Nej till lila kuvert

Fredrik Reinfeldt klargjorde i Ekots senaste lördagsintervju att regeringen inte planerar några förslag om att skicka särskilda kuvert hem till dem som misstänks för sexköp. Han tog också principiellt avstånd från tanken på att staten ska hänga ut människor som inte är dömda.

Frånvaron av en distinktion mellan misstänkta och dömda är, som Svenska Dagbladets ledarsida påpekar, den allvarligaste bristen i förslaget. Jag blir lika häpen som Henrik Alexandersson när två riksdagspartier – Kristdemokraterna och Miljöpartiet – instämmer i att staten ska hänga ut misstänkta.

Miljöpartiets talesperson motiverar sitt ställningstagande för att skicka hem strafförelägganden så här:

Som situationen är i dag med strafförelägganden innebär det att sexköparna tillhör någon slags gräddfil. Jag tycker att detta är ett förslag som jag absolut är beredd att titta på.

Jag kan instämma i att korrespondens som gäller alla typer av brott bör administreras på samma sätt. Lika orimligt som att skicka hem lila kuvert till misstänkta eller dömda sexköpare är det att skicka korrespondens i särskilt utformade kuvert hem till den som misstänks eller har dömts för andra typer av brott. Syftet med ett brev är att förmedla information till adressaten – inte att sprida rykten bland dem som ser utsidan av kuvertet.

Att skicka brev i särskilt märkta kuvert hem till misstänkta eller dömda kan i vissa fall bli ett straff utöver det utdömda straffet. Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter bör alltid – om den enskilde begär det – vara skyldiga att kommunicera genom kanaler som den enskilde väljer. Om detta av praktiska skäl är omöjligt bör det brev som skickas vara utformat på ett sätt som inte för utomstående avslöjar något om innehållet.

Advertisements

13 thoughts on “Nej till lila kuvert

 1. Fan va osmakligt med politiker som inte har mer ideologisk benstomme. Riktigt dåligt att en liberal inte kan våga kritisera dumma uttalanden som kommer från de egna leden. Riktigt, riktigt tråkigt.

  Är Reinfeldt nöjd med att ha en justitieminister som inte ser skillnad på dömd och icke dömd? Kan du bara inte lite i alla fall våga såga Beatrice? Illa.

 2. Karl,

  Visst kan vi ha synpunkter på Bodströms utgångspunkt i diskussionen, men ditt inlägg verkar präglas av någon sorts försvarsvilja gentemot en justitieminister som vill införa skampålen, inte för dömda utan för misstänkta. En justitieminister som kör över lagrådet för att kunna ta fram pissemuggar i barnstorlek. En justitieminister som menar att vi som anser att rättsäkerhet är centralt, inte bryr oss om unga flickors situation.

  Det finns ingen gråzon i dessa frågor, antingen är man skyldig eller inte skyldig, och skyldig är man bara efter att ha dömts skyldig i domstol.

  Försök inte förminska Ask’s fruktansvärda övertramp, för det förtjänat hon inte. Hon har inte ens vett att be om ursäkt, fy för fan vad obehagligt.

 3. Ser att den nuvarande bloggposten skiljer sig från vad som ursprungligen publicerades. Vore det inte lämpligt att, som jag oftast sett annorstädes, markera ändrat/borttaget material med säg en överstrykning? Gör ju om inte annat kommenterar, vilka verkar byggda på den ursprungliga texten, mer begripliga?

 4. Vilket är problemet? Är det färgen på kuvertet? Den misstänkte måste delges misstanken på något sätt. Varför inte med ett brev?

 5. Bäste Karl,

  Jag tycker faktiskt att Bodström för en gång skull har en poäng. Kriminaliseing av sexköp var enligt min uppfattning en mycket dum idé från början. Lika dum, om än mer omdiskuterad, som kriminalisering av droger. Vi ser ju tydligt vad det hela för med sig i form av organiserad brottslighet, människohandel och så vidare. Men förutom att försvara kriminaliseringen av sexköp, säger hon nu att de anklagade skall dömas och bestraffas utan rättegång. Jag tycker Ask redan visade på dåligt omdme när hon drev igenom IPRED. Det var ju en fråga som enkelt hade kunnat utredas i åratal. Varför storma fram med lagstiftning i en frågan som är så känslig och i sådant behov av utredning? Jag måste säga att jag skulle bli förvånad om statsministern vill ha Ask med i en ny regering i höst.

  Carl Johan Törnell

 6. @kalle

  Problemet – ett av dem i alla fall – är att det lila brevet från staten är avsett som ett straff. Syftet är att familjen och grannarna ska se det och att mottagaren ska få skämmas. Detta trots att den misstänkte är just misstänkt och ska betraktas som oskyldig till dess att han eller hon är dömd i domstol.

 7. Pingback: Mera om Tant Gredelin « ConnyT funderar

 8. Pingback: Beatrice Ask. Fullblodsidiot. - SixDays.se

 9. Pingback: Daniel och de små tomtarna » Beatrice Ask: -”Jag kan inte tänka själv.”

 10. Pingback: Skönt att alla andra är vakna och nyktra… | Mina dagliga bestyr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s