Black Internet – Det behövs en lagändring

För många av oss kom det som en överraskning när tingsrätten beordrade Black Internet att strypa nätkapaciteten till The Pirate Bay. Jag tillhörde dem som uppmuntrade bolagets vd Victor Möller att överklaga, så det är med viss nedstämdhet jag läser att hovrätten har fastställt tingsrättens dom.

Victor Möller tolkar föreläggandet som ett krav på att internetabonnenterna ska blockeras från TPB.

– Vi har läst beslutet som motparten skulle göra och då kommit fram till att vi måste spärra tillgången till sajten för våra kunder. Annars riskerar vi att tvingas betala vite, säger Victor Möller.

Hovrätten hävdar att Möllers tolkning är felaktig, och att det framgår av domen. Jag har själv inte läst domen och kan därför inte ha en uppfattning om saken.

Vad som står klart är i alla fall att det regelverk som internetoperatörer har att följa de facto har fått Black Internet att blockera TPB, för att slippa angripas av upphovsrättsindustrin på nytt. Jag förstår hur Victor Möller resonerar. Om beslutet är att BI inte får förmedla TPB:s trafik i sitt nät borde det i logikens namn betyda att BI måste blockera sina kunders tillgång till webbplatsen.

Oavsett hur hovrätten tolkar sitt beslut är det sannolikt att upphovsrättsindustrin driver processen mot TPB vidare genom att kräva att ISParna censurerar tjänsten. När det sker vill knappast Black Internet bli den som dras inför domstol i en ny process. Det har jag full förståelse för.

För att komma till rätta med osäkerheten behöver vi tydliga skrivningar i lagen om att tillhandahållande av nätkapacitet inte är att betrakta som medverkan till upphovsrättsbrott.

PS. Jag vill rekommendera Kent Perssons tankar om moderaterna som Sveriges frihetsparti, och om att respekten för enskildas integritet måste bli en del av en frihetlig politik. DS.

Advertisements

12 thoughts on “Black Internet – Det behövs en lagändring

 1. Inte heller min röst får du Karl, men skulle jag välja en moderat, är du överst på listan, just på grund av ditt arbete för att driva de här frågorna.

  Förhoppningsvis får alliansregeringen inte förnyat förtroende.

  Ett nederlag mot Sahlin och PP:s inträde i riksdagen KANSKE kan ge upphov till en verkligt trovärdig frihetlig grundinriktning hos moderaterna.

 2. Jag blir inte klok på dig Karl Sigfrid.

  Du säger de rätta sakerna men röstar och gör något annat. Jag tror att det enda som skulle kunna få dig att verkligen RÖSTA eter din övertygelse är om Piratpartiet kommer in i riksdagen i höst. Vi ses där.

  Jerker Montelius

 3. Pingback: Internetcensur, Befria internet, Stoppa internetcensuren − Internetcensur, Reportrar utan gränser

  • Under me5nga e5r har jag som forskare sett hur adtnmisnratioien f6kar och sjukskf6terskor blivit mer och mer kompetenta regelff6ljare. Detta har varit en av mina forskningsargument ff6r att kunskapen/professionaliteten inte anve4nds fullt ut. Vi me5ste ve5ga att vara mer visa och mindfulla i ve5rt se4tt att organisera verksamheten. Endast pe5 se5 se4tt kan en proffession utvecklas och ve5rden bli se4krare och effektivare. Inte fler regler, rutiner, dokument eller standardisering. De behf6vs, men bara ne4r man e4r se4ker pe5 detta. Inte inff6ra rutiner etc per automatik som det sker idag.

 4. Frågan är egentligen enklare än man skulle tro. Budbärarimmuniteten gäller enbart om leverantören av infrastruktur inte hanterar kundernas budskap annat än i just facilitering av överförning.

  I och med Hovrättens dom har Black Internet helt enkelt tvingats till en situation där de måste betala vite – och fortsätta betala det…eller att de måste stänga av TPB och därmed bli undantagna från budbärarimmuniteten.

  Om de inte har budbärarimmunitet kommer de att bli ansvarsskyldiga för samtliga olagligheter som deras kunder kan ta sig till – inklusive fildelning. Därför måste de blockera inte bara TPB utan samtliga kunder som kan tänkas ägna sig åt olagligheter – för numera kan BI hållas ansvariga för det kunderna skickar sinsemellan.

  Det är en given slutsats att hundratals bolag väntar ivrigt med civilmål, backade av IPRED-lag. Och det paraply som BI en gång hade saknas nu. De har frångått “Safe Harbour”. Det räcker egentligen med ett tiotal civilmål som dras till rättegång för att BI därmed tvingas använda hela sin marginal på lagförsvar. Rent praktiskt blir de nu tvungna att blockera/stänga av alla som vem som helst kan tänka sig klaga över – befogat eller ej. Eller gå i konkurs.

  Fenomenet kallas “Självcensur”. Jag tror du kan ha hört uttrycket förr.

  Men lugn. Sitt still i livbåten. Du vill inte bli utskälld av den Blå Patriarken igen, eller hur?

 5. Pingback: Juridik + Teknik = Svart? : Cybernormer.se

 6. Problemet är att juridiken just nu är fullkomligt uppåt väggarna. Den har tagit sig ett eget liv och beordrar oss som driver företag till fullständiga oberipligheter. Skulle jag ägt Black Internet skulle jag inte ens förstå vad jag var ålagd. Ord, var för sig begripliga, staplas till fullständig galimattias.

  Delvis är detta ansvar politikers, som varken vill eller försöker ändra på situationen. Du, Karl Sigfrid, kritiserar gång på gång dessa beslut i ord, men aldrig i handling.

 7. Beslutet förbjuder Black Internet att:

  medverka till att för allmänheten tillgängliggöra musikalbum enligt bilaga 1–2 och filmverk och teveserier enligt bilaga 3 genom att tillhandahålla uppkoppling till Internet för fildelningstjänsten The Pirate Bay på webbplats som består av följande tre delar: [hemsida med sökfunktioner], [hemsida där torrentfiler kan laddas upp/ned], [trackerfunktion].

  Förmodligen har inte hovrätten insett att så som beslutet är skrivet är det möjligt att tolka det som att det omfattar all internettrafik till och från Pirate Bay. Jag tycker inte att Black Internet övertolkat beslutet.

  Hovrätten skriver visserligen i sina skäl:

  Vidare har Black Internet anfört att förbudet inte går att följa eftersom det innebär att bolaget måste se till att ingen kan nå de angivna webbplatserna, vilket är omöjligt. Black Internet har endast kontroll över sin fiber på Internet. Black Internet har bl.a. framhållit att trafik från en annan operatör kan routras in i Black Internets nät och ut igen för att sedan ta en annan väg till The Pirate Bays webbsida. Vidare kan inte Internetuppkopplingar tillhandahållas till en viss webbsida, utan till IP-adresser som kan ändras och döljas.

  Hovrätten konstaterar i den här delen att tingsrättens förbud avser Black Internets åtgärd att tillhandahålla Internetuppkoppling till fildelningstjänsten. En sådan medverkan kan – om Black Internet inte tillhandahåller Internetuppkoppling direkt till The Pirate Bay utan via DCP Networks – i vart fall upphöra genom att Black Internet slutar tillhandahålla Internetuppkoppling till DCP Networks. Om någon ändå kan ta sig till fildelningstjänsten på annat sätt, utan att Black Internet medverkat på angivet sätt, ska något vite följaktligen inte dömas ut. Hovrätten anser därför att vitesförbudet är möjligt att följa. Även här kan konstateras att Black Internet, enligt vad de själva uppgett, också har kunnat efterkomma tingsrättens beslut.

  men det gör inte det hela mycket tydligare eftersom “tillhanda internetuppkoppling till fildelningstjänsten” är mycket otydligt. I synnerhet som Black Internet aldrig direkt försett TPB med bandbredd utan bara indirekt via DCP Networks.

 8. Pingback: Därför ska Moderater rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet 2010 « Emil Isberg

 9. Corporate gifts offer companies a chance to get special and
  unique gifts too. Exchanging gifts is the most common effort
  that every corporate entity attempts for and this is
  why one can find a good collection of corporate gifts around him.

  states; “The right blend of pure harmonious scent is all it takes to reawaken your senses.

 10. Often, the item is printed with a motivational message that
  the company has been using in their advertising.
  What you choose to give as corporate gifts will depend on who
  you’re giving them to and your industry (average life time value of a client not what’s customary in your industry; don’t copy your competitors, it’s rarely a good idea).

  Corporate gift ideas are freely and widely available throughout.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s