Datorspelsbranshen väljer bidragslinjen?

Bästa sättet att döda en innovativ bransch är att införa statliga subventioner. Nu är det datorspelsindustrins tur att stagnera – om deras branschorganisation får gehör för sina krav. De 11 miljoner om året som Nordiska ministerrådet har delat ut de senaste sex åren är inte tillräckligt, tycker lobbyisten och antipiraten Per Strömbäck. Han vill ha mer skattepengar (och sedan ska han jaga de skattebetalare som laddar hem spelen de själva har subventionerat).

Subventioner är inte bara en kostnad för skattebetalarna utan även ett sätt att öka statliga byråkraters inflytande över vilka projekt som blir av och hur de utformas.

Det går alltid att hitta några spelutvecklare som tycker att det skulle vara skönt att slippa ta hänsyn till vad konsumenterna vill ha, och kulturpolitikerna tackar knappast nej till möjligheten att styra branschen. Frågan är bara hur länge det skulle dröja innan datorspelsutvecklingen blir lika bidragsberoende som filmen och teatern.

Advertisements

3 thoughts on “Datorspelsbranshen väljer bidragslinjen?

 1. a) Om du vill avskaffa all kulturpolitik, är det då inte rimligare att du börjar med någon av de andra 23 miljarderna, istället för de 11 miljoner som går till datorspel?

  b) Var drar du gränsen? Ska svenska högskolor och universitet t ex sluta med spelforskning?

 2. Micke,

  Nu skrev jag inte att all kulturpolitik borde avskaffas. Det kan finnas ett värde i att bevara förståelsen för vissa kulturyttringar, vilket är ett argument för att skattefinansiera akademisk forskning. (Jag har själv tagit några högskolepoäng i datorspelshistoria vid ett amerikanskt college.)

  Men kraven från datorspelsindustrin – eller åtminstone från deras branschorganisation – är något helt annat. Vad de vill ha är bidrag som syftar till att öka svenska företags konkurrenskraft. Detta för att företagen ska kunna arbeta skyddade från marknadskrafterna.

  Om ni i Västerpartiet stödjer kraven ser jag fram emot en intressant diskussion.

 3. Hej

  Tack för att du finns och oftast kommer med mkt kloka åsikter om saker och ting. Det är nästan värt att rösta blått nästa gång bara för att få rösta på dig. Synd att vi inte ser denna liberala inställning hos större delar av riksdag o regering bara.
  Du är fan bäst!

  Mvh Fredrik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s