Next

Svenska Dagbladet har i dag en längre artikel om genpatent. Precis som andra immateriella monopolrättigheter motiveras genpatenten med höga kostnader för forskning och utveckling. SvD jämför dock med telekombranschen, som lägger lika mycket pengar som läkemedelsbranschen på forskning trots branschöverenskommelser om att begränsa användningen av patent.

Till den som tycker att genpatent är ett intressant ämne intressant kan jag rekommendera romanen Next av Michael Crichton. Crichton spekulerar i vilka konsekvenserna kan bli av att företag och organisationer äger informationen i människors DNA.

Advertisements

4 thoughts on “Next

 1. Hej Karl!
  Det var jag som skrev artikeln. Tack för lästips. Returnerar en länk till en artikel i NYT häromdagen. Amerikanska justiedepartementet har gjort ett ovanligt inhopp i debatten kring Myriad i vilket de hävdar att genpatent inte ska beviljas; kanske kommer inte företag äga vårt DNA framgent (ha ha).

  http://www.nytimes.com/pages/business/index.html

  Vänliga hälsningar
  Eva

 2. Hej karl,
  Nja det är ju inte forskningskostnaderna alena som används som argument. Det är ju i kombination att det tar så lång tid att utveckla ett läkemedel (1 miljard US dollar/15 år). Då patentet tas i början av processen så är det ganska kort tid kvar på patenttiden när läkemedlet är godkänt för försäljning.

  MVH

  Niklas

 3. Kommentera datalagringsdirektivet!

  Hur kan man sitta kvar som allianspolitiker i den här regeringen? Har du ingen skam i kroppen? Jag begriper det inte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s