Skivindustrin stäms för massiva upphovsrättsintrång

Samtidigt som skivindustrins intresseorganisation IFPI börjar jaga vanliga internetanvändare som misstänks ha fildelat visar det sig att de verkliga upphovsrättsskurkarna är skivbolagen själva.

Jazzartisten Chet Baker, som var stor på 50-talet, dog 1988. Sedan dess har rättigheterna till hans verk tillhört dödsboet. Man kan naturligtvis reagera på de orimliga skyddstiderna, men det är upphovsrättsindustrin som har varit pådrivande när de förlängts gång på gång. Och det är samma upphovsrättsindustri som nu säljer Chet Bakers musik utan att ha rättigheterna.

I The Star skriver juridikprofessorn Michael Geist om hur Chet Bakers efterlevande har stämt de stora skivbolagen i Kanada. Chet Baker är dock inget undantag. Enligt Michael Geist är det vanligt förekommande att skivbolagen utan tillstånd och betalning till musikerna använder deras låtar på samlingsskivor. Det handlar inte om herrelösa verk, vars rättighetsinnehavare är svåra att identifiera, utan ofta om kända nutida artister. Skivbolagen säljer på det här sättet över 300 000 låtar utan tillstånd.

Advertisements

5 thoughts on “Skivindustrin stäms för massiva upphovsrättsintrång

  1. Pingback: Läsvärt 091212 | Törnebohms Hotspot

    • Som alltid mckeyt intressant. Ett par spre5kfel dock: ditt “gf6r” i inledningen ska ve4l vara “ff6r”? Och Avaaz stavas just se5, med totalt tre a:n, inte med totalt tve5.

  2. Pingback: Creative Commons – ett ”hot” mot IPRED och ACTA? | Oscar Fredriksson (C)

  3. Chet Baker är väl stor fortfarande? Så skyddstiden är INTE orimlig hans musik hörs ofta på radio TV eller film och det säöljs fortfarande mängder av Chet Baker skivor.
    Tror detta mest är missförstånd bolag emellan.

  4. Pingback: Nyheter från EU at Free the Mind

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s