Mer Trolltyg i tomteskogen med moderat upphovsrättsreform

En av de mest efterlängtade repriserna på SVT den här tiden på året är Trolltyg i tomteskogen. Under 1980-talet sändes filmen ett flertal gånger, ibland strax efter Julhelgen och ibland i början av januari.

På 1990-talet slutade SVT plötligt att sända berättelsen om tomtebrudparet som kidnappas av troll. Anledningen var att det Holländska bolag som ägde rättigheterna gick i konkurs, och Sveriges Television har inte lyckats identifiera den nuvarande rättighetshavaren.

Så länge ingen rättighetshavare ger sig till känna, och så länge lagstiftningen se ut som den gör, kommer det att bli fler Jullov utan Trolltyg i tomteskogen. Nya generationer får växa upp i okunskap om denna del av kulturarvet. Inte förrän upphovsrätten löper ut är det fritt fram att visa filmen igen.

Upphovsrätten gäller normalt 70 år efter upphovsmannens död, och för filmer med flera upphovsmän upphör upphovsrätten 70 år efter den sist avlidne upphovsmannens död. Trolltyg i tomteskogen gjordes 1980, och med nuvarande regler kommer SVT sannolikt inte att kunna visa den förrän tidigast framåt år 2100.

Det här är ingen ovanlig situation. Mängder av kulturella verk ligger på grund av en misslyckad upphovsrättslagstiftning och samlar damm på hyllorna.

Problemet är inte specifikt svenskt utan finns överallt. I amerikanska arkiv ligger gamla Hollywoodfilmer och bokstavligen tynar bort eftersom frånvaron av kända rättighetshavare förhindrar att filmerna görs tillgängliga digitalt.

När STIMs vd skriver på Newsmill att problemet med föräldralösa verk förnekar han uppenbara fakta.

I väntan på reformer finns i alla fall Trolltyg i tomteskogen att se på Youtube.

Advertisements

9 thoughts on “Mer Trolltyg i tomteskogen med moderat upphovsrättsreform

 1. “När STIMs vd skriver på Newsmill att [om?] problemet med föräldralösa verk förnekar han uppenbara fakta. “

  Han menar nog att det inte är ett problem för Stim. Jämför gärna med vad generalsekreteraren för GESAC, en paraplyorganisation som Stim är medlem i, skrev i ett mejl till Christian Engström om herrelösa verk: “that […] would be apt to undermine the market by encouraging users to use only orphan or purportedly orphan works in order to avoid paying remuneration.”

  Är det inte ett fruktansvärt underbetyg till moderna upphovsmän att påstå att de inte skulle kunna skapa någonting som är så mycket bättre än gamla verk av upphovsmän som inte står att finna att hela marknaden skulle undermineras!? Det är faktiskt skrattretande, men som tur är är det nog inte så illa med kreativiteten.

  Tack förresten för att du tar upp de absurt långa skyddstiderna. Jag tycker att det är i den änden (till skillnad från fri fildelnings-änden) som diskussionen borde ta sin utgångspunkt. Jag försökte själv ge litet perspektiv över de extremt långa skyddstiderna i ett inlägg med Selma Lagerlöf som exempel på min relativt nystartade blogg. Hon föddes 1858, men hennes verk är fortfarande skyddade.

 2. Pingback: Johan Dahlberg | STIM är lika virriga som vanligt

 3. Moderaterna har börjat diskutera kring den här märkliga ordningen. Tack vare den grupp om internets framtid som jobbat under hösten. Stort steg i medvetadnet hos moderaterna tycker jag. Både Karl och jag har deltagit med synpunkter och kunskap om hur det ser ut.

 4. Pingback: Externaliteter och förlängning av upphovsrättens skyddstid « Upphovsträtan

 5. Pingback: Skyddstullar mot historien « Upphovsträtan

 6. # Spectre Says:
  January 12, 2010 at 1:20 pm | Reply

  Vad skulle hända om SVT bara sände den?
  # karlsigfrid Says:
  January 13, 2010 at 10:33 am | Reply

  @Spectre

  Förmodligen ingenting, men det finns alltid en risk för att en rättighetshavare dyker upp och hävdar upphovsrättsintrång.

  ***********************************
  MEN va bra, då får ju SVT veta vem det är =)
  Ingen domstol kan ju döma dem om de har dokumentation på hur de har letat efter upphovsrättstagaren. Konstigt att inte holländare är intresserade av att se/visa filmen igen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s