Vad vill verklighetens folk?

Under den tid som jag har varit aktiv i moderaterna – från mitten av 1990-talet och framåt – har partiet gjort flera försök att förnya sig. Strategin har ofta varit att prata mindre om makroekonomi och mer om ensamstående undersköterskor. Hur många fler matkassar i månaden fick en undersköterska råd med tack vare våra skattesänkningar? Under Carl Bildts och Bo Lundgrens ledarskap gav strategin inte särskilt mycket. Vi kunde prata hur mycket vi ville om ensamma undersköterskor, men alla förstod att avskaffad värnskatt och sänkt statlig inkomstskatt i första hand gynnade helt andra grupper.

Faktum är att “det nya arbetarpartiet” lanserades som begrepp när Bo Lundgren var partiledare, men ingen tog det på allvar. Det var först när Fredrik Reinfeldt och Anders Borg fyllde begreppet med innehåll som det bet sig fast i allmänhetens medvetande. Ett jobbskatteavdrag riktat särskild till låg- och medelinkomsttagare och slopade krav på en reformerad arbetsrätt var inte en retorisk vändning utan en substantiell, ganska grundläggande förändring av partiets ekonomiska politik.

Moderaternas resa är något som kd bör dra lärdom av. Lika lite som moderaterna kunde förändra sin image med bara ny retorik kan kd vinna Svensson-väljarna genom att kalla sig “verklighetens folk”. Den nya etiketten måste åtföljas av ett nytt recept.

Det är uppenbart vilka som är kd:s förebilder. De amerikanska republikanerna och Fox News bedriver ett kulturkrig mot en påstått liberal kulturelit. Rörelsen får stöd av amerikansk arbetar- och medelklass i sydstaterna som vill behålla sina biblar, vapen och pickup trucks. De avskyr det sushi-ätande liberala etablissemanget som försöker få dem att kasta sina vapen och övergå till kollektivtrafik. Och som om inte det var nog förbjuds religiösa symboler på skolorna. Liberalerna vill kort sagt göra USA till en kopia av Europa, brukar de förklara på Fox News.

Det finns med andra ord konkreta intressekonflikter som den amerikanska gräsrotshögern fångar upp och politiserar.

I Sverige finns ingen spridd uppfattning om att medierna och kultureliten bedriver ett krig mot vanligt folk och deras livsstil.

Ett antal frågor skapar klyftor mellan det svenska etablissemanget och en stor del av befolkningen. EU-integrationen, fildelningen och den restriktiva alkoholpolitiken är några exempel. Det går säkert att göra listan längre, men det väsentliga är följande: Den som verkligen vill vara att Svensson-parti i opposition mot eliten måste vara beredd att också ta positioner som är obekväma i etablissemangskretsar. Ett snällt kompromissparti kan aldrig ta den rollen. En flaska morotsjuice är en flaska morotsjuice även om du klistrar på en etikett som säger “starköl”.

Advertisements

20 thoughts on “Vad vill verklighetens folk?

 1. Verklighetens folk vill att du ska följa din övertygelse och rösta bort FRA-lagen på onsdag!

  Var snäll och rösta för ett upprivande av lagen!

  • Men Gurkan. Du exemplifierar ju prceis det jag menar… Det e4r ju ingen som ska Fc5 ne5gon tusenlapp. Om man lyckas tje4na tusenlappen pe5 hederligt arbete se5 tycker jag att man ska fe5 behe5lla det mesta av den. Jag te4nker dock inte ge ne5gon en tusenlapp som inte ff6rtje4nar den genom att erbjuda mig ne5gonting i utbyte. Vare sig Reinfeldt eller annan…

 2. Ja snälla söta rara Karl rösta bort FRA. För det är ju så du vill ha det som politiker, man ska fjäska inför dig, vi väljare är underståtar som ska slicka dina fötter och be dig rösta efter din påstådda övertygelse.

 3. Din analys om fox news är dock felaktig. Rupert Murdoc är på samma sida som GE som finns på den så kallade liberala mediernas sida. Allt är bara teater.

  Anledningen till att amerikaner vill ha rätt att bära vapen är för att man skall kunna försvara sig emot polis och militär ifall statsmakten blir en diktatur och polisstat som försöker ta ifrån medborgarna deras privata mark och ägodelar. Amerikanerna förstod den faran när de vunnit i revolutionen emot britterna. Så lägg ner dina fejk argument om hur amerika fungerar, för du vet ingenting uppenbarligen.

  Samma krafter, dvs Ron Paul anhängare, som nu kämpar för att få behålla sina vapen är samma krafter som kämpar för att kriget emot droger skall upphöra, dvs avkriminalisera eller legalisera alla droger. Samt att utreda Federal Reserve och skrota hela banksystemet. Knappast är denna politiska rörelse att jämföra med KD.

  Att Fox News är en falsk fantasibild av vad konservativa i USA står för borde va uppenbart, likaväl som att KD inte är något annat än en en version av alla andra etablerade partier med samma huvudsakliga agenda = ta bort friheten, gör människor till slavar.

 4. Jag håller med de övriga här på bloggen.
  Du har en chans att verkligen visa att du menar vad du säger genom att rösta bort FRA lagen på onsdag. Då kommer verklighetens folk att hylla dig mer än du anar.

 5. @ abba: så jenkarna vill behålla mark som dom ser som sin egen, som dom från början stal från indianer och andra ur invånare, som bodde där före columbus?

  samma personer som inte vill ha en massa mexikanare över gränsen, men som ändå så vill att dom städer dass och sopar gatan?

  se vart deras så kallade “frihet” har gett dom, giriga banker som lånar till folk med svag ekonomi, sjuksystem som är ineffektivt, bensin törstig bilar, gated-communitys, stort j***a ego att dom är världens ledare och beskyddare, att usa är det ända landet på planeten.

 6. Ähh.. bry dig inte om KD, de finns inte inte i rksdagen efter nästa val och jag tror du är ganska medveten om vilka som finns där istället. En av dem kommer du att sammarbeta med, och du vet redan nu hur du underlättar och göder detta detta sammarbete för alla och sveriges bästa.

 7. Precis så är det!

  Man må ha tagit bort K-et i slutet på vänsterpartiet men det är fortfarande samma parti som tror att man får igång företagandet och sysselsättningen genom att öka skattetrycket på vanliga människor och ha oproportionerligt höga skatter på kapital vilket motverkar riskkapital som får företagen att växa. liknande situation är det med folkpartiet som snarast är konservativa fastän dem heter liberalerna.

  Det är den faktiska politiken man för och inta vad man kallar den som är det viktiga

 8. Ähh. bry dig inte om KD, de finns inte inte i rksdagen efter nästa val och jag tror du är ganska medveten om vilka som finns där istället. En av dem kommer du att sammarbeta med, och du vet redan nu hur du underlättar och göder detta detta sammarbete för alla och sveriges bästa.

 9. Pingback: Nu är det hårda bud för Fredrik Reinfeldt « Kent Persson (m) blogg

 10. @pros

  Du har en poäng i ditt resonemang angående indianer. och det är sant att amerikanerna har blivit utsugna av bankerna. Men det är här som rätten till vapen kommer in. Människor kan skjuta polisen och bankernas representanter om de kommer och försöker ta ifrån dem friheten.

  Om USA inte hade haft sina vapenlagar hade bankerna tagit över USA ännu fortare. USA:s sista chans är att störta bankerna och byta ut regeringen, såväl demokraterna och republikanerna för samma politik, de ligger båda med privata Federal reserve. Och rätten att bära vapen ingår i att den kampen skall lyckas.

  Även Fredrik Reinfeldt arbetar för the New World Order, så en liten mes som Karl Sigfrid kan vi knappast räkna med. Att skita på sig i byxan bara för att bli lite mobbad av Reinfeldt är för svagt. Den riktiga fighten kommer vara så fruktansvärd att små mesar som Karl Sigfrid kommer skita ner sig totalt och svimma av i skräck innan det ens börjat på allvar.

  En sådan liten räddhare är Karl Sigfrid. Vi har inte råd att lägga tron på ynkliga fegisar som Karl Sigfrid, sådana patetiska fegisar klarar vi oss utan. Han är en slav och kommer förbli en slav som underkuvar sig alla former av förtryck. Patetiska människor som Karl Sigfrid kan man givetvis tycka synd om och det är synd om honom, men faktum kvarstår han är en ynkrygg utan ryggrad som totalt tappat bort sin manlighet. Jag ger mig fan på att han inte ens gillar ordet manlighet. Nej han gillar att va en liten mjukis fegis som han är, det är hans personlighet och han försöker va stolt över det. Stackare.

 11. KD är irrelevanta. De få vettiga väljare som finns där kan söka sig till M, resten kommer gå till SD och sen kan pingstpastorerna få tycka vad de vill om den saken.

 12. Abba: bara vapen har inte haft en chans mot hjärna på många hundra år. Vapenkramarna i USA lurar sig själva genom att klamra sig fast vid sin upplevda trygghet, medan de blir ständigt blåsta av ekonomisk politik som går över deras huvuden.

  Det är mycket bättre att använda de möjligheter man har till påverkan och rösta och propagera för de bästa alternativ man har. Arbetar miljöpartiet också för det du kallar “new world order”, tror du?

  Och om man känner sig tvingad att använda ordet patetisk så många gånger som du om motståndaren kanske man måste fundera lite på hur starka ens argument egentligen är. ;)

  Karl Sigfrid: patetisk eller inte, men det är svagt att FRA-lagen gick igenom. Ni har haft tid på er, men varken lärt er eller fattat. Det här kommer att straffa sig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s