De där läsplattorna

På Juldagen sålde Amazon fler e-böcker än pappersböcker. “Sålde” kanske jag borde skriva med citationstecken, för det finns ett stort antal e-böcker på Amazon som kostar noll kronor. Sannolikt laddade många nya Kindleägare på Juldagen hem dessa gratisböcker för att testa sin läsplatta.

Mashable påpekar dessutom att e-böckerna fortfarande utklassas av pappersböckerna om vi räknar antalet kopior som sålts under hela Julsäsongen.

Även om e-boken slår igenom är frågan om människor kommer att springa runt med läsplattor. Ett alternativ till att köpa en Kindle är att ladda hem ett gratis program till PCn som klarar Kindleformatet. Med en lätt notebook, som inte behöver kosta mer än en läsplatta, har du e-bokläsaren och alla de andra datorfunktionerna i en apparat.

En särskild liten platta för just böcker framstår inte som rationellt.

Advertisements

3 thoughts on “De där läsplattorna

  1. Ge det några år till så kommer notebooks ha samma sorts skärmar som läs plattorna.. eller så kommer läsplattorna vara lika platta som ett A4 och går o behandla på samma sätt.

  2. Jag tror du misstar dig. En lätt notebook är för många användare helt enkelt inte användarvänlig. Detta beror i och för sig inte på netbooken som hårdvara, utan snarare på oanvändarvänliga operativsystem.

    Vidare så använder netbooks en additiv färblandning (RGB). Bilden skapas alltså genom att ljus sänds ut från skärmen och träffar ögat. En läsplatta har istället en subtraktiv färblandning (CMYK), vilket innebär att ljus faller in på plattan och reflekteras därefter till ögat. Det senare har fördelen att det är mycket behagligare för ögat och att man därför inte lika lätt blir trött av läsningen.

    Vidare så drar en läsplatta bara batteri då bilden ändras, alltså när man byter sida. Följden blir att batteritiden blir avsevärt mycket längre än på t.ex. en netbook.

    Så en läsplatta har trotsallt en del avsevärda fördelar gentemot t.ex. en netbook.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s