Vad vill socialdemokraterna med sin internetpolitik?

Unga socialdemokrater tycks på kongressen ha slagits mot ledningen om partiets internetpolitik, och förlorat. Så uttrycker de det naturligtvis inte själva. De vill gärna framställa det som att de har vunnit en halv seger, men vaga löften om att integritetsskyddet kring IPRED-lagen ska stärkas betyder i realiteten ingenting. Hela poängen med det informationsföreläggande som utgör kärnan i IPRED-lagen är att avskaffa identitetsskyddet för abonnenter vars uppkoppling misstänks ha använts för olovlig fildelning. Jag tror, om jag ska vara ärlig, att varken de socialdemokratiska topparna eller SSU:arna riktigt förstår innebörden i det som beslutats på kongressen. Eller att det överhuvudtaget finns en innebörd att förstå.

Det mönster som upprepar sig är att socialdemokraterna egentligen vill ha samma FRA-lagar och IPRED-lagar som regeringen. De vill inte lova substantiella förändringar, men de är samtidigt angelägna om att utnyttja det motstånd som finns bland unga väljare. Så budskapet blir att de vill riva upp och göra bättre. Men exakt vad som är en bättre utformning av lagarna vare sig vill eller kan de berätta.

En ytterligare reflektion är att de unga socialdemokraternas engagemang för ett fritt internet framstår som ytligt. De drar pliktskyldigt upp ett antal frågor som många unga har reagerat mot, och det faktum att många unga har reagerat tycks i sig vara argumentet för en ny politik. Sakargumenten för ett fritt internet har fått en mer undanskymd roll.

Det finns inte heller några ambitioner att se framåt. Vad säger socialdemokraterna om blockering av webbplatser, om internetleverantörernas ansvar för innehållet i kunderna kommunikation och om upphovsrättens utformning?

Advertisements

5 thoughts on “Vad vill socialdemokraterna med sin internetpolitik?

 1. Ska vi få bort FRA, IPRED och all övervakning så kan vi inte lita på betongpartiet och batongpartiet.

  Nä, då får vi göra jobbet själva!

 2. It is hard not to see the parallel with SSU’s struggle to get their party to listen to reason on Ipred, and MUF’s seemingly identical fight with an obtuse core in moderaterna on the FRA vote.

  Both mother parties tops has violated the democratic playbook, by bashing their elected and youth organizations into submission on legislations they hardly grasped the true nature of.

  There is a sting of irony in you being the one to point fingers Karl.

 3. Ironi ?
  Schizofreni ?
  Att peka finger åt andra partier, och vara ledamot för ett parti som genomfört dessa förbrytelser mot Sveriges grundlagar, visar på en total avsaknad av ärlighet, redbarhet, moral.

 4. Som inbiten socialdemokrat och en som med döden som insats är försvarare av upphovsrätten ger jag Dig fullständigt rätt i din analys.
  Men Leif Pagrotsky(S), ansvarig, vet precis vad det handlar om. Leif Pagrotsky har dock grundlurat Åsa Westerlund(S), Björn Sundin(S), Jytte Guteland(SSU) med flera i Temagruppen. Var själ deltagare i Sossar mot Storebrors seminarium och åhörare i söndags på partikongressen(S)

 5. Ja det är riktigt Karl Sigfrid. Socialdemokraterna är precis som ni moderater stora anhängare av FRA-, Ipred- och datalagringslagarna. När det gäller att kämpa för att avskaffa medborgarnas rätt till personlig integritet och ett privatliv står M och S sida vid sida.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s