Nätet – något nytt eller en blek kopia av den fysiska världen?

Nu, 40 år efter att datorer för första gången kommunicerade över ett nätverk, är det dags att ta internet på allvar skriver Nicklas Lundblad. Lundblads kritik mot den nuvarande internetpolitiken handlar om att lagstiftaren ser nätet som en blek kopia av den fysiska verkligheten. Vi har alla hört någon säga att “samma regler som gäller i övriga samhället ska även gälla på internet”. Detta är att slå fast att internet inte ska tillåtas förändra politiken.

Det finns bland många en närmast religiös föreställning om tidlösa värden, och om att politiker ska slå fast vad som är rätt och fel oberoende av de förutsättningar som verkligheten ger. Det är en världsfrånvänd attityd. Vilka principer vi uppfattar som etiska är nästan alltid ett resultat av individens och samhällets egenintresse. De institutioner som gynnar oss upplever vi som bra, och vi utvecklar etiska regler för att bevara dem. Destruktiva institutioner lämnar vi bakom oss.

Just nu befinner vi oss i en brytpunkt, och det har uppstått en splittring mellan å ena sidan dem som vill internetanpassa lagstiftningen och å andra sidan dem som vill anpassa internet till ett gammalt regelverk. Åtminstone tre miljoner fildelare har lämnat dagens upphovsrättsreglering bakom sig medan särintressen och politiker biter sig fast i principer om informationsspridning som etablerades före internet och och till och med före kassettbanden.

Klyftan mellan politiker och internetanvändare har bland annat resulterat i att 130 000 unga internetanvändare använder anonymitetstjänster. Av alla internetanvändare kan det finnas ungefär en halv miljon anonyma. 55 procent av nätanvändarna (oklart om de som redan är anonyma ingår i siffran) kan tänka sig att använda en anonymiseringstjänst.

Läs mer hos Mary X och Farmorgun i Norrtälje.

Advertisements

2 thoughts on “Nätet – något nytt eller en blek kopia av den fysiska världen?

 1. Nå Karl Sigfrid, hur ställer du dig till det här?

  http://www.michaelgeist.ca/content/view/4510/125/

  Det här verkar ju riktigt skrämmande. Om man skriver på ACTA-avtalet verkar det som att vi kommer att få den franska frånkopplingslagen, och mycket annat, över allas huvuden, utan möjlighet att säga nej.

  Någon filur på något departement påstod att deras ståndpunkt är att ACTA inte skall innebära några förändringar, men det som läckt ut pekar på raka motsatsen. ACTA verkar bli en mycket sträng version av den amerikanska DMCA-lagstiftningen.

  Bl.a. innehåller avtalet paragrafer om att operatörer skall bli ansvariga för innehållet som färdas i deras nät, nya möjligheter till husrannsakan och konfiskering, stränga straff, lagstadgade skadestånd (statutory damages), globalt förbud mot att kringgå DRM (utan undantag).

  Vad håller ni egentligen på med? Den som skriver under det här kommer permanent att göra sig till icke valbar. Eller tror ni att väljarna kommer att glömma bort ett sådant förräderi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s