Snart kan polisen läsa tankar?

P300 kallas en teknologi som används för att avläsa och analysera hjärnans elektromagnetiska fält. När du tänker skuldbelagda tankar tar del av information som du känner igen triggas en specifik del av hjärnan och det är den hjärnaktiviteten – P300-vågorna – som nu kan urskiljas. Vad testledaren gör är alltså att förse den misstänkte med fakta som bara en skyldig person förväntas känna till för att sedan avläsa hjärnans reaktioner.

Syftet med P300-metoden, som enligt forskare vid Northwestern University har visat sig vara mycket tillförlitlig, är att avslöja terrorplaner.

Tekniken i sig är intressant, men det kommer att krävas hårda restriktioner som förhindrar myndigheter från att missbruka den.

Advertisements

9 thoughts on “Snart kan polisen läsa tankar?

 1. Jag skulle vilja vända på restriktionen; den här typen av metoder borde vara fullständigt förbjuden inom all form av myndighetsutövning. Om den någonsin skall användas så bör det ske först efter åratal av forskning och utredning, samt ordentliga riskanalyser och säkerhetsanalyser.
  Vem betalar för forskningen just nu, och varför?

 2. Riktigt hängivna terrorister har inga skuldkänslor utan känner snarare stolthet inför det som de gör. De kommer därför inte att kunna fångas upp med den här teknologin.

  Däremot kommer man att få fast den stackars tonåring som varit inne i en porrbutik och köpt sin första porrtidning.

 3. Håller med Rickard. Den här typen av teknologi är ju framtagen för att missbrukas. Tankeläsning, om än primitiv, är ett så pass grovt övergrepp att det inte går att motivera på ett bra sätt. Man använder naturligtvis “terrorism” som ursäkt.

  När denna teknologi förfinats och övergått i tjuvlyssning av tankar så tror jag inte att normalt funtade människor tycker att det känns lika kul. Själv har jag inget att dölja. Tills mina tankar görs olagliga. Då lär jag få det hett om öronen.

 4. Henrik,

  I artikeln som jag hänvisar till används termen “guilty knowledge” som en beteckning på kunskap som bara en skyldig person förväntas ha. Det har alltså ingenting att göra med huruvida testpersonen har skuldkänslor.

  Förvirringen beror nog på att min översättning av “guilty knowledge” till “skuldbelagda tankar” var missvisande. Ska fixa till detta.

 5. Din felöversättning ändrar väldigt lite. Tekniken är sjukt långt ifrån mogen, och min tolkning är att forskaren ifråga snarare hittat en nisch där han kan lura till sig mycket anslag med vaga antydningar om framtida möjligheter.
  Är det din uppfattning att lögndetektorer skall användas i svenskt rättsväsende?

 6. Detta är så vidrigt integritetskränkande så det framstår som ett aprilskämt baserat på Tankeministeriets verksamhet i boken “1984” av George Orwell.

 7. @karlsigfrid

  *suck*

  “Vi letar efter en person vars hjärna reagerar med ett mönster som påpekar igenkännande”. Intervjuaren ställer en fråga, och testpersonen råkar känna till platsen det hela har utspelat sig på då han var städaren…

  Alternativt härleder vi till det gamla “Did you see the man in the gorilla suit” -experimentet som framgångsrikt genomfördes för att konstatera just att i många tillfällen så reagerar hjärnan och sinnet förvisso med igenkänning på situationer som den aldrig sett eller varit med om – samtidigt som den sorterar bort resten.

  Den här teknologin kanske blir användbar om ett hundratal år, men eftersom vi idag fortfarande trots all ihärdighet är på flintyxestadiet vad gäller hur hjärnan fungerar så tror jag inte en meter på metoden.

  Vilket inte, precis liksom “nakenscannern” eller lögndetektorn kommer förhindra att det tas i bruk.

 8. Just i USA kan jag tänka mig att det blir precis som med lögndetektorn – Förvisso kan man förvägra sig att uttala sig , men om man gör det framstår man per automatik som skyldig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s