Tack SvD för Faktakollen!

Bloggosfären är full av åsikter, men de bloggare som verkligen gör skillnad är de som gräver fram fakta och synar makthavarnas påståenden. I debatterna om FRA och IPRED var det i stort sett omöjligt för ansvariga politiker att slira på sanningen utan att någon bloggare upptäckte det.

Bloggosfärens begränsning är att bara ett relativt litet antal frågor blir belysta på det här sättet. Därför är det bra att Svenska Dagbladet har startat en faktakoll med lite bredare fokus. De kommer naturligtvis inte att kunna granska alla de påståenden som görs, men risken för att ställas till svars bör ändå leda till en större benägenhet att tala sanning.

Om han visste att SvD skulle kolla upp hans påståenden hade kanske folkpartisten Johan Persson funderat en gång extra innan han motiverade tvångsmässiga drogtester av unga med att allt fler kommer i kontakt med droger allt tidigare, trots att statistiken visar något helt annat.

Vad menar han förresten med att “kontakten via nätet och med droger som inte alltid ännu är narkotikaklassade ökar”? Ska vi tvångstesta ungdomar på grund av att fler kan läsa om droger på Flashback, även om själva användningen inte ökar? Och ska vi dessutom tvångstesta människor som misstänks ha använt lagliga substanser? Hur tänker han då?

Advertisements

5 thoughts on “Tack SvD för Faktakollen!

  1. Johan Persson var tidigare, verkade det som, en förkämpe för individens rättigheter gentemot staten. Kanske han blivit arbetsskadad, eller bara tror att ändamålen helgar medlen. Om några känner sig förgripna är det bara smällar man få ta för att vinna slaget mot alla unga som gör sig själva till utslagna och missanpassade.
    Om det är så många fler än tidigare är jag tveksam till. Köttberget knarkade (rökte, meskalinade, lsd’ade) nog en del på 70-talet, men “didn’t inhale”, och klarade sig hyfsat.

    Unga människor provar saker, provar sig fram. Nyhet?

  2. Ja, det är ett bra initiativ av SvD.

    Men jag vet inte om det är så få bloggare som gräver fram fakta. Kanske problemet är att de har svårt att synas och att det är svårt att veta vad som är fakta, speciellt i kontroversiella frågor?

  3. Pingback: Veckan som gick – vecka 17 « Same Same But Different

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s