Google Chrome OS – vad är det egentligen?

För den som vill testa Google Chrome OS i nuvarande version går det att göra med hjälp av VirtualBox – ett program som låter dig boota ett främmande operativsystem i ett fönster.

Google Chrome OS består för närvarande inte av något annat än en browser. Jag har fortfarande inte förstått om tanken är att typisk browser-funktionalitet är allt systemet ska innehålla, eller om det ska bli en fullfjädrad version av Linux med ett browserbaserat gränssnitt. Det kanske de inte vet på Google heller. Det enda de säger sig veta är att det färdiga operativsystemet blir något helt annat än det som nu har släppts. Och eftersom det är öppen källkod är det fritt fram för vem som helst att komma med egna innovationer.

Vi får hoppas på det bästa, men frågan är vad Googles operativsystem kan erbjuda utöver vad som erbjuds i en lättviktsvariant av exempelvis Ubuntu.

IDG1 IDG2 E24

Advertisements

5 thoughts on “Google Chrome OS – vad är det egentligen?

 1. Karl,

  Google Chrome OS kommer bara att vara en snabb uppstart av en Google Chrome browser… inget mer… inget mindre… finns ingen anledning… allt du behöver finns ju ändå i “molnet”…

  För mer info kolla in

  och

  mvh
  Fredrik Wennberg

 2. Jo, det man ser när datorn startar är Google Chrome. Men under ytan är det ju fortfarande en Linux-dator. Vilket innebär att det måste vara ganska enkelt att implementera funktioner som låter användaren ladda hem och installera andra Linux-program.

  Jag har svårt att tro att datorn ska bli helt oanvändbar så fort internetuppkopplingen strular. Eller att det skulle vara omöjligt att ladda hem en mp3-fil och lyssna på den i en lokal spelare.

  Det är lätt att se vad användaren går miste om i ett OS helt utan lokala applikationer utöver browsern. Men vilken är uppsidan? Det torde gå att skapa en snabbbootande Linuxdistribution som är lika smidig att surfa med, men som även låter användaren installera media-spelare, Open Office, etc.

 3. Jag ser ett juridiskt hack framför mig. Hur ska man se på innehållet i datorn, ligger det i datorn eller i molnet. Säg att datorn blir föremål för undersökning, och de vill ha ditt inloggningslösenord, så som kan ske i storbrittanien. Det är bara att ge ut sitt oskyldiga lösen. Kan tänka mig att gamla sessionscookies som lagras lokalt på ssd-disken är värdelösa. Vad som då krävs av den som vill gå vidare, är att få nationell myndighet att vända sig till USA och be de utfärda ett informationsföreläggande rörande kommunikationen med en viss ip-adress eller något sådant. Lite oklart om datorn har växlat mellan ett flertal ipnummer.

 4. Tilläggas bör att det hela naturligtvis syftar till att stärka Googles oberoende. Riktigt kul blir det om ChromOS funkar ihop med andra moln-tjänster än Googles egen.

 5. Hehe Therese,ve5r inomhustemperatur bruakr ligga runt 20 grader, vilket jag tycker e4r det man bruakr stre4va efter. Vi har inget eluppve4rmt hus, se5 jag vet inte var alla kilowatt timmar kommit ifre5n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s