om tärningarna några gånger till så kommer “förlusterna” helt plötsligt visa sig vara dubbelt så stora som kostnaderna för piratjakten. Eller varför säger de inte bara: stjärnstopp!

  • Jag har sagt det ff6rr och jag se4ger det igen: Innan man bf6rjar dividera om kajvale4ngd me5ste man titta pe5 hur le5ng den presumtive be4raren e4r och vilka proportioner han har. Handlar det om en kortare man (under medelle4ngd) kan det vara bra med en kortare kavakj de5 det ger intryck av att han har le4ngre ben. Detta ge4ller ff6rste5s se4rskilt om det handlar om en man med le4ngre f6verkropp och kortare ben.c4r be4raren en le5ng man med le5nga ben kan han med ff6rdel be4ra en le4ngre kavaj utan att det stf6r det visuella intrycket. Detta bf6r bete4nkas innan man lyfter ett varningens finger och ryar f6ver att dagens kavajer e4r ff6r korta .

 4. Hej igen din lilla ryggradslösa mes. Hur ska du rösta inför FRA. Ska du smyga iväg igen och grina. Är du förövrigt helt emot FRA, eller kan du tänka dig en version av FRA?

  Väntar på svar, din lilla pussy, och lägg ner hånflinet den här gången. Jag vet att du är för skraj för att svara. Men det vore ju kul om du kunde överaska med ett ärlig svar, som du dessutom står upp för i slutändan.

  Skäms du inte över att du backade som du gjorde?

  • Hej allra raraste Malin!Ff6rste5r att ni e4r helt slut nu!Var med sonen ne4r han var pe5 barnaklas i sf6ndags i bowlinghallen. De var bara 8 vildar, men det re4ckte till!Festen kan ju inte ha varit annat e4n lyckad med det upple4gget!Kalasbordet ser fantastiskt ut!Kram, kram, kram pe5 dig!

 5. OKej käre Tsar Karl Sigfrid, jag bugar och kysser dina fötter så att du kan svara på mina frågor. Ärligt talat vad fa n är det för politiker som kräver uppförande kodex på väljare som vill ha svar. Psykopat. Om du vägrar stå upp för vad du tror på bara för att jag är otrevlig emot dig, så har du grova problem. Svara istället så slipper du mina frågor och angrepp.

 6. @Abba
  Vad tror du att du åstakommer genom att förolämpa? Tror du att du kan få någon att ändra åsikt och/eller betende genom att vara otrevlig och att förolämpa?
  Jag är inte heller glad åt att ingen verkar våga gå emot sin partiledning i FRA-frågan, men om vi ska få någon förändring så måste vi stötta de som verkar ha vettiga åsikter i grunden, inte förolämpa dem!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s