Tre miljoner fildelare – men resultaten spretar

Det är onekligen svårt att mäta andelen fildelare. En faktor som sänker statistiken är att många nog är ovilliga att medge att de gör något som är olagligt. En annan faktor är att de som gör mätningarna inte får tag i ett representativt urval av medborgare.

Nu har IFPI beställt en undersökning som visar att tre miljoner svenskar ägnar sig åt otillåten fildelning. Det är drygt dubbelt så många som angavs fildela i slutet av 2006, ett par år före IPRED-lagen.

Dilemmat för dem som vill förändra människors beteende med ny lagstiftning är att vi inte intuitivt betraktar kopiering som omoraliskt. Lagstiftningen kommer aldrig att få större normbildande verkan än lagen mot att gå mot röd gubbe. Den möjlighet som återstår är mer övervakning och hårdare straff. Vilket får till effekt att klyftan mellan lagen och ett allmänna rättsmedvetandet vidgas ytterligare.

Advertisements

15 thoughts on “Tre miljoner fildelare – men resultaten spretar

 1. Det vore ganska intressant att få se rådatan av denna undersökningen, eller i alla fall hur många som tillfrågats, ålder (mer än 15 – 74 år) och lite sådant.

  Och jag gillar verkligen formuleringen “Enligt enkäten har drygt 40 procent av svenskarna mellan 15 och 74 år ägnat sig åt illegal fildelning av musik, varje dag eller mer sällan.” <- varje dag eller mer sällan… Hur ofta är mer sällan? En gång på tio år? En gång det senaste året?

 2. Allvarligt Karl, du har hamnat i dåligt sällskap, det är nog dags att bli politisk vilde och söka bättre allierade inför 2010.

 3. Det är något suspekt med dessa siffror. I verkligheten måste ju i princip alla ha fildelat _någon_ gång, precis som att man förr i världen lyssnat på (piratat) kassettband någon gång.

 4. Nu var väl inte avsikten med IPRED-lagen att förändra folks beteende. Utan avsikten var ju att privata företag skall kunna jaga och hota ungdomar, och dra in pengar från dem utan att behöva åtala dem. Och den lagstiftning som regeringen nu har infört, kommer säkert åstadkomma just det.

 5. arl Sigfrid kan vi knappast räkna med. Att skita på sig i byxan bara för att bli lite mobbad av Reinfeldt är för svagt. Den riktiga fighten kommer vara så fruktansvärd att små mesar som Karl Sigfrid kommer skita ner sig totalt och svimma av i skräck innan det ens börjat på allvar.

  En sådan liten räddhare är Karl Sigfrid. Vi har inte råd att lägga tron på ynkliga fegisar som Karl Sigfrid, sådana patetiska fegisar klarar vi oss utan. Han är en slav och kommer förbli en slav som underkuvar sig alla former av förtryck. Patetiska människor som Karl Sigfrid kan man givetvis tycka synd om och det är synd om honom, men faktum kvarstår han är en ynkrygg utan ryggrad som totalt tappat bort sin manlighet. Jag ger mig fan på att han inte ens gillar ordet manlighet. Nej han gillar att va en liten mjukis fegis som han är, det är hans personlighet och han försöker va stolt över det. Stackare.

 6. @Abba:

  Min kommentar skrevs inte i den anda som din kommentar skrevs.

  Det är lätt att vara kaxig när man inte suttit med 30-40 mobbare runt sig. Jag har gjort det och vet hur det kan kännas.

  Jag ber i all enkelhet att Karl ska rösta efter personlig övertygelse, ingenting annat!

 7. Snälla Karl, ignorera folk som Abba och diskutera FRA-lagen med oss betydligt mer seriösa kritiker. Jag förstår att du haft det väldigt jobbigt, men snälla, erkänn i så fall att du inte orkade med trycket istället för att antyda att du av någon anledning ändrat dig. Om du verkligen har ändrat dig, presentera anledningarna och debattera med oss – vem vet, kanske vi övertygas?

 8. Undrar hur statistiken skulle se ut om man kunde korrelera antalet som, efter 2005, använt youtube till antalet som “fildelat illegalt” per den strikta definitionen av upphovsrättsintrång.

  Personligen känner jag då fler som kan definieras som pirater, eftersom dom gjort sig skyldiga till brott, än annars. Hmm, alla har då gjort sig skyldiga till upphovsrätts intrång, eftersom det är ett intrång i upphovsrätten att ta del av information man inte, idag, har rätt at ta del av, och det betyder inte att det inte är olagligt bara för att någon inte åtalar folk för det, för sånt handlar ju om tid och resurser.

 9. Ja så var det bevisat. karl Sigfrid är en ryggradslös nolla. Hur någon kan lita på dessa dårar och facister till politiker är skrattretande. Gick ert smörande bra. Nej. Vet ni varför, för politiker hatar er som smörar, de respekterar åtminstone mig som förstår vilka diktaturavskum de är.

 10. Jag antar att man spårar mig på något underligt sätt med tanke på den mycket konstiga bilden som kommer upp när jag skriver. Ser ut som någon från mellanöstern. Kul

 11. Pingback: Är den ökande DVD-försäljningen ett gott tecken?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s