ACTA: EU utvärderar de amerikanska förslagen till digital policy

EU har sammanställt och kommenterat de amerikanska ACTA-förslagen om hur digital information ska regleras. Dokumentet har nu läckt ut.

Eu konstaterar för det första att kapitlet om nya regleringar av digital teknologi inte är ett renodlat internetkapitel. Det behandlar även offline-verktyg som cd- och dvd-spelare.

För det andra pekar EU på E-handelsdirektivet och det nyligen antagna telekompaketet. Det är tveksamt om de amerikanska förslagen ryms inom EU-rätten, och ett Europeiskt krav är att ACTA inte får medföra ny lagstiftning.

Det amerikanska förslaget trycker på att åtgärderna mot upphovsrättsintrång ska vara snabba och effektiva. Inte ett ord om proportionalitet eller rättssäkerhet.

I enlighet med det som tidigare kommit fram vill USA att mellanhänder ska hållas ansvariga för medverkan till upphovsrättsintrång. EU tycker dock, av politiska skäl, att syftet ska beskrivas som något annat än en vilja att gynna ett visst branschintresse:

It is politically very important to
emphasize balance and fairness, to mention culture and individual creators and not only industry.

Michael Geist skriver mer om detta. Geist är övertygad om att en three strikes-model är en del av avsikten med ACTA-avtalet.

Advertisements

4 thoughts on “ACTA: EU utvärderar de amerikanska förslagen till digital policy

 1. “ett Europeiskt krav är att ACTA inte får medföra ny lagstiftning”

  Även om inte ACTA skulle medföra ny lagstiftning (under antagande att det bantas ned) så låser det i praktiken ändå upp vår lagstiftning på immaterialrättsområdet ytterligare. Detta internationella avtal blir som ett slags immaterialrättsgrundlag – när det väl antagits är det väldigt svårt för ett land att ändra sin lagstiftning i framtiden.

  “Geist är övertygad om att en three strikes-model är en del av avsikten med ACTA-avtalet”

  Ja, vad annars ska man tro när regeringen själv skriver i ett pressmeddelande att infrastrukturministern personligen ska framföra till Obamas handelsrådgivare att “Sverige inte kan gå med på att det i ACTA ges möjlighet till avstängning av Internet-anslutning för användare som gör intrång i upphovsrätten via Internet.”

  Varför skulle Sverige protestera mot internetavstängningar om det inte fanns med på agendan? Nej, vid det här laget kan nog anses mer eller mindre klarlagt att three-strikes är en del av ACTA.

 2. Pingback: New ACTA document leaked « Christian Engström, Pirate MEP

 3. Pingback: Max Andersson: ACTA: "Jag är rädd att regeringen gör en Göran Persson"

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s