Så flyttar staten fram sina positioner och monterar ned rätten till ett privatliv

Svenska Dagbladet skriver om planerade lagändringar som baserar sig på Polismetodutredningen.

Polismetodutredningen föreslår att polisen ska kunna begära ut bland annat uppgifter om vem som har tilldelats en viss IP-adress, i stort sett utan restriktioner. I dag krävs misstanke om ett brott som är tillräckligt allvarligt för att ge ett fängelsestraff eller villkorlig dom. Förslaget innebär att polisen i framtiden ska kunna bryta anonymitetsskyddet hos den som misstänks ha lyssnat på en enstaka låt på nätet utan tillstånd.

Förslaget är orimligt men ännu orimligare är utredarens argumentation, som jag har berört i ett tidigare inlägg.

Kortfattat skriver utredaren att det främst är polisen som ska utreda brott, och att polisen därför inte kan ha sämre möjligheter än rättighetshavare att begära ut information om misstänkta fildelare.

Anledningen till att rättighetshavare i vissa fall kan få ut mer information om internetabonnenter än vad polisen kan är IPRED. När IPRED-bestämmelserna tillkom skrev regeringskansliet att det i första hand är rättighetsinnehavarna själva som ska bevaka sina rättigheter och använda civilrättsliga verktyg. (Citat och länkar)

Med andra ord: När Justitiedepartementet vill öka upphovsrättsindustrins makt säger de att fildelning främst är en civilrättslig angelägenhet. När de vill öka statliga myndigheters makt pekar de på upphovsrättsindustrins nya befogenheter och säger att polisens makt inte kan vara mindre långtgående.

Och i en PM skriver Justitiedepartementet så här.

Förslagen innebär att de bestämmelser som gör det möjligt för de brottsbekämpande myndigheterna att få uppgifter om elektroniska meddelanden utlämnade till sig enligt lagen om elektronisk kommunikation upphävs och ersätts med en mer rättssäker reglering. Den nuvarande inskränkningen i fråga om tillgång till abonnemangsuppgifter till vissa brott slopas. Det blir även möjligt att inhämta lokaliseringsuppgifter avseende påslagen elektronisk kommunikationsutrustning som inte vid det aktuella tillfället används eller har använts för kommunikation.

Advertisements

20 thoughts on “Så flyttar staten fram sina positioner och monterar ned rätten till ett privatliv

 1. Pingback: Datalagringsdirektivets nivåer sänks!! | Integritet och Frihet

 2. Pingback: Tweets that mention Så flyttar staten fram sina positioner och monterar ned rätten till ett privatliv « Karl Sigfrid -- Topsy.com

 3. Myndigheterna måste kunna klämma dit brottslingar effektivt. Man sparar dessutom pengar på datalagringen. Detta eftersom färre poliser lär behövas då övervakningen blir automatiserad – Klockrent!

  Tänk alla våldtäkter som sker av alla importerade primater. Med övervakning och kontroll, kan vi få bukt detta problem, och avslöja dessa primater, så vi kan skicka hem dom som inte sköter sig!

  • Alla människor är primater, vilket envar som kan något om evolutionen vet. Däremot finns det en hel del svenska kräldjur, t ex de knappt läskunniga i socialgrupp 3 som röstar på SD och många gånger är kriminellt belastade. Kommer vi att övervaka dem också? Svaret blir naturligtvis ja. Endast en nolla skulle tro att övervakning skulle begränsas till t ex utlandsfödda.

   Att godkänna en övervakning av detta slag innebär ett omyndigförklarande av människan och en helt absurd statlig makt. Polisstater blir alltid, utan undantag, diktatoriska och förtryckande.

  • Hf6rde pe5 den de4r barnpsykologen som e4r med pe5 TV4-morgonTV, och hon sa att man inte ska le4mna bort barn under 1e5r och innan 3e5r ve4ldigt se4llan, de5 de inte ff6rste5r att mamma och pappa koemmr tillbaka utan blir re4dda Men man me4rker ve4l hur det ge5r ff6r sitt eget barn! Gf6r det ne4r alla ke4nner sig redo! Kram!

 4. Den som tror att detta då kommer leda till att polisen behöver färre poliser har grovt misstagit sig. Med en beräknad kostnad av 600 miljoner kr för datalagringen och en beräknad effektivitet av 1.5 polistjänster så är detta oerhört dyra polistjänster. Polisen hade kunna stoppa väldigt många fler brott om de i stället fått pengarna för detta i sin budget att anställa fler poliser för.

  Datalagringen är ineffektiv, dyr och integritetskränkande. Som kuriosa kan nämnas att kostnaderna för att införa datalagrinsdirekitivet överstiger omsättningen i i den svenska skivbranchen. Skivbranchen hade mått bättre om staten givit pengar direkt till dem som birdrag.

 5. Och hur kommer du att rösta i frågan? Tänk på att Alliansen inte längre har någon majoritet i riksdagen, så rebelliska ledamöter har ganska stor chans att lyckas rösta ner det. Jag hoppas att du inte böjer dig för någon partipiska den här gången alternativt låter dig utkvitteras.

 6. Anders: De 600 miljonerna är i princip allt en engångskostnad. Medan poliser kräver lön varje månad år ut och år in. I längden kommer datalagringen vara en investering som är sig väl värt.

  • Engångskostnad? per s, nu fabulerar du.

   Den kostnaden kommer att återkomma varje år då det vi talar om är en löpande lagring och registrering som i och med att den måste hållas löpande kommer att kosta åtskilliga hundra extratjänster – där har du dina sexhundra miljoner och litet till – per budgetår.

   Nu tror då inte de flesta bredbandsleverantörer att datalagringsdirektivet kommer att bli så pass billigt som sexhundra miljoner, utan talar konservativt om det dubbla.

   Så låt mig fråga hur du rättfärdigar en utgift på 1.2 miljarder årligen i stället för de 1200 extra poliser vi skulle kunna anställa genom detta?

   Förutom att datalagringsdirektivet kommer att bli ineffektivt från första början. Vi vet, med facit i hand från Tyskland, att det enda det gett upphov till är en exploderande marknad för anonymiseringsagenter och proxies för vanliga användare.

   Vi vet redan att det är ineffektivt för brottsbekämpning då kriminella döljer sig – och nu ges vanligt folk motivation att göra det de med. Och vi vet att det blir ruskigt dyrt.
   Din illa underbyggda åsikt om att det är en positiv tanke att kasta stora pengar i sjön till ingen nytta och till allmän kränkning av folket är härmed noterad.

 7. Väl talat. Återstår att se hur du kommer att sköta ditt jobb i praktiken.

  Lägger du ned din röst? Kvittar du ut dig från omröstningen? Har jag fel i mina cynismen ber jag uppriktigt och ödmjukt om ursäkt.

 8. Med Bodström borta tror och hoppas jag att sossarna inte är lika sugna på datalagringen, framför allt inte i denna extremistiska form. Dessutom vore det ju en möjlighet för dem att knäppa Alliansen på näsan, vilket jag misstänker att de har svårt att låta gå.

  Däremot så ligger datalagringsdirektivet i klockren linje med SDs fascistoida politik, så möjligheterna att stoppa det kan nog vara rätt små ändå om det inte går att mobilisera stora block inom Alliansen för att protestera. Och det kan bli svårt om inte ens något som FRA-lagen kunde få dem att trotsa partipiskan.

 9. Borde ju rimligtvis krävas en viss allvarlighetsgrad av det brott personen är anklagad för
  innan integriteten kränks. Kan inte förstå hur det kan vara möjligt att ha vissa krav för exempelvis post och andra lägre krav för Internet.

  Det politiker inte förstår är att detta kommer slå tillbaka. Redan nu slår fildelningen nya rekord, detta pga att ny teknik utvecklats (dht) där man inte längre behöver siter, som Pirate bay för att administrera nedladdningarna

  Två personer (exempelvis terrorister) som vill kommunicera med varandra använder naturligtvis kryptering som ingen idag kan knäcka och finns lätt tillgänglig (ex-vis via openssl, pgp, ssh). Den enda effekten av detta blir att det blir fler personer som börjar kryptera meddelanden samt att vi får olika regler på nätet och utanför nätet.

  Men nu kanske skivindustrin trycker på så att man även skall kunna avlyssna telefonsamtal (folk kan ju spela upp upphovsrättsskyddat material) samt öppna post för folk, brevet kan ju innehålla en olagligt kopierad cd-skiva, så att lagarna blir konsekventa.

  …sen behöver ju polisen kunna göra likadant utan krav på att brottet kan ge fängelse, eftersom skivindustrin får göra det…

  folk kan ju även få för sig att sjunga sånger som är upphovsrättsskyddade, vi kanske även skall övervaka varandra?

 10. Frågan är…

  Om det blev omröstning i riksdagen om just detta…

  Hur skulle du rösta då?

  Missförstå mig inte, jag gillar dig skarpt och uppfattar dig som en eftertänksam person med sunda åsikter. Men jag är inte säker på att du kan stå för dina åsikter när det gäller.

 11. Jag kan inte låta bli känslan att det här är ett spel. Genom att ge ett förslag som är helt uppåt väggarna så tar de uppmärksamheten från det de egentligen vill genomföra dvs den “vanliga och återhållsamma” datalagringen. Man kan ju inte gå ifrån en förhandling utan att ha fått lite grand som man vill…
  Rätt lösning på det här är att inte bara slänga ut datalagringen och polismetodutredningen utan också de personer som har drivit på frågorna. Det är inte rimligt att en demokrati accepterar demokratifientliga politiker och tjänstemän i centrala positioner.

  Hela problemet ligger i att de flesta politiker försöker hantera ett helt nytt fenomen som ger radikalt nya grundförutsättningar med gamla metoder som är anpassade efter gammal teknologi.

  @Karl Sigfrid
  Jag hoppas att du vet att du är välkommen till den lila sidan när du önskar…

  @per s
  Nej det är långt ifrån någon engångskostnad. Datalagringsdirektivet är också förenat med stora löpande kostnader. Kostnader som vi får betala genom högre pris på bredbandsabbonemang och ökade skatter.

 12. Pingback: Datalagring i praktiken « infallsvinkel

 13. Pingback: Sexköpslagen « Maria Hagbom

 14. Vi här i Sverige har ju goda traditioner att falla tillbaka på som Statens institut för rasbiologi, som inrättades år 1921, världens första i sitt slag.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasbiologi
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Statens_institut_f%C3%B6r_rasbiologi

  Riksdagens båda kammare ansåg att ett rasbiologiskt institut skulle skydda mot inre fiender; defekta, asociala, abnorma och brottsliga människor. LÅTER INTE DETTA BEKANT?

  Då som nu så kommer en del tokar att bli “inspirerade”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s