Censur är censur

Jag och partikollegan Mary Jensen påpekar på SvD Opinion att blockering av nyhetsförmedling på nätet är förkastligt även när det är västländer som Frankrike och USA som ligger bakom.

Efter de senaste veckornas Wikileaks-avslöjanden har det dock inte varit Kina och Iran som stått för försöken att censurera nyhetsförmedlingen, utan västländer som USA och Frankrike. Det finns ingen anledning för Sverige att fördöma dessa övertramp mindre hårt.

SvD

Advertisements

9 thoughts on “Censur är censur

 1. Jag trodde aldrig jag som gammal vänsterpartist skulle hålla med en moderat, men då och då dyker du upp med texter som ovanstående, och jag kan inte annat än hålla med fullständigt. Fötryck finns i många former, och kan existera i alla samhällen med större organiserade strukturer. Ibland är det Kina som undertrycker den fria kommunikationen genom Partiet och The Great Firewall of China. Ibland är det USAs State Department som påverkar storföretag att filtrera eller stoppa websiter och betalningar. Ibland är det vårt eget land som skrämmer folk till tystnad genom FRA.

  Namnen på de som önskar ofrihet är många och olika, resultatet detsamma. På andra sidan står bara ett namn: Frihet.

 2. Mycket bra skrivet av två modiga moderater som förstår innebörden. Att USA agerar hårt mot yttrandefriheten är ett allvarligt hot mot människor som tror på yttrandefriheten.

  Nu har USA avslöjat sina hemligheter och vi har förstått att amerikanska politiker utnyttjat oss i västvärlden. USA har över 50 år utnyttjat alla våra och västvärldens pensionpengar till deras fördel. Amerikanska företag utnyttjar stigande aktiekurser att köpa upp konkurrerande företag genom aktier.

  Det är mycket allvarligt för västvärlden om USA fortsätter agera som världens största ekonomi – men å andra sidan är USA världens mest skuldsatt land och de kommer att fortsätta falla ner.

  USA har ett stort problem – de har inte upptäckt att de hamnat i en negativ spiral. De måste dra ner tempot och anpassa till andra länder.

 3. Det kändes verkligen gott att se ditt och Marys samarbete. Kunskapen om informations- och kommunikationstekniken är sorgligt dålig i riksdagen överlag och dessutom finns ingen informationspolitik där regeringen bestämmer sig för en grundhållning utifrån konstitutionen. Därför trasas våra rättigheter sönder med adhoclösningar och grundlagarna ändras så att det finns gummiparagrafer som kan tolkas som det vill sig från tid till annan. Jag är så oerhört besviken när det nu visat sig att ledande företrädare delvis ljög men framförallt förteg den verkliga innebörden av lagarna kring FRA:s verksamhet före beslutet i riksdagen. Om de riksdagsledamöter som var med då, hade någon skam i kroppen skulle de göra uppror. Men icke. Eftersom vi inte längre kan lita på ledande politiker måste vi förlita oss på läckor. Det är bara att se sanningen i vitögat – Risken för läckor ska vara det som gör att högsta ledningen i regering och administration håller sig i skinnet. Jag är rosenrasande – det känns som om regeringen ser oss som nyttiga idioter, vilka kan ställas på fötter en gång vart fjärde år för att överlämna makten till ett eller flera partier som sedan gör vad som behagar dem. “De har ju fått mandat och folket kan ju alltid välja bort dem vid nästa val om folket är missnöjda”. Att påstå att det är en enkel procedur visar också att de ser oss som idioter. Jag förstår att SD vinner terräng, inte för sin politik utan för möjligheten att ge makten en näsbränna. Jag vet att du och Mary inte kan rå för att det är så, men det känns bra att posta till någon, som lyssnar, f v b.

 4. Mycket bra skrivet, Karl.

  Vi är tillbaka i historien, vid samma skede som när tryckpressen och de första tidningarna blev tvungna att slåss för sin existens när de räkade avslöja obekväma sanningar om makthavarna.

  Då som nu är det samma fråga som står på spel; Vilken stat kommer någonsin annat än högst teoretiskt att tolerera att medborgarna kommunicerar fritt med varandra.

 5. Pingback: Skatan har startat tredje advent med turbofart … | SKATANS TANKAR

 6. Skitbra Karl!

  Det behövs riksdagspolitiker som du som säger vad som borde vara självklarheter offentligt!

  Fortsätt! (Med undantag för en viss FRAomröstning) anser jag att du gör ett sjukt bra jobb!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s