PirateISP

Piratpartiet tycks gå alltmer från att vara ett traditionellt politiskt parti till att bli en aktiviströrelse. Det började med tillhandahållandet av bredbandskapacitet till TPB, och nu ska partiet erbjuda anonymiserade internetuppkopplingar till privatpersoner. Självklart är de väl medvetna om att sannolikheten för juridiska processer är stor när de, vilket måste vara tanken, vägrar att samarbeta med upphovsrättsindustrin och kanske även polisen.

Om det här blir en framgångsrik strategi eller om den nya verksamheten tar fokus från politiken återstår att se.

Antipiratbyråns kommentar är att den nya tjänsten saknar betydelse, vilket de i och för sig säger om alla nya tjänster.

När polisen ringer måste de ändå lämna ut uppgifterna, säger Henrik Pontén till Sydsvenskan.

Som flera läsare påpekar i IDG:s kommentarsfält går det dock inte att lämna ut uppgifter som har raderats, och än så länge finns det ingen lag som kräver lagring av IP-adresser. Om datalagringsdirektivet införs kommer IP-adresser att lagras i minst ett halvår, men enbart lämnas ut vid misstanke om grov brottslighet. Åtminstone enligt det utredningsförslag som en eventuell lag kommer att bygga på.

En ISP kan med andra ord skydda sina kunder när upphovsrättsindustrin försöker använda IPRED-lagen. När en kund anklagas för storskaliga upphovsrättsintrång kan ISP:n däremot tvingas lämna ut uppgifter till polisen. Vad gör PirateISP om den situationen uppstår?

Advertisements

14 thoughts on “PirateISP

 1. Det är inte Piratpartiet som lanserar PirateIsp, utan ett gäng pirater som Piratpartiet tycker är ett bra initiativ

 2. @Hanif

  Samtidigt som jag satt som ordförande för en sektion inom studentkåren drev jag andra helt egna initiativ. Gjorde min post som ordförande även mina andra initiativ kopplade till studentkåren?

  Det faktum att PirateISPs VD är ordförande i Ung Pirat betyder inte att det finns någon koppling mellan Piratpartiet och PirateISP.

  För övrigt är detta ett strålande sätt att leka bete för upphovsrättsmaffian. Om de drar PirateISP inför rätta kan de knappast undvika enorm medial uppmärksamhet, vi får väl se om de vågar ta det steget. Det är en spännande värld vi lever i :)

 3. Det är ju hemskt tråkigt att andra partier är så lite aktivistpartier som de är. Aktiviteten i några partier är ju som den i svenska kyrkan. Fem förskrämda besökare på söndagen och sedan får det vara nog. Utom när det är val förstås. Då kan ytterligare några få stå i valstuga – företrädesvis prästerna själva.

  Små fattiga partier som inte försörjs av skattebetalarna får driva verksamhet på andra sätt än genom enorma reklamkampanjer.

 4. Nu är det ju inte helt ovanligt att partier bedriver bolag “vid sidan om”. Flera riksdagspartier driver eller har drivit tidningar (Centern hade ju ett stort tidningsimperium), lotterier (A-lotteriet drivs av Socialdemokraterna) och andra bolag. Men, det kanske också är aktivistorganisationer och inte partier…

 5. Pingback: Integritetsvänner III | Sagor från livbåten

 6. Om Säpo går fria ansvar pga inkompetens gällande borttagning av uppgifter bör kanske PP anställa den mest inkompetenta tjommen de hittar för att säkra lagringen av data… borde väl fungera.

 7. @Mattias

  Tyvärr får man kallt konstatera att om just PP sätter en person att hantera databaser och information så är i de flesta fall chansen god att det kommer att röra sig om en synnerligen kompetent tjomme.

  Och hittar man en hyrd chimpans att sitta och trycka på knappar så tror jag inte domstolen skulle vara nådiga i bedömningen till hur väl man hanterat säkringen av informationen heller.

  Det finns däremot åtskilliga sätt att säkra personuppgifter. Ponera att PirateISP upptar samarbete med en anonymiseringstjänst utanför svensk gräns, och som standardförfarande arrangerar personlig kryptering av sagda VPN med IPsec eller ännu bättre OpenVPN-protokoll? Trafikdata som PirateISP skulle tvingas spara skulle på sin höjd vara logintider mot en och samma proxy kontinuerligt, utan möjlighet att vare sig se slutdestination eller typ av aktivitet.

  Det här är i sak något som varje förnuftig internetanvändare redan gör, men att systematisera processen från leverantörshåll som del av utbudet skulle ge samma verktyg till samtliga medborgare som hittills varit förbehållen de som har orsak eller intresse att lägga ned mödan på att arrangera en sådan förbindelse.

  De praktiska möjligheterna att förbjuda anonymisering eller kryptering är också begränsade, oavsett hur auktoritär en stat må vara – se på Kina eller Iran och hur “väl” de lyckas med den saken. Om bara våra egna politiker började förstå den saken hade det inte funnits ett behov för PP heller…

 8. These are not the servers you are looking for.*sweeping hand motion*
  You can go about your business.
  Move along.

 9. I think we should abandon copyright
  and found an international organisation
  to pay artists,developers for their efforts.
  While the products become public domain.
  The organisation is funded by contributions
  from national bugets.
  Of course, the devil is in the details, who pays and
  who receives how much – but I think in times of internet
  and cheap copying there is no good alternative.

 10. @Scary Devil Monastery Says m fl

  Japp.

  Det ska bli intressant att se när diskussionen om att förbjuda krypterade saker kommer. Franskarne har ju redan försökt men det sket sig.

  Diskussionen lär ju komma. All tramsig lagstiftning i Sverige sedan 2005 om vad man får göra på nätet och inte är ju helt och hållet meningslös för den som orkar betala en hundring eller två per månad för en bra kryptering.

  Det ska till att man är en riktigt, riktigt ful fan för att någon ska försöka ta en efter det.

  Kör man sedan dessutom någon stor poppis proxylösing (blink blink) som komplement är man helt enkelt “home free” även om man är en riktigt, riktigt ful fan.

  Detta har alla råd med som vill (åtminstone någon månad här och där – det är ju samla-flaskor-pengar) och alla kan lätt ta reda på hur man gör del två.

  Alla som har lust eller skäl att skydda sig kan alltså med lätthet göra det.

  Med tanke på all kattrakning som förevarigt om vad man får göra på nätet och inte vore det väl förbaskat underligt om de inte försökte göra något åt skyddsmekanismerna – annars är det ju bara en tidsfråga innan de kan lägga ner it-brottsroteln.
  Jag skämtar inte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s