Storbritannien planerar internetskatt

Storbritannien går vidare med planerna på varna och stänga av misstänkta fildelare från nätet.

Internetleverantörerna har länge varnat för de ekonomiska kostnader som förfarandet skulle medföra, och nu medger regeringen att notan troligen skulle bli omkring 500 miljoner brittiska pund, det vill säga närmare 6 miljarder kronor.

Staten vill inte betala och upphovsrättsindustrin vill inte betala. Kostnaden ska istället falla på internetabonnenterna som tvingas betala ytterligare 300 kronor om året, för att bli övervakade.

Den konservativa oppositionen befarar att denna internetskatt får tiotusentals britter att säga upp sitt internetabonnemang, eftersom de inte längre har råd.

Det är allmänt känt att skatter och kostsamma regler leder till minskad konsumtion. Skatt på alkohol får människor att dricka mindre – åtminstone mindre sprit från Systembolaget – och skatt på arbete minskar antalet anställningar. Skatt på internetuppkopplingar leder på samma sätt till att människor får sämre möjligheter att delta i det offentliga informationsutbytet. Orimliga skatter och regelbördor som läggs på internetleverantörerna blir i praktiken inskränkningar i yttrande- och informationsfriheten för människor som har små ekonomiska resurser.

Advertisements

5 thoughts on “Storbritannien planerar internetskatt

 1. Jo, men inskränkningar i yttrande- och informationsfriheten för människor som har små ekonomiska resurser har väl alltid varit något som konservativa partier har vurmat för?

  Låt oss inte glömma att exempelvis moderaterna (även om de då kallade sig något annat) gång på gång röstade emot allmän rösträtt på den tiden då vi ännu inte hade en sådan i Sverige. De insisterade på att det räckte att rika män hade rösträtt, allt annat skulle bara skapa demokratiskt kaos.

  Så får vi ytterligare en mandatperiod med Fredrik bakom rodret, så lär det inte dröja länge innan vi i Sverige följer Frankrikes och Storbritanniens dåliga exempel på internetområdet.

  Finns det månne en liten minimal chans att du skulle kunna bli statsminister om Alliansen vinner valet 2010? Jo, jag vet, hoppet är det sista som överger människan… :)

 2. Björn, menar du att det skulle bli annorlunda om de rödgröna åter tog rodret? Större delen av 00-talet säger att det är ingen skillnad mellan de två blocken vad gäller att inskränka internet-relaterade rättigheter.

  Jag tvivlar överhuvudtaget på att det är svenska rikspolitiker som driver politiken på detta område nuförtiden. Snarare måste vi vända blicken mot EU, USA och internationella samfund. Det är därifrån alla dessa lagar kommer ifrån, både direkt och indirekt (som tex med FRA-lagen som USA troligen pressade Sverige att anta).

 3. Björn: Läs artikeln igen. Det är LABOUR som vill inför begränsningarna medan de KONSERVATIVA har invändningar mot att de mindre bemedlade förlorar nätaccess. Släpp höger-vänster-dogmerna och öppna ögonen.

  Sedan håller jag med floodis att övervakningstrenden tyvärr är lika stark hos både vänster och högersidan. Förmodligen beroende på att lobbyisterna har varit framgångsrika i alla partier på att beskriva sin bild av hur verkligheten är. Därför röstar jag numera pirat efter 25 år av M-röstande.

 4. Jag är inne på pesc linje här. Spelar ingen roll som sagt om det är rött eller blått då båda lagen har blivit så pass indoktrinerade av lobbybranschen att det är svårt att se någon förändring i frågan. PP är det enda rätta i sådant här läge som vi står inför.

  Sen tycker jag dock att de blåa kunde ha satt ner foten i frågan. Det skulle kännas naturligt att liberala partier skulle ha förmågan att se var det barkar. Men icke då.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s