ACTA: Åsa Torstensson besöker USA

Om några dagar åker Åsa Torstensson till USA. I första hand för att diskutera miljö och infrastruktur inför klimatmötet i Köpenhamn, men hon ska också ta upp ACTA.

Det är bra att regeringen tar varje tillfälle att kräva ökad öppenhet. Torstensson ska även framföra att Sverige vägrar ansluta sig till ett avtal som ger internetleverantörer skyldighet att stänga av användare.

Åsa Torstensson träffar också president Obamas handelsrådgivare Peter Cowhey för att diskutera det nya handelsavtalet ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) som nu är under förhandling. Åsa Torstensson kommer dels att framföra synpunkten att förhandlingsprocessen bör öppnas så att intresserade parter ges möjlighet att lämna mer detaljerade synpunkter på innehållet i förhandlingarna, samt att Sverige inte kan gå med på att det i ACTA ges möjlighet till avstängning av Internet-anslutning för användare som gör intrång i upphovsrätten via Internet.

Regeringen

Jag skulle inte ha något emot om regeringen även framförde att Sverige kommer att lämna förhandlingarna eftersom vi inte delar målsättningen att tvinga fram en striktare immaterialrätt.

Advertisements

3 thoughts on “ACTA: Åsa Torstensson besöker USA

 1. Det blir kanske lite svårt för Sverige att, unilateralt, lämna förhandlingarna, eftersom det är genom EU vi sitter med.

  Om inte du förespråkar att vi går ur EU förstås — något som jag mer än gärna ställer upp bakom i så fall… :)

 2. EU förhandlar till vissa delar för medlemsstaternas räkning, men de delar som rör straffrätt styr varje enskilt land över.

  Det går med andra ord att vara med i EU, men utan att ställa upp på ACTA.

 3. Nja, du missade tydligen min poäng här, Karl?

  Du skriver att du förespråkar att Sverige kommer att lämna förhandlingarna eftersom vi….

  Vilket jag alltså påstår att vi inte kan, eftersom vi inte sitter med i förhandlingarna som Sverige, utan genom egenskap av EU-medlemmar — det är EU som förhandlar å våra vägnar.

  Hur vi hanterar resultatet av dessa hemliga, odemokratiska förhandlingar på nationell nivå har inte med den saken att göra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s