Europa behöver en egen Tea Party-rörelse i opposition mot EU:s slöseri

Europaparlamentariker har ett arvode på närmare omkring 75 000 kronor i månaden. Utöver detta får de över 150 000 kronor till assistenter. Men det räcker inte, tycker de. Därför har de nu med en överväldigande majoritet röstat för att ge sig själva ytterligare omkring 15 000 kronor i månaden till assistentlöner.

Det här är natuligtvis inte lika allvarligt som att införa europeiska skatter, eller som att subventionera Greklands misslyckade finanspolitik med skattepengar från andra Europeiska länder. Men det visar att skattebetalarnas resurser inte hanteras med tillräckligt stor respekt och försiktighet.

Nu efterlyser Europaparlamentarikern Dan Hannan, som tillhör det brittiska systerpartiet till oss moderater, en europeisk Tea Party-rörelse av samma slag som de vi ser i USA. Det behövs bevisligen.

Advertisements

12 thoughts on “Europa behöver en egen Tea Party-rörelse i opposition mot EU:s slöseri

 1. Jag vet inte riktigt om “Tea Party-rörelsen” är den bästa för att mota en sådan utveckling. Jag har uppfattat den Amerikanska “Tea Party-rörelsen” som ett tillhåll för den kristna ultrahögern och personer som Sarah Palin.

 2. Här håller jag inte med dig. EUs administration är oerhört mycket effektivare än medlemsstaternas. Dessutom eminerar alla idiotiska förslag, som naturligtvis tillskrivs EU, faktiskt från medlemsstaterna. Kommissionen har bra koll på grejorna, men Rådets makt måste beskäras.

 3. If we want to optimize the EU budget, we could start by finding a permanent home for the parliament. Moving every 2nd week because we can’t agree upon a single head quarter is a waste of money and time, if not environmentally absurd.

  I too find the tea-parties to be an ultra right-wing abomination with poorly hidden christian-fundamentallists undertones. Hardly the voice of reason, in my view. Using that as a label is sort of like marketing sushi as ‘cold raw fish’.

 4. Ursprungligen har Tea party-rörelsen inget med den kristna högern att göra, de har väl snarare kommit in i efterhand och försökt kidnappa rörelsen efter att den blev populär.

 5. Jag kan hålla med om att Tea Party-rörelsen är spretig och innehåller inslag som är mindre trevliga. Sarah Palin och hennes anhängare är ett exempel.

  I grunden är det dock en rörelse mot statlig expansion och slöseri med skattemedel. Udden riktas mot både demokrater och republikaner. Det var ju trots allt George W Bush som skapade de stora budgetunderskotten genom att expandera statens åtaganden både inrikes och utrikes.

  @CJT

  Om du lägger ihop jordbruksstödet och regionalstödet så står dessa poster för ungefär tre fjärdedelar av EU:s budget. Så även om EU:s utgifter som andel av BNP är mindre än medlemsstaternas är det onödiga slöseriet på EU-nivå betydligt större.

  Och varför ska rådets makt beskäras? Det är rådet som håller emot och Europaparlamentet som är pådrivande för nya utgifter.

 6. Spelar ingen roll ursprunget. Dess samtida innebörd är lite skrämmande – för nej, i grunden är det (den samtida) ingen rörelse mot statlig expansion och slöseri (även om de påstås), det är en rörelse grundad på främst okunnighet och rädsla – och det finns ju en risk att en europeisk variant av sådan rörelse skulle ta skada av att förknippas (även om ytligt) med den amerikanska varianten.

  För övrigt kan jag se framför mig amerikanska medier: “Tea-party spreads to Europe. USA #1!” :-)

 7. Tja.. det var iaf 15 000 till assistenter och inte 15 000 till sig själva.. =)

  och fler assistenter vore nog bra, då kan de hålla sig ajour med fler frågor.. vilket behövs..

 8. som vissa i kommentarerna redan skrivit: helst någon slags NGO som ser till att processen inom Europa-parlamentet är transparent(alltså man kan se så mycket som möjligt inte snömos som tar ögonen från det viktiga) och kritiserar så fort någonting gått snett, hellre detta än ett gäng ultrahöger-knäppgökar(jag vet att Teaparty-rörelsen förmodligen är större än vad medialogiken tillåter men det är de som jag har sett!).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s