ACTA: EU:s strategi för öppenhet duger inte

ACTA-förhandlingarna fortsätter, nu i Nya Zeeland. EU-länderna har enats om att förhandlingarna ska ske i större öppenhet. Om större öppenhet betyder full öppenhet eller bara marginella förändringar är oklart, men just nu spelar den saken mindre roll eftersom EU:s krav ändå inte tillgodoses.

USA villkorar ökad öppenhet mot att Europa går med på amerikanska krav om innehållet. Andra länder har sagt kategoriskt nej till öppna förhandlingar, och ingenting talar för att de kommer ändra sig.

Vi får konstatera att EU:s nuvarande strategi har misslyckats. Önskemålen om ökad öppenhet har inte vunnit gehör, och att upprepa önskemålen leder knappast till någonstans.

EU måste nu ta ställning till vad som prioriteras högst. Skärpt immaterialrätt eller öppenhet och demokrati. Värdesätter vi det senare bör vi frysa förhandlingarna till dess att samtliga parter accepterar att medborgarna får full insyn.

Det vore naturligt för Sverige, som offentlighetsprincipens hemland, att ta initiativet till detta. Får vi inte gehör bör Sverige lämna förhandlingarna.

Advertisements

5 thoughts on “ACTA: EU:s strategi för öppenhet duger inte

 1. Om Sverige skulle få för sig att lämna förhandlingarna så betyder det ingenting eftersom det är Europeiska kommissionen som driver förhandlingarna på medlemsländernas mandat. Sverige skulle bara hoppa av de interna mötena inom EU och det skulle nog inte många bry sig om. Vi skulle bara avsäga oss en möjlighet att påverka. Det viktiga är att se till att Europaparlamentet sätter stopp för eländet så småningom.

 2. @Leif Lagerstedt

  EU-Kommissionen har mandat att företräda medlemsländerna i vissa delar av förhandlingarna, men i andra delar har medlemsstaterna självbestämmande.

 3. Bra!
  Dina inlägg om ACTA är alltid läsvärda. Du skulle kunna göra mycket nytta i Bryssel. Du skulle iaf antagligen inte få samma behandling i din partigrupp som i riksdagen inför FRA-omröstningen.

  Efter moderaterna varit med om att införa FRA-lagarna så har inte ditt parti min röst iaf.

 4. Man får hålla med gamle gorby…EU har blivit mer av en kommunistiskt byråkrati än vad på sin tid Sovjet var.

  Det som skrämmer mest är inte vad som faktiskt kommer ut som färdiga förslag (datalagringsdirektivet – tack för den, Bodström, ACTA, SWIFT, direktiv om vilka vinklar gurkor får krökas i, förvandlingen av “Cider” till “Äppeldryck med ciderkaraktär” med mera.)

  Utan det som tydligen på fullaste allvar diskuteras bland vuxet folk som borde veta bättre. Diskussion om lagar mot “terroristprat”, lagliga påföljder mot “Climate change deniers” etc. Hela EU-apparaten verkar ämnad åt att ge utrymme åt allsköns virrpannor som får våra egna foliehattar och vettlösa påståare att se tama ut.

  Det är skrämmande att tänka sig att oavsett hur inkompetent vår nuvarande justitieminister ser ut eller hur medborgarrättsfientlig vår tidigare representant i samma fält är så framstår de som veritabla hörnstenar av intellektuell och medborgarrättslig elit i jämförelse med vissa av de stolpskott som pådyvlats oss i form av EU-kommissionen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s