ACTA: EU-Kommissionens tjänstemän motsäger sig själva

EU-Kommissionen påstår att ACTA-förhandlingarnas parter inte har tagit upp frågan om “graduated response”, det vill säga frågan om att varna och stänga av fildelare från nätet. Kommissionen påstår dessutom att avtalet inte på något sätt kommer att lägga ansvaret för olaglig fildelning på Internetleverantörerna.

Dessutom tillbakavisade man med kraft att Acta innebär att internetoperatörer får större ansvar för att stoppa illegal fildelning på nätet.

– Det är absolut inte sant, sade Luc Devigne och lovade att Acta inte innebär några förändringar i nuvarande lagstiftning i EU.

SvD

Detta trots att samma EU-Kommission i en egen analys från den 29 oktober 2009 skriver om de amerikanska förslagen – bland annat förslaget att hålla mellanhänder ansvariga för upphovsrättsintrång i den digitala miljö. Juridikprofessor Michael Geist tolkar det som att USA förespråkar en three strikes-modell, och det är svårt att inte hålla med.

Advertisements

5 thoughts on “ACTA: EU-Kommissionens tjänstemän motsäger sig själva

 1. Varför denna hemlighetsmakeri, ifall EU-Kommissionen har rent mjöl i sin påse?

  Varför har inga konsumenträttsorgaanistaioner fått deltaga i förhandlingarna?

  Oavsett vilken lagstiftning det än handlar om så skall vi medborgare och grässrötter ha möjligheter att lämna våra synpunkter och därmed påverka lagstiftningsprocessen. Lagar som stiftas under andra förutsättningar kommer vi bara låtsas att följa, men egentligen struntar vi i dem.

  Vad får vi för samhällen då?? Bara slå upp i närmaste historiebok.

 2. Karl, så du säger att Komissionen ljuger?

  “Varför har inga konsumenträttsorgaanistaioner fått deltaga i förhandlingarna?”

  Den första frågna bör väl ändå vara “Varför har inte världens parlament fått deltaga i förhandlinarna/fått tillgång till dokumenten?” Parlamenten är en mer representativ grupp för folket än vad konsumentorganisationer är.

 3. @steelneck

  Jag har drivit på opinionen för att öppna upp förhandlingarna så gott jag kan. Dessutom har riksdagen i ett beslut uttalat att regeringen bör verka för ökad öppenhet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s