…och biograferna slår rekord

Samtidigt som en KTH-studie har visat hur artisters inkomster ökat i takt med fildelningen kommer nu uppgifter om att 2009 blir ett rekordår för biograferna. De amerikanska biobesökarna förväntas vid årets slut ha spenderat över 10 miljarder dollar.

Advertisements

7 thoughts on “…och biograferna slår rekord

 1. “Samtidigt som en KTH-studie har visat hur artisters inkomster ökat i takt med fildelningen”
  Fast det visade den ju inte riktigt, har du inte läst rapporten?
  Om artisterna inkomster ökat i takt med fildelningen så skulle varenda liten artist idag vara stormrik…

 2. Karl du borde väl vara medveten om att den största orsaken till de ökade biljettintäkterna nog beror på höjda biljettpriser? De har ökat i pris betydligt mer än 16%. Dessutom så är undersökningen inte riktigt säker på vart de ökade konsertintäkterna går de har ju ingen aning om de exakta förhållandena mellan konsertarrangörer och artist och det finns väldigt många olika typer av avtal. Som är mer eller mindre gynnsamma för artisterna. Dessutom skriver forskarna att det är en stor risk att en stor del av liveintäkterna hamnar utanför Sverige.

  • Ve4nsterns engagemang e4r lf6gn o forannbad dikt. Hur kan man blunda med ena f6gat o samtidigt stf6da generalde5rar som Andreas Malm som hyllar Hizbolla, Hamas o ff6rtryckarregimer som Iran o Syrien de4r kvinnor behandlas som boskap. Jag fattar inte ve4nsterns logik, kan ne5gon mf6jligen ff6rklara utan det vanliga imperialistiska USA-hatet varff6r kvinnoff6rtryckande regimer som ovan aldrig ne5gonsin kritiseras?.Vad e4r det ff6r fel pe5 er?

 3. Vad menar du med det sista Jonny?

  “att en stor del av liveintäkterna hamnar utanför Sverige”

  Menar du att en Madonna-skiva som säljer för 5.000.000 kr i Sverige genererar mer intäkter, I SVERIGE, än en konsert i Göteborg, som genererar 5.000.000 skr?

  En relevant fråga kan ju också vara hur mycket artisternas intäkter ökade innan 2000-talet och fildelningen? Ökade de mycket mer då?

 4. Eftersom dettypiskt är sämre marginaler på en skiva än på en konsert och konserten drar in mer pengar på kortare tid så ja pengarna från Madonna skivan genererar mer till Sverige än konserten speciellt om man räknar in transporter moms marknadsföringskostnader och lagerkostnader och dessutom så stannar de pengarna längre i Sverige innan de skickas till Madonna, medan ett konsertgage ofta betalas i förskott av arrangörerna.

  Moms “Skattesatsen är 6 % på följande entréavgifter konserter, cirkus m.fl.)

 5. “Om artisterna inkomster ökat i takt med fildelningen så skulle varenda liten artist idag vara stormrik…”

  Artister som skapar verk som folk vill stödja utvecklingen av blir rikare, även när de ger bort sin musik gratis – se Radiohead och nine inch nails som praktexempel.

  Artister vars musik ej är efterfrågad får inga pengar alls.

  KTH’s undersökning är f.ö. tionde seriösa försöket att uppfinna hjulet som jag sett. Större undersökningar har sedan 2005 kommit fram till att fildelningen har odelat positiva effekter på laglig kulturkonsumption där de aktiva fildelarna står för lejonparten av mediabolagens intäkter.

  Vilket är förväntat resultat. Fildelare är entusiaster och samlare, så när de hittar något de finner värt att stödja köper de det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s