Google: Lämna Kina eller göra små förbättringar

Wired har en intressant artikel om Googles verksamhet i Kina, som inom kort kan komma att upphöra.

Googles intåg i Kina jämförs med Nixons ambition att förbättra USA:s Kinarelationer. Genom små steg i rätt riktning skulle diktaturen luckras upp och grundläggande friheter spridas.

Google.cn filtrerar visserligen sökresultat, men till skillnad från andra sökmotorer valde Google att informera internetanvändarna om censuren. Den som söker på ett förbjudet ord får ett meddelande om att sökresultatet inte är komplett. På så sätt skapar Google en medvetenhet bland internetanvändare om att det finns information som de är förhindrade att ta del av. Uppriktigheten har ibland gjort att Google utsatts för kritik som konkurrenterna slipper.

Microsoft undviker uppmärksamhet genom att inte överhuvud taget reflektera över problemet med att verksamheten styrs av lagar som inskränker yttrande- och informationsfrihet.

“Cyberattacks are an unfortunate way of life, not only in China, but outside China,” Microsoft CEO Steve Ballmer told CNBC in an interview. “We’ve been quite clear, we’re going to operate in China, we’re going to abide by the law.”

Wired

Advertisements

3 thoughts on “Google: Lämna Kina eller göra små förbättringar

 1. Vad är ditt svar till Hax som uppmanar dig att lämna moderaterna och komma över till piratpartiet, nu när du blivit nedpetad på listan.

  Hur resonerar du, varför tror du att de är bättre för dig att va med i moderaterna, eller funderar du att bli pirat.

  Själv fattar jag inte hur hax tänker, du rösta ju för fra-lagen, så du kan väl knappast va pirat i hjärtat? så min fråga är hur tänker du?

 2. Låt oss leka med tanken att det var grupptryck som fick dig att rösta för FRA.

  Det var ju i så fall inte precis någon överraskning Karl att du då blev nedpetad. I och med att du Karl Sigfrid gav med dig, så blev du ett lätt byte för partiledningen som nu i all tysthet kan peta ner dig. Hade du stått på sig Karl, vilket du borde gjort, så hade du haft ett sådant stöd nu, att du inte kunnat petas ner utan att skapa en öppen splittring inom stockholmsmoderaterna.

  Notera och lär! Det lönar sig aldrig att ge upp och stå upp för sig själv.
  Kom ihåg ingen respekterar en person som viker sig, allra minst dina motståndare, för inte vill de ha någon på toppen som de vet inte är av de rätta virket.

  Så om det är så att du är en ynkrygg som Hax vill tro att du är, så är det dags att du äter en burk spenat och går över till PP.

  Men är det så att du verkligen är för FRA, ja då förblir du moderat.

  Detta val handlar mer om politik för dig Karl, frågan handlar om vem du är som människa.

 3. Du verkar att ha missat den verkliga bomben om Google och Kina. När kina hackade google för att komma åt oppsitionella så nyttjade de en bakdörr som google tvingats implementera på begäran av amerikanska myndigheter. Du har så rätt att Google varit öppna med censuren på google.cn, men vad USA tvingat på dem har det smusslats med. Bruce Schneier har en artikel på CNN om det. Bruce drar givetvis slutsatsen att system med inbyggda bakdörrar givetvis är mindre säkra än sådana utan, att myndigheter som tvingar operatörer mfl. till sådant gör samhället osäkrare. Som vanligt alltså när man byter frihet mot lite temporär säkerhet, det slutar med både mindre frihet och mer osäkerhet.

  Nyheten innebär givetvis att man inte bör befatta sig med google gällande data som är ens det minsta privat.

  För övrigt, varför tjatar ni om att locka över Karl till PP? Det skulle han i så fall ha gjort direkt efter FRA-omröstningen när han röstade nej till eländet. Men det gjorde han inte, idag är det för sent och skulle inte ge samma effekt, dessutom har han ju i handling visat att han inte står upp för sina ideal, en sådan vill ni väl ändå inte ha?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s