Var tredje netbook kör Linux, enligt rapport

En rapport från analysfirman ABI säger att 32 procent av alla Notebook-datorer som säljs i år har Linux installerat. Det tyder på att Microsofts anspråk på att att ha 98 procent av Netbook-marknaden är kraftigt överdrivna.

Utan att vidare värdera siffrorna konstaterar jag att ju större användningen av öppen källkod är desto svårare blir det för lagstiftare att reglera den tekniska utvecklingen. Ökad användning av öppna system blir en frihetsfråga i tider då upphovsrättslobbyister och andra intressen vill bygga in obligatoriska spärrar i medborgarnas hemdatorer.

Advertisements

7 thoughts on “Var tredje netbook kör Linux, enligt rapport

 1. Pingback: På hal is | Liberala tankar i Grönt

 2. Det är ju dock så att många netbooks har ett “snabbstartsläge” där datorn startar upp på en sekund där det endast finns en mailklient och en browser tillgänglig, som körs under en tunn Linux-installation. Men väljer man att trycka på den vanliga powerknappen så laddas windows in. Med andra ord finns det ingen konflikt i siffrorna då många netbooks har två operativsystem installerade på detta sätt.

 3. Kent: Ingen konflikt mellan 98% och 68%? Nja.. Dessutom är det många som byter ut Windows på sina netbooks.

  Sen tvivlar jag att de räknar de netbooks med både windows och linux (“snabbstartsläge”) som en linuxförsäljning i statistiken.

 4. Från den länkade artikeln:

  “In an interview with DesktopLinux.com, Orr made clear that the 32% Linux netbook market share did not include either user-installed Linux or dual-boot systems, but was confined to just pre-installed Linux shipments.”

 5. På de vanliga datorbutikerna är det här i Sverige svårt att få tag på en med Linux. Jag tror det beror på att butikerna är låsta i avtal. De får inte sälja datorer med andra system än Windows. Det är därför vissa butiker säljer datorer helt utan OS (de datorer där kunder får välja delar och montera), men aldrig med ett annat OS.

 6. Angående mitt föregående inlägg:

  Jag frågade Komplett.se och misstankar om att avtal styr har stärkts. De får inte berätta för utomstående om vad avtalen innehåller. Så här svarade de:

  Hej,

  Vi kan dessvärre inte gå in på detaljer gällande de avtal som föreligger. Dock har vi tidigare sålt datorer med Linux då tillgängligheten har varit större på den typen av produkter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s