Yttrandefrihetskommittén banar väg för ökad censur

På dagens SvD Brännpunkt skriver jag om utvecklingen mot allt större inskränkningar av yttrandefriheten i Europa, och om hur förslag från regeringens yttrandefrihetskommitté kan tvinga in Sverige på samma väg.

Vad som är än värre än enskilda EU-länders övertramp är att EU som sådant bygger upp en allt längre lista över uppfattningar som är straffbara att kommunicera. Bara under förra mandatperioden tvingades Sverige kräva undantag från flera EU-regler om att straffbelägga kontroversiella yttranden.

SvD Brännpunkt

Advertisements

5 thoughts on “Yttrandefrihetskommittén banar väg för ökad censur

 1. Men snälla Hr. Sigfrid, vi har redan censur i detta land. Du kan ju själv notera hur många kommentarer till din artikel som raderas.
  SvD anlitar nämligen Interaktiv Säkerhet AB i Verberg, som följer SvDs instruktioner för vad som är korrekt att publicera. Observera att kommentarer som varken strider mot lagen eller de av SvD stipulerade reglerna raderas.

  Själv har jag skrivit på denna länk http://ulmerkotten.blogspot.com/2011/03/outsourcad-censur.html
  om detta fenomen, men SvD har bannat min blogg oavsett ämne, därför dyker länken inte upp i SvD under “Blogglänkar”. Så att tro att det råder yttrandefrihet i detta land är en vision som du nog borde fundera lite på. EU kanske utgör ett hot, men den censur som media i detta land redan ägnar sig åt kan man faktiskt betrakta som lagstridig.

 2. @Ulmerkotten

  Att en tidning med en ansvarig utgivare väljer att inte publicera vissa kommentarer har inte med censur att göra. Man väljer helt enkelt vad man vill publicera. Det är en stor skillnad mellan det och statlig censur.

  Det har heller inte med yttrandefrihet att göra. Bara för att SvD inte låter dig basunera ut dina åsikter innebär inte det att du förvägras din frihet att yttra dig. Uppenbarligen har du redan en plattform, din blogg, för att framföra dina åsikter och den skulle du med säkerhet få svårigheter att nyttja om yttrandefriheten inte fanns.

 3. problemet är tex att det är straffbart att förneka förintelsen i vissa länder… att förbjuda en åsikt säger mig att det är något lurt med händelsen i sig…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s