Överlever Bodströms datalagringsdirektiv?

I dagarna fälldes Sverige för att inte ha infört EU:s datalagringsdirektiv – som kräver masslagring av e-posttrafik, telefonsamtal och tilldelning av ip-nummer. Initiativet till datalagringen togs efter bombdåden i Madrid, med dåvarande justitieminister Thomas Bodström som en av de pådrivande. Då marknadsfördes det som ett verktyg i kampen mot terrorism och andra extraordinära företeelser. I praktiken är det ett verktyg som låter polisen övervaka brottsmisstänktas nätvanor.

Nästa steg i processen kan bli att Sverige får betala 28 miljoner kronor i böter, vilket är en struntsumma i jämförelse med de många miljarder som övervakningssystemet skulle kosta att införa.

Om Sverige kommer att tvingas införa datalagringen är ännu en öppen fråga. Ingen har prövat om massövervakningen är förenlig med Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, och Cecilia Malmström har öppnat för en översyn av direktivet.

Sverige bör avvakta med att införa datalagringen till dess att den juridiska situationen klarnar. Visar det sig direktivet är formellt godtagbart bör Sverige ta initiativ till att riva upp det.

Advertisements

5 thoughts on “Överlever Bodströms datalagringsdirektiv?

 1. Hej Karl! Jag respekterar din rätt ensamma kamp inom M för ett fritt internet, en åsikt som ju inte precis delas av det parti du tillhör eller Alliansregeringen, tvärtom. Att du duckade under piskan i våras (IPRED) och i höstas (FRA-lagarna) mår du grunna själv över riktigheten av. Emellertid . statsministern Reinfeldt sa inför valet 2006 att en ny regering inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration för misstänkt, privat fildening. I en intervju i TV4 Uppsala förtydligade Reinfeldt detta uttalande om att POLISEN inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration för att eventuell fildelning ägt rum. IPRED gav i stället privata, kommersiella större befogenheter att jaga ungdomar för icke konstaterad brottslig verksamhet. Lite grand som Blackwater i Afganistan, du vet. Klirr i kassan för Cheney & Co och säkert lite till Busch också. Hur kan partiledningen inbilla sig att människor ska tro och lite på dem i valet i höst? Lyssna på din hövding på den här länken till TV4 Uppsala. Och inte minst – läs den här artikeln i SvD där det nu konstaras att minst 15 poliser ska få i specialupdrag av staten att jaga en helt ungdomsgeneration!! Karl, det land du och dina kollegor håller på att bygga upp, ställer jag inte upp på. Det är fullkomligt förskräckligt vad ni ställer till med på område efter område med resultat att Sverige från att ha varit en tämligen hygglig representativ demokrati sakta men säkert är på väg att bli en korporativ tyranni. Som Zeke Varg sa: Bah, tredubbelt Bah!

  Länkt till TV4 Uppsala:
  http://www.tv4play.se/nyheter/lokala_nyheter
  /uppsala?videoId=1.1482346

  Länk till SvD:
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/fler-poliser-satts-in-mot-fildelare_3063395.svd

  • c5 sende spf8rsme5l til Regjeringen for e5 se5 si seg fornf8yd med svaret og spnine spf8rsme5lsrunden til at “her har vi krevd garantier som vi i tilstrekkelig grad har fe5tt innfridd” er jo etter hvert en nokse5 velbrukt strategi ne5r man ikke f8nsker e5 ta kostnaden ved e5 ge5 inn for det man egentlig mener. Jeg kan selvsagt ta feil, og det he5per jeg. Men det vil overraske meg.

 2. svar till inläggets titel: förhoppningsvis inte, om det gör tycker jag att vi gör som jänkarna; förklarar att vi infört det med att det är automatiskt(automagiskt? lol) icke tillämpbart. Kan jänkarna kan vi.

 3. Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s