Tillsätt en integritets- och öppenhetsminister

Flera av alliansens partier utvecklar just nu sin politik för det digitala samhället. Det handlar om allt från att rensa i statliga register till att öka öppenheten genom användning av fria licenser.

I Aftonbladet skriver jag att det vore en fördel att tillsätta en minister med särskilt ansvar för att förverkliga en ny internetpolitisk agenda.

Uppgifter att lägga i en sådan ministerportfölj saknas inte. Allianspartiernas internetpolitiska idéarbete måste omsättas i konkreta regeringsförslag. Den svenska offentlighetsprincipen måste utvecklas för att bättre ta vara på datoriseringens möjligheter. Den internationella upphovsrätten måste reformeras så att ett fritt, öppet och kreativt internet kan bevaras. Det här är frågor som spänner över flera departement, men som bör hållas samman.

Aftonbladet

Advertisements

8 thoughts on “Tillsätt en integritets- och öppenhetsminister

 1. Jag som hade hoppats det skulle bli Centerpartiets ide :-)

  Skulle kunna bli ett kompliment i rådande läge, särskilt i avsaknad av en författningsdomstol som en mer trovärdig och långsiktig lösning.

  Problemet är att grundläggande fri och rättigheter blivit en decimal-lek där ingen är beredd att agera utifrån ett principiellt perspektiv. I dagsläget räcker det inte att skärpa sig, det har redan spårat ur vare isg Alliansen är beredd att säga så 2010 eller 2014. Vi måste rulla tillbaka utvecklingen, inte minst massavlyssningen och den planerade Datalagringen.

  Är moderaterna beredda att säga nej till Datalagringen när det ska voteras? Det skulle ge en gnutta trovärdighet för partiet och därmed också ditt förslag.

  Hur orkar du karl? Det måste kännas ensamt i M?

 2. Nej Karl, det är inte en ytterligare en minister och ett departement under denne som behövs. Det Sverige behöver, om vi fortsättningsvis ska räknas som en demokrati, är en från den politiska sfären helt oberoende författningsdomstol, inte som du föreslår en FÖRSTÄRKNING av den politiska makten. Det politiskt tillsatta Lagrådet är en kuliss som inte biter den hand som föder den. En Författningsdomstol däremot ska se till att alla politiker från statsråd, riksdagsledamöter till kommunalråd och alla tjänstemän inom den offentliga sektorn följer svensk grundlag. Författningsdomstolen ska ge berörda kännbara staff när brott mot författningen konstaterats. Som Montesqiue sa redan på 1700-talet: Demokratin mår dåligt om det råder obalans mellan statsmakterna. Och IMHO, när statsmakten betraktar sina medborgare som fiender och vice versa. Då är det riktigt illa.

 3. Håller FULLSTÄNDIGT med cnab; moderaterna – och övriga riksdagspartier – har fullständigt förverkat sitt förtroende genom införandet av FRA, IPRED och övriga storebrorsfasoner. Men de har väl lärt sig av Mr “Change” Obamas pr-maskin… Se “Obama exposed” (http://www.youtube.com/user/Blexieblexie#p/c/215E705DCF19ED60/5/AVYIfZsDCbc). Vilken politiker det handlar om spelar f.ö. ingen roll; se den lysande dokumentären “Investment Theory of Politics” (http://www.youtube.com/user/Blexieblexie#p/c/B61FC7FAE01CF92C/0/NhrmQqicopM)

 4. Det här håller jag med om! Jag föreslår för intrycket av oberoende och seriösitet ett apolitiskt statsråd, till exempel en akademiker med erfarenhet från dessa frågor. Förslagsvis en jurist.

  Helt seriöst så har jag varit inne på detta ett tag. Mandatet kan nog dock breddas till rättighetsfrågor i stort.

 5. @Mårten Schultz: Du får nog bestämma dig vilken statsmakt du själv vill räknas till i Montesiques kristallklara analys att “en demokrati mår dåligt om inte det råder balans mellan statsmakterna.” Det är aldrig och har heller aldrig någonsin varit statsmakterna Den Lagstiftande och Den Verkstallande som värnat om demokratin, något man måste ligga i och försvara vareviga dag! Det jobbet har Den Granskande (medierna) och Den Dömande (juristerna, domstolsväsendet) i regel gått i spetsen för. Mårten! Du skriver jättebra bloggar i ämnet men argumentera inte för en förstärkt politisk makt utan värna i stället statsmakten Den Dömande så kanske vi kan få en bättre balans mellan den fyra maktsfärerna och få det svenska demokratiska statsskicket att må bättre. Idag känner jag att vi befinner oss på ett sluttande plan ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s